Tapu haczi kaldırmak için yapılması gereken icra takibinin bulunduğu icra dairesine başvurmaktır. Borç ödendiyse veya satış istenmediği için haciz düştüyse icra dairesinden tapu üzerindeki haczin kaldırılması talep edilmesi gerekir çünkü kural olarak icra daireleri talep olmaksızın işlem yapmazlar.
MKK, üyeler tarafından uygulanan haciz/tedbiri, ilgili merci (icra dairesi, mahkeme vs.) bildirimi üzerine kaldırılabilir. Haczedilen kıymetlere ait ilgili İcra Müdürlüğünce gönderilen satış kararı hisse senetleri için İMKB'de düzenlenecek müzayede satışı şeklinde gerçekleştirilir.
Tapu üzerinde var olan haczi kaldırmak için yapılması gereken ilgili icra takibiniyürüten icra dairesine başvurmaktır. Borçlu borcunu ödediyse yahut satış istenmediğindendolayı haciz hakkı düştüyse ilgili icra dairesinden tapu üzerinde var olan haczin kaldırılması talep edilmesi gerekir.
Tapunun hisseli olması haciz işlemine engel teşkil etmemektedir. Bununla birlikte alacaklı alacağına mahsuben hisseli tapuya tabi taşınmazın icra yolu ile satılmasını talep edebilir. Bu halde taşınmaz tamamen yani bir bütün olarak satılmaz, borçlunun hissesi oranında satış işlemi gerçekleşecektir.
Gayrimenkul üzerine eklenmiş olan haciz sonrasında 6 ay içinde alacaklı satış talep etmediğinde mülkler üzerindeki haciz düşer. Tapu müdürlüğüne yazılan müzekkere ile tapu üzerindeki haciz şerhi kaldırılır.
İlgili 18 soru bulundu
Bu işlem için tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır. Başvuru sırasında, tapu kaydında yer alan tüm bilgilerin doğruluğu kontrol edilmeli ve ödeme ile ilgili belge veya makbuzlar da sunulmalıdır. Tapu sicil müdürlüğü, yapılan başvuruyu inceleyerek haczi kaldırma işlemini gerçekleştirir.
İlgili kamu kuruluşunun yasal ve yazılı onayı olmadan hacizli konut satışında tapu devir işlemi yapılamıyor.
Hisseli Tapuda Haciz
Borçtan dolayı hisseli tapulara haciz gelir. Borç dolayısıyla kişilerin mülkiyetlerinde olan hisseli gayrimenkullerin tapularına haciz işlemi uygulanabilir. Bununla ilgili olarak yasal bir engel söz konusu değildir. Yani hisseli tapulara haciz gelme durumu her zaman söz konusu olabilir.
Banka şartlarının yerine getirilmesi ile tapu ipotek edilir ve kredi kullandırılır. Bankalar hisseli tapuya kredi verme konusunda bazı şartlar koyar. Bu durum sonucunda kredi alacak kişinin tapusunun hisse durumu gibi pek çok parametre incelenir. Tapu evraklarının alt kısmında hissenin yüzdelik değeri görülmektedir.
Mirasçıların birlikte malik olduğu bir taşınmaz mal konusunda ise bu taşınmaz üzerindeki hissenin haczi de tıpkı taşınmaz malların işleminde olduğu gibi icra dairesinin tapu sicil müdürlüğüne haciz bildirilmesi ile olur. Eğer mirasçı, reddi miras işlemi yaptıysa miras hissesi üzerinde haciz konulması mümkün değildir.
Buna göre borçlunun haline münasip evi haczedilemez mallar arasında sayılmıştır. Basit anlatımıyla, borçlunun haline münasip ev kavramı, borçlunun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya yeten, sosyal ve mali konumunu koruyan meskeni ifade etmektedir.
Başvurunun icranın durdurulması (tehir-i icra) talepli olarak yapılması gerekir. Kural olarak borçlu tarafından teminat gösterilmesi gerekir. Borçlunun icra müdürlüğüne başvurarak icranın durdurulması hakkında bir karar getirilinceye kadar kendisine uygun bir süre verilmesini istemesi gerekir.
Borcun ödenmesi ile haciz şerhini kaldırılma talebinde bulunulacak ise borçlu borcunu ödediğine dair belgesi ile (makbuz, dekont vs.) icra dairesine başvuracaktır. Alacaklı ile borçlunun anlaşması durumunda anlaşmaya ilişkin taraflarca düzenlenen yazılı belge ile icra dairesine başvurulur.
Haczedilen payın, bütün ortaklarla ve icra dairesinin izniyle başka bir ortak ya da üçüncü şahıs tarafından devralınması durumunda da şirketin feshi önlenmiş olur. Devir işleminin gerçekleştirilebilmesi için kanunda alacaklının muvafakati aranmamıştır.
“Haciz Kaldırma Dilekçesi”, haciz kaldırma talebinde bulunmak isteyen kişilerin icra mahkemesine uygun bir dilekçe sunmaları gerekmektedir. Doğru ve hukuki çerçevede yazılmış dilekçeler, sürecin daha hızlı ve olumlu ilerlemesini sağlar.
hissesi aynı yasanın 94. maddesi gereğince haczedilir. Borçlunun anonim şirkette hissesi varsa ve payı temsil eden hisse senetleri çıkartılmamış ise İİK.nun 94. maddesi gereğince hisse haczinde yasaya aykırı yön bulunmamaktadır.
Taşınmazın hisseli tapu senedi, önceki hali ile kalır. Hisseli tapuları ayırmak için belirli oranlarda harç masraflarının ödenmesi lazımdır. Ayırma işlemindeki kayıtlı değer üstünden binde 11,38 ödenmesi gerekmektedir.
Hisseli tapu sahipleri çok sayıda risk ve zorluk ile karşılaşabilir. Güven problemi bunlardan biridir. Hisseli tapuda birden çok hisseder olması sebebiyle sık sık anlaşmazlık çıkabilmekte, sözleşme yapılacak üçüncü kişilerde güven sorunları meydana getirebilmektedir. Bunun dışında paydaşlıktan çıkarılabilme de vardır.
Bu nedenle tüm hissedarlarla ortak bir anlaşmaya varmadığınız sürece, gayrimenkulün bir kısmını bile kullanma hakkına sahip değilsinizdir. Ayrıca hissenizi başkasına satabilir ya da ipotek edebilirsiniz, fakat taşınmazın tamamına ya da bir kısmına müdahale etmek için tüm hissedarların iznini almanız gerekmektedir.
5. Elbirliği Mülkiyetine Tabi Taşınmazın Cebri İcra Yoluyla Satışı Elbirliği mülkiyetine tabi olan bir taşınmazın ortaklarından birinin borçlusu olduğu bir durumda, borcun alacaklısı, elbirliğine konu taşınmazın ve/veya taşınmazların cebri icra yoluyla satışını talep edebilir.
Hisseli tapularda hisse sahiplerinin arsa ya da tarlanın hangi kısmına sahip olduğu, kullanım hakları gibi detaylar bulunmaz. Hissedarı olduğunuz taşınmaz üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu farklı parsellere bölerek ayırabilirsiniz.
Bu tapu çeşidinde arsa üzerinde hak sahibi olduğunuzun bilgisi vardır ama hangi alanın size ait olduğu belli değildir. Bankalar, hisseli tapuya sahip gayrimenkuller için kredi vermezler, çünkü olası kişisel anlaşmazlıklarda mahkemeler uzun yıllar boyunca devam edebilmektedir.
Hisseli Tapuda Haciz
Burada hisseli tapunun haczi de söz konusu olabilmektedir. Paylı Mülkiyetin İcra Yoluyla Satışı → Hisseli tapuda haciz işlemi söz konusu olduğu zaman ilgili pay üzerinde haciz konularak bunun satışı gerçekleştirilir.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na "Konutta Haciz" başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
Hacizli gayrimenkul satışı nasıl yapılır? Bir taşınmazın hacizli olması, satılmasına engel teşkil etmiyor. Taşınmaz üzerindeki haciz, satıştan sonra da devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri