Öğrenme alanı veya öğrenme ortamı, öğretme ve öğrenmenin gerçekleştiği bir yeri ifade eder. Bu terim genellikle dershane veya sınıf'a daha kesin bir alternatif olarak kullanılır, ancak aynı zamanda gerçek ve sanal bir iç mekan veya dış mekan konumuna atıfta bulunabilir.
Öğretmenin bir dersle ilgili olarak, haftalık işlenecek müfredat konularını (Talim Terbiye Kurulu Öğretim Programı) planlanmış belgedir. Ders planının uygulanmasından öğretmenler sorumludur.
Ders planının, eğitim öğretim çalışmalarını düzenli hale getirmesi ve öğ- renme öğretme sürecinin etkili ve verimli yönetilmesini sağlaması önemlidir.
Eğitimin amaçlarına ulaşmak için hangi etkinliklerin seçileceği, bunların öğrencilere niçin, ne zaman ve nasıl yaptırılacağı, ne gibi kaynak ve yardımcı araçların kullanılacağı, elde edilen başarının nasıl değerlendirileceğini önceden tasarlayıp kağıt üzerinde saptamaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Okuduğunuz ya da mezun olduğunuz üniversitedeki bölümünüzde bulunan öğrenci işlerinden istediğiniz zaman bu belgeyi alabilirsiniz.
Ders planının “Hazırlık” bölümü; dersin adı, sınıf, konu, süre, öğretme-öğrenme strateji, yöntem ve teknikleri, kaynaklar ve araç-gereçler ile cevaplandırılacak sorulardan oluşur.
Planlamanın amacı bir işin en düşük maliyetle, en etkili ve verimli şekilde yapılacağının önceden kestirilmesidir. Başka bir tanıma göre plan; bazı amaçlara ulaşmak için gelecekte uygulanacak bir dizi kararı hazırlamayı içeren bir süreçtir.
Eğitim planlamasında, sırasıyla var olan durumun saptanması, geleceğe yönelik kestirimlerin yapılması, var olan durumdan hedeflenen duruma ulaşmaya yönelik önerilerin belirlenmesi, bütçenin ayrılması, planın yazılması, yetkililerce onanması, uygulanması, sürekli değerlendirilmesi aşamaları izlenir.
Maddesine göre; resmî ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında aylık plan ve günlük eğitim akışı planı; ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında ise; yıllık plan ve ders planı yapılması zorunludur.
Öğrenme kazanımları bir dersle ilgili olarak yazılır. Bir öğrencinin bir dersi öğrenme sürecinin sonunda, öğrencinin bilmesi, yapması ve uygulaması gereken bilgi, beceri ya da tutumlardır (diğer bir ifadeyle dersin sonunda öğrencilerin sergilemesi gereken özellikleri, kazanımları ifade eder).
Plan, belirli amaçlara ulaşmak için hangi öğretim etkinliklerinin seçileceğini, bu etkinliklerin nasıl uygulanacağını ve başarının nasıl değerlendirileceğini önceden tasarlayıp kağıt üzerinde saptamaktır.
a) Dikkati çekme: Öğretmenin ders başlamadan önce öğrencilerin dikkatini çekmek için örnek olaydan, sorulardan, güncel bir olaydan, hatıra, grafik, şekil ya da fıkradan yararlanmasıdır.
(2) Haftalık ders programı, öğretim yılı başında ve gerekli hâllerde ders yılı içinde okul yönetimince hazırlanır. Bu programda yönetici ve öğretmenlerin okutacakları derslerin gün ve saatlere göre öğretmenlerin mazeretleri de dikkate alınarak dengeli olarak dağılımı yapılır ve ilgililere imza karşılığı duyurulur.
Öğretmenin bir öğretim yılı süresince ders vermekle yükümlü bulunduğu sınıflarda,program uyarınca belli üniteleri ya da konuları hangi aylarda,yaklaşık olarak ne kadar zamanda işleyeceğini gösteren ve öğretmence hazırlanarak ders yılı başında okul yönetimine verilen çalışma planına denir.
Madde 7 - Plânlı çalışmanın yararları a) Plânlar; öğrenci merkezli, çağdaş öğrenme-öğretme yaklaşımlarını temel alan, uygulanabilir etkinliklere dayalı olur. b) Öğretimin plânlanması, öğretmenin eğitim-öğretimde neyi, niçin ve nasıl yapacağını düşünmesini sağlayarak verimini arttırır.
“(1) İşveren, 6 ncı maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen düzenli aralıklar süresince eğitim faaliyetlerini gösteren yıllık, iki yıllık veya üç yıllık eğitim programlarının hazırlanmasını sağlar ve onaylar.” MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Kurumun yıllık hizmet içi eğitim proğramı, eğitim proğramlarının öncelik derecelerini, eğitilecek personeli, uygu- lanacak eğitim türünü, teknikleri, eğitimin yer, zaman, süresi ve değerlendirme sürecini içerir. Kurumlarda genellikle yıllık hizmet içi eğitim planı adı al- tında proğramlar yapılır.
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
En etkili planlama türleri, stratejik planlama, operasyonel planlama, proje planlama, finansal planlama, pazarlama planlama, satış planlama ve üretim planlama gibi ayrılmaktadır.
Dolayısıyla öğrenme döngüsü modeli; giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme ve değerlendirme olarak beş aşamadan oluşan “5E öğrenme döngüsü” olarak ifade edilen bir öğrenme modelidir (Bybee v.d., 2006).
a) Plân; Öğretim yılının başında hazırlanır. Özel eğitime ihtiyacı olanlar için yapılacak plânlamada, öğrenci ihtiyaçlarının saptanması için belirli bir süre ayrılmalı ve bu süre plânda gösterilmelidir. b) Ders işlenirken hazırlanan plânda yer alan başlıklar dikkate alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri