Dikkat Çekme: Öğretmen dersin başında öğrencilerin dikkatini konuya ve kazandırılacak bilgi, beceri ve tavırlara çekmek için bir olay, anı, fıkra ya da espiriyle derse başlar. 2. Güdüleme-İstekli Kılma: Öğrencilerin işledikleri konuyu niçin öğrendikleri bir tartışma ortamıyla ortaya konur.
a) Dikkati çekme: Öğretmenin ders başlamadan önce öğrencilerin dikkatini çekmek için örnek olaydan, sorulardan, güncel bir olaydan, hatıra, grafik, şekil ya da fıkradan yararlanmasıdır.
Dikkat çekmek bir olayın veya konunun veya da kişin tüm ilgisini kendi üzerine toplaması anlamında kullanılan bir deyim. Kişilerin toplum içinde kendi üzerine çektikleri ilgi olarak da ifade edilebiliyor.
Öğrenme-öğretme sürecinde sunulan uyarıcıların farkına varılmasını, önemli ögelerin ayırdedilmesini ve işleme sürecine gönderilmesini en etkili şekilde sağlayan mekanizma dikkattir.
İlgili 44 soru bulundu
Odaklanmış : Dikkatimizi sadece bir uyarıcıya odaklama, yoğunlaştırma kabiliyeti. Susamışken suya odaklanmak ya da herhangi bir gürültü duyduğumuzda gürültüye odaklanmak bu çeşit dikkat örnekleri. Sürdürülen : Bir uyarıcı ya da eylemle uzun süre ilgilenebilme kabiliyeti.
Dikkat, ilgili uyaranlara odaklanmamızı ve seçmemizi sağlayan bilişsel bir süreçtir. Sohlberg ve Mateer modeline göre (1987, 1989)birkaç tür var: uyarılma, odaklanmış, sürekli, seçici, değişken ve bölünmüş.
1)Dikkat çekme: Ders odaklanması sağlanır. İlginç bir uyarıcı kullanılır. Ör:Görsel, materyal, video, müzik, ses tonu, vücut hareketleri, soru, ilginç örnek, anı, hikaye, fıkra.
Öğretim süreci; giriş/hazırlık, geliştirme ve sonuç aşamalarından oluşur. Giriş/hazırlık aşamasında, öğrenenlerin öğrenmeye hazır duruma getirilmesi amaçlanır.
Çünkü ilgiyi ne için istediğimizi ve neye ilgi göstermek istediğimizi tam olarak bilmiyoruz. Kendimizde ve kendimiz dışında neyin ilgiye muhtaç olduğu ve aradığımız ilgiyi bulduğumuzda bunun ne gibi sonuçlar doğurmasını umduğumuz konusunun net olmaması nedeniyle dikkati, ilgiyi talep ederiz.
Histerik, olayları ve duyguları abartılı yaşayan, yaşadıklarını sürekli dramatize eden, yapmacık davranan ve çevresinin ilgi odağı olmaya çalışan kişiler için kullanılır.
hatırlatmak, uyarmak, dikkatini çekmek.
2- Düzeltici Dönüt:
Düzeltici dönütün, teşhis edici geri bildirimden en önemli farkın mesajı iletinin doğru cevabı kendisinin vermesidir. Eğitim kurumlarında düzeltici dönütler çok fazla tercih edilmez. Çünkü öğrencinin akıl yürüterek doğru sonuca ulaşması hedeflenir.
Ders planının, eğitim öğretim çalışmalarını düzenli hale getirmesi ve öğ- renme öğretme sürecinin etkili ve verimli yönetilmesini sağlaması önemlidir.
Dolayısıyla öğrenme döngüsü modeli; giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme ve değerlendirme olarak beş aşamadan oluşan “5E öğrenme döngüsü” olarak ifade edilen bir öğrenme modelidir (Bybee v.d., 2006).
Bybee (1997) tarafından geliştirilen 5E modeli, ismini aşamalarının sayısı ve her bir aşamanın baş harfinden alır. Bunlar: Engage-Enter/Đlgi Çekme-Girme, Explore/Keşfetme, Explain/Açıklama, Elaborate/ Genişletme ve Evaluate/Değerlendirme (Özmen, 2004; Smerdan, Burkam & Lee, 1999).
Beş basamak sırasıyla: (1) ilgi çekmek (engagement), (2) keşif (exploration), (3) açıklama (explain), (4) detaylandırma (elaboration), (5) değerlendirme (evaluation).
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
1. Temel öğretim modeli, öğretmenin sınıf içerisindeki öğrencilerin öğrenmesini sağlamak için kullandığı, önceden yapılandırılmış, çoğunlukla standartlaştırılmış bir öğretim uygulamasıdır.
“Dikkat nedir?” sorusunun yanıtı en basit haliyle zihnin bir konu üzerine yoğunlaşma ve/veya odaklanma becerisi olarak ifade edilebilir. Kişiler sahip oldukları dikkat sayesinde uyarıcı ya da zihni dağıtıcı etkisi olan unsurları uzak tutma konusunda başarılı olurlar.
Pasif Dikkat: Kişi kendisine yönelen uyarana dikkat etmek için herhangi bir çaba harcamaz. Bu durumlarda kişi istemsiz olarak uyarana dikkat eder. Örneğin; çok parlak bir ışık, ani bir gürültü gibi.
Basit dikkat, kişinin günlük yaşam rutini içinde sıklıkla karşımıza çıkan dikkat türüdür. En önemli özelliği yerleşik algımız içinde fark etmeksizin verdiğimiz tepkileri içermesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri