Rutubet genellikle zemin katı veya bodrum katı dairelerde ve alanlarda görülür. Bodrum katlarında daha yaygın olan rutubet, duvarların toprak zeminden su çekmesiyle meydana gelir. Ancak normal katlarda ve çatı katlarında da rutubet meydana gelebilir.
Rutubet oluşumu genellikle yalıtımı yetersiz olan yerlerde karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte havalandırmanın yetersiz olması da rutubet oluşumuna etki eden unsurlar arasında yerini alıyor. Ayrıca güneş almayan evlerde de rutubet oluşması oldukça yaygın.
Rutubet de, her evde olabilecek bir sorun olsa da eğer bina zemininde iyi bir yalıtım bulunmuyorsa en çok giriş katında görülür çünkü rutubet aşağıdan yuarı doğru ilerler.
Havalandırmanın sağlanmadığı veya yetersiz tekrarlandığı yeni binalarda beton tabakalardaki nem kendini göstermeye başlar. Yoğuşmadan kaynaklanan nem, duvar boyasında küflenmeye ve duvarlarda rutubete neden olur.
Azda olsa beton katmanlarında bulunan nem yeni binalarda havalandırma işlemleri sağlanmadığında ya da yeterli olarak tekrar edilmediğinde kendini göstermeye başlar . Yoğuşma ile ortaya çııkan nem duvardaki boyalar üzerinde küfe ve duvarlarda rutubete neden olur .
İlgili 15 soru bulundu
Tavanda Rutubet Neden Olur? Tavanda rutubet oluşumunun temel nedeni, soğuk kış dönemindeki sıcaklık farklıdır. Evin sıcak olması, üst katın ise soğuk olması halinde nemlenme gözlemlenir. Özellikle çatı bulunmayan evlerde rutubetin çok daha fazla olduğu göze çarpar.
Küf alerjisi ile birlikte burun akıntısı, göz yaşarması ve hapşırma belirtileri yaşanır. Bu alerji daha sonra öksürük, nefes darlığı ve hatta astıma kadar ilerleyebilir. Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir. Rutubet romatizma hastalığını da tetikler.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Odaları rutubetli, duvarları nemli ve küflü konutlar ve işyerleri insanı hasta eder ve binaları çürütür.
BARS Rutubet önleyici sıva uygulaması. ÜRÜN TANIMI: Rutubetten zarar görmüş , nemlenme, çiçeklenme, boya kabarması veya yoğuşma görülen duvarlarını yalıtımı için özel olarak geliştirilmiş çimento esaslı sıvadır. ÖZELLİKLER : Ekonomiktir. Betonun nefes almasına engel olmaz.
Genellikle kış mevsiminde daha çok belirgin hala gelir. Rutubetli evlerin duvarlarında küf ve mantar oluşumu meydana gelir.
Rutubetin en önemli sebebi kötü yapılmış yalıtımdır. Yalıtımı iyi şekilde yapılmamış bir ev hava şartlarına karşı duvardan yağan yağmuru çeker ve sıcak hava yüzünden nem ve su buharı oluşur. Bu durumda duvarlar terler ve bir süre geçtikten sonra rutubeti oluşur. Bazı yeni yapılarda bile rutubet oluşabilir.
Duvarı kuru bezle sildikten sonra küf temizleyici sprey ya da çamaşır suyu-su karışımını duvara sıkın, 10 dakika boyunca bekleyin. Daha sonra nemli bir bezle tekrar silin ve gerekliyse kuru bez ile tekrar silip duvarı temizleyebilirsiniz.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Nem alma cihazları ortamdaki nemi almasından dolayı rutubeti engellemektedir . Eğer duvarlarınızda nem varsa içerisi sıcak olunca terleme yapmaktadır. Duvarın içindeki nem; sıcaklıkla ortamın nemine karışmakta ve derecesini artıracaktır.
- Karbonat ve kedi kumunun nemi çekme özelliği bulunur. Bu nedenle evlerin belirli bölümlerine küçük torbalar halinde yerleştirilmelidir. - Kaya tuzu lambası yakmak nemi önlemeye yardımcı olur. - Badana yapılacağı zaman küf ve mantarlara karşı koruyucu boyalar tercih edilmelidir.
Evde rutubet olması sebepleri arasında evin su yalıtımının iyi yapılmamış olması ilk sırada yer alıyor. Ayrıca banyo gibi ıslak alanlardaki havalandırmanın yetersiz olması da rutubet oluşumuna sebep oluyor. Tavan ve duvarların sürekli nemli kalması sebebi ile küf hızla ortaya çıkıyor.
Küf, ister bir yüzeyde ister nemli bir ortamda olsun, rutubetten kaynaklanır. İstediğiniz kadar temizleseniz de rutubet sorunu çözülmezse küf oluşmaya devam edecektir.
Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir. Bu tür problemlerle karşılaşmamak için evinizdeki nem probleminden bir an önce kurtulmanız gerekmektedir.
Genel olarak rutubetin sağlığa zararları nelerdir diye soracak olursak, solunum yollarına verdiği ciddi zararlardan söz edebiliriz. Nemli evlerde astım krizleri baş gösterebilmektedir. Öte yandan, evdeki nem yüzünden romatizma hastalığı da görülebilmektedir.
Duvar ya da tavanda küf oluşumunun olduğu bölgeyi kuru bir bezle nem ve küf tamamen temizlenene kadar silin ve daha sonra bu bölgeyi zımpara ile kazıyın. Zımparalama işleminin ardından çamaşır suyu döktüğünüz ıslak bir bezle duvarı silin. Çamaşır suyu duvardaki tüm küf mantarlarının ölmesini sağlayacaktır.
Yaşadığınız yerde sürekli rutubet kokusuna maruz kalmanız halinde solunum yollarınız ciddi şekilde zarar görüyor. Uyku problemlerine de neden olduğu bilinen rutubet kokusu, nefes almanızı zorlaştırıyor.
Suyun miktarı az olduğu için alt katın banyo tavanında küf oluşmasına sebep olur. Banyonun tavanında küf oluşması olmadan önce, rutubet şeklinde görülür. Su sızıntısı devam ettikçe küf oluşmaya başlar. Suyun miktarı biraz fazla olursa, tavanda boya kabarması meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri