Karbonat, sirke ve limon suyu ile derz temizliği: Karbonatı su ile macun yapabilir, sirke ya da az miktarda çamaşır suyu ile karıştırarak derz aralarını beyazlatabilirsiniz. Beyaz temizlik sirkesini fısfıs şişesine doldurarak karbonatlı suyla yaptığınız macunun üzerine de sıkabilirsiniz.
Tüm fayans aralarına sirke ve tuzlu suyu dökerek 5 dakika kadar bekleyin. Daha sonra ilk dökülen yerden başlayarak tüm fayans çizgilerini diş fırçası ile ovalayın. Tuzun ve sirkenin etkisi ile fayans araları tertemiz bir sonuç verecektir.
Sirke ve Su: Eşit miktarda sirke ve suyu bir sprey şişesine koyun ve karıştırın. Karışımı derz aralarına püskürtün ve birkaç dakika bekletin. Sonra bir diş fırçası veya küçük bir fırça kullanarak derz aralarını fırçalayın. Sıcak su ile durulayın ve temiz bir bezle kurulayın.
- Temiz ve yumuşak olmayan bir bez çamaşır suyuna batırılmalı ve derz arasında gezdirilmelidir. Bir süre bekletilmeli ve daha sonra ılık su ile durulanmalıdır. - Fırça gibi sert yüzeye sahip bir temizlik ürünü ile beyazlatan deterjan kullanılarak derz araları fırçalanmalıdır.
Beyaz sirke ve su karışımı, sararmış lekeleri çıkarmak için doğal ve etkili bir temizlik malzemesidir. Eşit miktarlarda beyaz sirke ve suyu karıştırarak bir temizlik çözeltisi hazırlayabilir ve bu çözeltiyi fayans yüzeylerinize uygulayabilirsiniz. Duş veya banyo sonrası fayansları düzenli olarak durulamak önemlidir.
İlgili 23 soru bulundu
Bunun için derz dolgu malzemesini bir kovaya döküp ardından yavaşça su eklemeniz yeterlidir. Toz haldeki derz dolgusunu ve suyu kovaya döktükten sonra bir mala yardımıyla iyice karıştırmalısınız. Bu işlemi daha hızlı yapmak için karıştırma ucu takılı bir matkap kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
Fayans yüzeylerindeki kalıntıları ve yapışkan yüzeyleri temizlemek adına fayansları fırçalayabilir ve sabunlu bir bez ile temizleyebilirsiniz. Fayanstaki yağı, kiri ve lekeleri yok etmek adına en doğru tercih ılık su, bez veyahut sünger ve kaliteli bir fayans temizleyicidir.
Her evde bulunan; sirke, karbonat, soda, Arap sabunu gibi doğal ürünler banyolarda arzu edilen temizliği sağlar. Bir kova suya koyacağınız bir fincan sirke ile fayansları bir bez yardımıyla silebilir, fayansların hem daha temiz olmasını hem de parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Banyoyu Temizleyin. İnşaat sonrası banyo temizliği sırasında alçılı ve kireçli yüzeyleri, fayansları ıslatmadan önce bir çuval yardımıyla ovarak kirin kabasını alabilirsiniz. Sonrasında duşakabini ve tuvaleti Domestos gibi etkili bir çamaşır suyuyla temizleyebilirsiniz.
Bütün alan bol su ile durulayarak silinmeli veya vakumla alınmalı, sonrasında kurumaya bırakılmalıdır. Zorlu kalıntıların temizlenmesinde Kalekim Seracare Çimento Sökücü su ile seyreltilmeden daha uzun süre leke yüzeyinde bırakılarak uygulanmalıdır.
Derz üstüne derz olur mu? Mermer fayans gibi yüzeylerde kullanılan derz dolgularını sökmek durumunda kalabilirsiniz. Çünkü zamanla derzler, incelir, kararır kötü bir görüntüye sebebiyet verir. İncelen, deforme olan derz üzerine tekrardan yeni derz çekmek, sağlam olması açısından uygun olmayacaktır.
Gereğinden fazla kullanılan çamaşır suyu derz aralarının sararmasına neden olabilir.
Doğal yöntemler arasında ise sirke öne plana çıkar. Bolca kullanacağınız sirke, sizi biraz uğraştırsa da neticede etkili olacaktır. Kurumuş derz dolgularını temizlemek adına derz kazıyıcılardan yardım alınabilir. Çeşitli genişlikte üretilen kazıyıcılar ile dolguları temizlerken yüzeye zarar verilmemelidir.
Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da derz temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır.
Fayans yüzeyindeki tozlar ve inşaat atıkları yumuşak bir fırça yardımıyla alındıktan sonra nemli bir bez ya da çek pasla fayanslar dikkatlice silinmelidir. Fayanslar silinirken dikkatli olunması gerekmektedir çünkü fayans araları derz dolguyla doldurulmakta ve bu dolgularda ufak birikintiler kalıntı yapmaktadır.
Yine diş fırçası yardımı ile derzlere uygulayabilirsiniz. Son önerimiz ise beyaz sirkeli limonlu sudur. 1 fincan sirkeye yarım fincan su ekleyerek karıştırın ve derzlere diş fırçası yardımı ile uygulayın. Bu üç işlemde 10-15 dakika kadar bekledikten sonra bol su ile fayanslarınızı durulayın.
Derz Temizliği: Derzlerde oluşan küf ve kir için, karbonat ve su karışımı etkilidir. Bu karışım bir diş fırçası ile derzlere sürüldükten sonra bir süre beklenir ve sonra bol su ile durulanır.
Kireç sökücü deterjanı lavabo yüzeyine dökün ve bir sünger yardımı ile lavabonun yüzeyini iyice ovun. Bu şekilde birkaç dakika bekleyerek, kireç ve lekelerin yumuşamasını sağlayın. Daha sonra musluğu açarak deterjanı arıtın. Lavaboyu temizledikten sonra kurulayarak, pırıl pırıl bir görünüm elde edebilirsiniz.
Aslında tüm banyo temizliği sirke ile yapılabilir. Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz. Klozeti ise sirke ve karbonat karışımıyla temizleyebilirsiniz. Dilerseniz eşit miktarda sirke ve Arap sabununu karıştırarak krem temizleyici elde edersiniz.
Bu konuda beyaz sirke güvenle tercih edilebilir. Bir kap içerisinde yaklaşık 1 su bardağı beyaz sirkeyi yine bir su bardağı ılık su ile karıştırdıktan sonra bu sıvıyı, bir fısfıs veya sünger yardımıyla fayans üzerine uyguladığınızda, kolayca temizlik sağlanabilir.
Sirke ve Soda Karışımı
İlk önce bir kez karışımı duvara püskürtüp 15 dakika sonra ikinci püskürtmenin ardından temizlik yapmanız, daha iyi bir hijyen sağlayacaktır. En son olarak da banyo başlığı yardımıyla fayanslarınızı sıcak su ile yıkarken tekrardan fırçalamak, fayansların yeni görüntüsüne kavuşmasını sağlar.
Banyonuzu küf lekelerinden arındırmak için Cif'i yüzeye sıkın ve 15 – 20 dakika bekleyin. Su ile durulayıp kendiliğinden kurumaya bırakın. Temiz bir banyonun keyfini çıkarın.
4 tatlı kaşığı limon tuzu ile 1 su bardağı suyu karıştırın. Hazırladığınız karışımı limon tuzu eriyene kadar sprey şişesinde güzelce çalkalayın. Limon tuzlu suyunuzu cam silme deterjanları gibi kullanabilirsiniz. Son olarak duşakabini duru suyla durulayın ve kuru bezle leke kalmayacak şekilde silin.
Fayans temizliği için işinizi kolaylaştırmak lazım. Uzun derz ve fayans ovalamak istemezseniz 1 ölçeklik çamaşır suyuyla 3 ölçeklik karbonatı karıştırmanız gerekecektir. Ardından fayans üzerine yayacağınız karışımı yarım saatlik süreyle bekletmeniz son olarak ise ılık suyla durulamanız yeterli olacaktır.
Temiz bir mikrofiber bezle, derz aralarını silin. Geniş fayans zeminleri ise uygun temiz bir paspas ile tek seferde silin. Klorobor, hızlı kuruma özelliği sayesinde kısa sürede fayanslarında hiçbir iz bırakmadan temizlemeyi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri