Dr. Nail Sönmez: “Göz önünde uçuşan cisimler görülmesi retina yırtılması, üveit yani göz iltihabı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar ya da göz merceği ile retina arasını dolduran vitröz adı verilen sıvının yaşla birlikte yapısındaki doğal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir.
Göz önünde uçuşan siyah lekelerin geçmesi için hastanın kendisinin yapabileceği herhangi bir şey yoktur. Tedavi olarak vitreolizis dediğimiz lazer tedavisi uygulanabilir. Damla anestezisi ile yapılan 10-15 dk süren ağrısız bir işlemdir. Yoğun lekeler olan vakalarda vitrektomi ameliyatı ile tedavi yapılır.
Uçuşan Cisimcikler Tehlikeli midir? Uçuşan cisimcikler retina yırtığı veya retina dekolmanının habercisi olabilir. Yeni başlayan uçuşmalar tehlikelidir. Derhal göz doktoru görmelidir.
Gözde siyah nokta, sinek gibi cisimler görme yada ışık çakması gibi durumlar çoğu zaman tedavi gerektirmez. Ancak eğer bu retina yırtığı gibi bir sebep ile oluştu ise o zaman evet kesinlikle tedavi edilmelidir. Ancak retina dekolmanı erken safhada tedavi edilmelidir. Tedavisi lazerlidir.
Yaşlandıkça, vitreus sıvısı içerisindeki kollajen lifleri daha da parçalanabilir ve bu parçalar göz içinde yüzerken sinek uçuşması olarak algılanır. Bu yapılar, beyaz zeminde veya gökyüzüne bakıldığında gözün önünde uçuşan cisimcikler olarak algılanır. Birçok insan bu durumu "gözde sinek uçuşması" olarak tanımlar.
İlgili 39 soru bulundu
Uçuşan cisimler aslında, gözünüzün içini dolduran ve vitre ismi verilen saydam jel şeklindeki sıvıda bulunan hücrelerin küçük birikintileridir. Bu nesneler sanki gözün önünde uçuşuyormuş gibi görünmesine rağmen aslında gözün içindedirler. Sizin gördükleriniz onların gözün sinir tabakası üzerine düşen gölgeleridir.
Hastalığın ilk bulguları ışık çakmaları, sinek uçuşmalarıyle birlikte kurum yağmasını andıran koyu renkli yukarıdan aşağı düşen noktalardır. Bir süre sonra dekole olan bölümde görme alanı defekti ortaya çıkar, görme bulanıklaşır, bazen hareket eden gri bir perde algılanır.
Tüketilen gıdalar, kirli havaya maruz kalmak ya da kullanılan makyaj ve bakım ürünleri gözenekleri tıkayabilir. Tıkanan gözeneklerdeki kir, havayla temas ettiğinde oksitlenir ve siyaha döner. Bu da siyah nokta oluşumuna neden olur. Siyah nokta, boyun, omuzlar, sırt ve vücudun farklı bölgelerinde görülebilir.
Göz içinde sinek uçuşmaları genellikle yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkmakla birlikte, yüksek derece miyop alan kişilerde, göz ameliyatları ve travma sonrasında da görülebilir.
Siyah noktaların kendiliğinden geçmesi mümkün değildir.
Retina dekolmanı retinada oluşan yırtık veya delikler nedeniyle gelişir. Sıklıkla yüksek miyop hastalarında görülür. Orta yaş ve üzerinde daha çok olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir.
Gözde ışık çakması, en sık retinanın mekanik olarak uyarılmasından kaynaklanır. Bu, vitreus sıvısının retinadan ayrılması, retina yırtılması veya retina kanaması gibi durumlarda olabilir. Bu durumlarda baş ağrısı da görülebilir. Gözde ışık çakması ve baş ağrısının birlikte görüldüğü en yaygın durum migrendir.
Uçuşmalar, vitreus olarak adlandırılan gözün içindeki jölemsi sıvının içerisinde yüzen hücre ve parçacıklardan oluşmaktadır. Sizin uçuşma olarak gördüğünüz şey bu parçacıkların retina üzerine düşen gölgesidir.(Retina yani ağ tabakası gözün arka iç yüzeyini örten görüntüye hassas tabaka olup görmemizi sağlamaktadır.)
Retina yırtığı gözde retina tabakasının yapıştığı yerden ayrılması ile ortaya çıkan ciddi bir göz hastalığıdır. Gözdeki ani uçuşmalar, ışık çakmaları veya kararma gibi belirtilerle kendisini belli edebilen retina yırtılması her ne kadar ağrısız olsa da görme ile ilgili ciddi sonuçlara neden olabilir.
Yetersiz kontakt lens hijyeni veya kontakt lensin fazla aşınması hem bulaşıcı olmayan hem de bulaşıcı gözde keratit nedeni olabilir. Stafilokok, streptokok ve psödomonas, keratitte yer alan yaygın bakterilerdir. Virüsler: Herpes virüsleri yani herpes simpleks ve herpes zoster keratite neden olabilir.
Vitreusun Yapısı Neden Bozulur? Normal yaşlanma süreci ile birlikte vitreus jelinde de yaşlanma bulguları ortaya çıkar. Su içeriği azalır, kollajen ve hyalüronik asit molekülleri arasında çapraz bağlantılar ortaya çıkar ve bunlar birleşerek çok küçük partiküller halini alır.
Ne yazık ki bu madde zaman içinde kendini yenileyemiyor. İlerleyen yaşla birlikte vitreusun yapısı bozuluyor, jel yapısı, sıvı ve lif halini alıyor.
"Dekolman" söz konusuysa acil şartlarda retina ameliyatı yapılır. Retinadaki yırtıklar ışık çakması, görüş azalması, görme alanının bir kısmının kaybı, cisimleri kırık görme, cisimleri olduğundan büyük veya küçük görme, ışık çakmaları, siyah nokta ya da sinek uçuşmaları gibi belirtilerle kendini belli eder.
Cilt yüzeyinde kıl köklerinin yer aldığı foliküllerin veya bir diğer deyişle gözeneklerin yağ, deri döküntüleri veya kir ile tıkanması sonucunda siyah noktalar oluşur. Komedon olarak da adlandırılan ve aslında beyaz renkli olan bu birikintiler, cildin üst tabakasında hava ile temas ettiğinden zamanla siyah renk alır.
Açık komedon adı da verilen siyah noktalar, ciltteki yağ ve kir arttıkça zamanla belirginleşir, büyür.
Cildin yüzeyinde milimetrik, beyaz kabarıklık olarak bulunur. Beyaz noktalar serttir, dışarı ile bağlantısı kapalıdır ve sıkıldığında siyah nokta gibi çıkarılamaz. Tüm akne formlarında olduğu gibi gözenekler; yağ, ölü deri hücreleri ve bakterilerle tıkandığında beyaz noktalar oluşur.
Retina yırtılması ilk aşamalarda göz önünde uçuşan siyah cisimler görülmesi, görüşte bulanıklaşma ve merkezi görme kaybı gibi belirtiler verebilmekteyken. Bu belirtilere ani ışık çakmalarının da eklenmesi durumunda retina dekolmanı olasılığı artmaktadır. Yırtılmanın erken aşamalarda ilerlemeden teşhisi önemlidir.
Retina Dekolmanı Kimlerde Görülür? Retina dekolmanı, özellikle yüksek dereceli miyop hastalarında görülmektedir. Ayrıca, orta yaşın üzerindekiler, ailesinde yüksek dereceli miyopi veya retina dekolmanı öyküsü olan kişiler de risk grubunu oluşturmaktadırlar. Bu kişiler düzenli göz muayenelerini ihmal etmemelidirler.
Göz önünde gezen siyah noktaların aniden çoğalması, yanıp sönen ışıklar ve şimşek çakması, görüş alanımızın kenarında perde şeklinde bulanıklık başlaması, hafif de olsa sisli veya bulanık görme başlaması gibi durumlar gözlendiğinde hemen doktora gidilmelidir. Bu takdirde erken teşhis ile retina yırtılması önlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri