– Dolgu yapılmadan önce fırça veya süngerle nemlendirilir. – Çimento esaslı bir malzeme olduğu için ellerin korunması gerekir. – Eldiven kullanılmalıdır. AMBALAJ VE DEPOLAMA: 20 Kg. kraft torbalarda kuru, serin bir ortamda raf ömrü 8 aydır.
Bunun yanı sıra duvar taşlarının arasında da derz dolgu kullanılmaktadır. Duvar taşlarının veya tuğlaların arasında kalan boşluklara harç doldurulup üst kısımlarına mala çekilmesi ile düzletilmesi, derzleri ortaya çıkartır. Bu boşlukların içini dolduran madde de derz dolgudur.
Bu ortamın sıcaklığına ve rüzgâr miktarına göre değişiklik gösterebilir. Derz dolgusunun tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra yüzeyi kuru bir bezle silerek son halini vermiş olacaksınız. Eğer herhangi bir yerde derz dolgusu kaldıysa, uygulamadan yaklaşık 10 gün sonra çimento sökücü ile yüzeyi temizleyebilirsiniz.
Tüketiciler tarafından merak edilen silikonlu derz dolgu su geçirir mi, sorusunun cevabı ise hayır, silikon dolgunun su iticilik düzeyi oldukça yüksektir ve bu nedenle su geçirmez olarak verilebilmektedir. İç ya da dış fark etmeksizin tüm mekanlarda yoğun bir şekilde kullanılır.
Her bir karonun her tarafını harçla kapladıktan sonra, suyla durulamadan önce en az 24 saat bekletin. Daha sonra derz dolgusu işlemi tamamlanmış olur.
İlgili 17 soru bulundu
KULLANIM SÜRESİ Karıştırma sonrası harç kullanıma hazırdır. Tekne içerisindeki harç yaklaşık 1 saat kullanılabilir. TÜKETİM MİKTARI DERZTEK'in tüketim miktarı bölme duvarda 0,8 kg/m2, giydirme duvar ve asma tavanda 0,4 kg/m2'dir.
Derz Dolguya Ne Kadar Su Konur? Derz dolgusu hazırlanırken 20 kg derz dolgusuna 6 lt su ilave edilmektedir ve “1 kg derz dolguya ne kadar su katılır?” 0.30 lt su konulmaktadır.
Karışım suyu fazla konulduğu takdirde, özellikle sıcak ve kuru havalarda ani ve şiddetli buharlaşma olabilir. Bunun sonucu olarak derz dolgu malzemesinin yüzeyinde ani su kaybeden bölgelerde küçük yarım kürecikler şeklinde hava kabarcıkları oluşacaktır. Bu kabarcıklar zamanla çatlakların oluşmasına zemin hazırlar.
Tuz ruhu fayanslara döküldüğünde, derz dolgu ile hemen reaksiyona girer. Bu reaksiyon sonucunda derz dolgu tahrip olur. Tuz ruhu kullanımı devam ettikçe nihayetinde derz dolgu özelliğini tamamen kaybeder ve fayansın altına su sızmasına izin verir. Su kaçağı olayı çok sık rastlanılan tesisat sorunlarındandır.
Bu durum doğrudur. Zira önceden yapılmış ve eskimiş olan derzin üzerinde lekeler ve pislikler birikebilir. Eski derzin üzerine yeni derz yapılması da biriken pislik ve kirden dolayı derzin tutmamasına ve atmasına neden olur. Bu nedenle eski derzin temizlenmesi ve yerine yeni derz çekilmesi gerekir.
Derz araları düzenli temizlenmediği takdirde zamanla kararak kirli bir görüntü oluşturur. Hatta küflenmesi bile söz konusudur. Derz aralarının ilk günkü gibi bembeyaz kalması için püf noktalarını uygulayarak aşındırmadan hijyenik bir görüntü elde edebilirsiniz. Her renk derz dolgusu için evdeki malzemeler yeterlidir.
Bunun için derz dolgu malzemesini bir kovaya döküp ardından yavaşça su eklemeniz yeterlidir. Toz haldeki derz dolgusunu ve suyu kovaya döktükten sonra bir mala yardımıyla iyice karıştırmalısınız. Bu işlemi daha hızlı yapmak için karıştırma ucu takılı bir matkap kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
- Temiz ve yumuşak olmayan bir bez çamaşır suyuna batırılmalı ve derz arasında gezdirilmelidir. Bir süre bekletilmeli ve daha sonra ılık su ile durulanmalıdır. - Fırça gibi sert yüzeye sahip bir temizlik ürünü ile beyazlatan deterjan kullanılarak derz araları fırçalanmalıdır.
Gereken miktardan fazla ya da az konulan su, derz dolgusuna zarar verir. Bu zararlar malzemenin tozutması, çatlaması veya renginde bir kusur ortaya çıkması olarak kendini gösterebilir. Bunların önüne geçmek için su miktarına mutlaka dikkat edin.
Derz dolgu, fayansların uzun ömürlü olmasını sağlıyor ve dekoratif bir görünüm sunuyor. Bunun yanı sıra küf oluşumunu engelleyerek sağlığı da koruyor. Kolayca uygulayabileceğiniz pratik seçeneklerin olduğu derz dolgular, evinin temiz ve ferah görüntüsünden ödün vermeyenler için alternatifler de sunuyor.
Özellikle kireç çözücü, tuz ruhu ve pas sökücü gibi güçlü ürünlerden uzak durmalısın. Çünkü yoğun kimyasallar hem fayanslara zarar verir hem de zaman içerisinde derz dolgusunu eritir.
Derz dolgularının zarar görmemesi için çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücü gibi temizlik malzemeleri kullanılmamalıdır.
Gereğinden fazla kullanılan çamaşır suyu derz aralarının sararmasına neden olabilir.
Silikon derz dolgu türü en iyi derz dolgu çeşididir. Derz dolguları satın almadan önce hangi marka olduğuna dikkat edilmesi, silikon katkılı ve flex derz dolgu tercih edilmesi önerilir. Silikon bazlı olanlar, uzun süreli dayanıklılığa sahiptir.
Derz dolgu tabakası açılır ve fayansların aralarına su dolmaya başlar. Bu yüzden derz arasının boyanması ve onarılması gerekir. Bunun için Stella Bianca'nın derz dolgu malzemesini ve akrilik boyasını kullanabilirsiniz.
Derz dolgusunu uygulamak için bazı araç gereçlere ihtiyaç duyulur. Özellikle spatula iki fayans arasındaki boşluğa derz doldurmada yardımcı olur. İki fayans arasına sürülen derz dolgusu spatula yardımıyla düzeltilir ve iyice boşluğa doldurulması sağlanır.
* Derz dolgu işlemi için beyaz çimento ve mermer tozu karışımını (gerekli ise renklendirici pigment) ayran kıvamına gelinceye kadar sulandırılmalıdır.
Sirke ve Su: Eşit miktarda sirke ve suyu bir sprey şişesine koyun ve karıştırın. Karışımı derz aralarına püskürtün ve birkaç dakika bekletin. Sonra bir diş fırçası veya küçük bir fırça kullanarak derz aralarını fırçalayın. Sıcak su ile durulayın ve temiz bir bezle kurulayın.
Doğal yöntemler arasında ise sirke öne plana çıkar. Bolca kullanacağınız sirke, sizi biraz uğraştırsa da neticede etkili olacaktır. Kurumuş derz dolgularını temizlemek adına derz kazıyıcılardan yardım alınabilir. Çeşitli genişlikte üretilen kazıyıcılar ile dolguları temizlerken yüzeye zarar verilmemelidir.
Seramik, fayans ve benzeri kaplama malzemelerinin kararmış, dökülmüş ve yıpranmış derzlerin tamiri için geliştirilmiş, çatlamadan donan, silikon esaslı, derz dolgu malzemesidir. Silikonlu Derz Tamir Dolgusu seramik, fayans ve benzeri kaplama malzemelerin kenar boşlukları için kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri