Derz dolgu yerde ve duvarda aynı kıvamda hazırlanmalıdır. Silim esnasında iyi sıkılmış çok hafif nemli sünger kullanılmalı, kesinlikle ıslak silim yapılmamalıdır. Derz dolgu uygulaması esnasında ilk silime, derzlerin doldurulması sonrasında, seramik yüzeydeki derz kalıntıları matlaştıktan sonra geçilmelidir.
Yüzeyin aşırı emici olması, Derz genişliğine uygun ürün seçilmemesi, Yüzeyin yeterince nemlendirilmemesi, Önerilen su oranından fazla veya az kullanılması
Bir yapı market mağazasından önceden karıştırılmış harç satın alabilir veya macun benzeri bir kıvama gelene kadar tozu suyla karıştırarak kendiniz yapabilirsiniz. Her bir karonun her tarafını harçla kapladıktan sonra, suyla durulamadan önce en az 24 saat bekletin. Daha sonra derz dolgusu işlemi tamamlanmış olur.
Derz Dolgu Kaç Saatte Kurur? “Banyo derz kaç saatte kurur?” ve “derz kaç saatte kurur?” soruları içinde ortalama sürenin 3 saat olduğu söylenmektedir. “Silikonlu derz kaç saatte kurur?” cevabı ise ortalama 4 saat olduğu ama etkin hale gelebilmesi içinde 12-13 saat beklenmesinin önerildiği olmaktadır.
Yeterince büyük bir kova ya da kap içerisinde, şu ve derz malzemesi karıştırılmalıdır. Bu ikisinin oranı, kullanılacak derz dolgusuna göre değişiklik göstermektedir. Örneğin 20 kilogramlık bir derz dolgusu için 6 litre su yeterli olacaktır. Derz malzemesini suyun içerisine boşaltırken acele etmemek önemlidir.
İlgili 31 soru bulundu
Harcın yüzey üzerindeki fazlalığı yumuşak uçlu bir spatula veya nemlendirilmiş sünger uçlu spatula ile sıyrılıp, ortam sıcaklığına göre 10-15 dk. beklendikten sonra nemli bir sünger ile silinerek, yüzeyde kalabilecek ince derz tabakası iyice temizlenmelidir.
Bu noktada derzin kıvamının cıvık olması gerektiğini de belirtmek gerekir. Yani ne çok sulu ne de çok katı olmalıdır. Elinize aldığınızda kaygan bir kıvamda olmalıdır. Eğer derz çok sulu olmuşsa biraz daha derz ekleyerek sululuğunu ortadan kaldırabilirsiniz.
İncelen, kararan veya deforme olan derz üzerine yeni derz çekmek, sağlam olması açısından pek uygun değildir. Zorlayıcı bir iş olan derz sökme işlemi etrafa zarar verebilir.
Tüketiciler tarafından merak edilen silikonlu derz dolgu su geçirir mi, sorusunun cevabı ise hayır, silikon dolgunun su iticilik düzeyi oldukça yüksektir ve bu nedenle su geçirmez olarak verilebilmektedir. İç ya da dış fark etmeksizin tüm mekanlarda yoğun bir şekilde kullanılır.
Silikon derz dolgu türü en iyi derz dolgu çeşididir. Derz dolguları satın almadan önce hangi marka olduğuna dikkat edilmesi, silikon katkılı ve flex derz dolgu tercih edilmesi önerilir. Silikon bazlı olanlar, uzun süreli dayanıklılığa sahiptir.
Derz dolgusunu uygulamak için bazı araç gereçlere ihtiyaç duyulur. Özellikle spatula iki fayans arasındaki boşluğa derz doldurmada yardımcı olur. İki fayans arasına sürülen derz dolgusu spatula yardımıyla düzeltilir ve iyice boşluğa doldurulması sağlanır.
Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da derz temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır.
Saf sirkeyi yarı yarıya olacak şekilde ılık su ile karıştırın. Kirli derzlere bu karışımı uygulayın ve fırça yardımıyla temizleyin. Aynı işlemi sirke ve tuz kullanarak da yapabilirsiniz. Özellikle beyazlatma özelliği olan diş macununu derz aralarına sürün.
Gereken miktardan fazla ya da az konulan su, derz dolgusuna zarar verir. Bu zararlar malzemenin tozutması, çatlaması veya renginde bir kusur ortaya çıkması olarak kendini gösterebilir. Bunların önüne geçmek için su miktarına mutlaka dikkat edin.
Derz kalınlığı en az 2 mm olmalıdır. Uygulama alanına ve kullanım amacına göre bu kalınlık arttırılmalıdır. Antisilip ürünlerde derz uygulaması mutlaka derz tabancası ile uygulanmalıdır. Ürün yüzeyine bulaşan artıklar mutlaka kurumadan temizlenmelidir.
* Derz dolgu işlemi için beyaz çimento ve mermer tozu karışımını (gerekli ise renklendirici pigment) ayran kıvamına gelinceye kadar sulandırılmalıdır.
Tuz ruhu fayanslara döküldüğünde, derz dolgu ile hemen reaksiyona girer. Bu reaksiyon sonucunda derz dolgu tahrip olur. Tuz ruhu kullanımı devam ettikçe nihayetinde derz dolgu özelliğini tamamen kaybeder ve fayansın altına su sızmasına izin verir. Su kaçağı olayı çok sık rastlanılan tesisat sorunlarındandır.
Fayans aralarından geçen su, önce fayans altına birikir. Bu durum ilerleyen dönemlerde fayansların sökülmesine de sebep olabilir. Fayans altına dolan su yavaş yavaş betona geçer, eğer betonda çatlak varsa bu çatlaklar sayesinde hızlıca alt katın tavanında belirir.
Çimento kalekim bir yapıştırma harcı olarak bilinen yapı inşaat sektörünün önemli malzemelerindendir. Çimentodan farkı ise bir yapıştırma harcı olmasıdır. Daha çok seramik ve fayans ustaları kalekim malzemesini yaygın olarak kullanmaktadır. Kalekim yapıştırıcı tek bileşenden oluşan bir yapıştırma harcıdır.
Özellikle kireç çözücü, tuz ruhu ve pas sökücü gibi güçlü ürünlerden uzak durmalısın. Çünkü yoğun kimyasallar hem fayanslara zarar verir hem de zaman içerisinde derz dolgusunu eritir.
Sorusunun cevabı ise; iki saat içerisinde kurur. Ancak tam kurumanın sağlanması için 24 saat beklenmelidir. 24 saat geçmeden su ile temas ettirmeyin.
Derz üstüne derz olur mu? Mermer fayans gibi yüzeylerde kullanılan derz dolgularını sökmek durumunda kalabilirsiniz. Çünkü zamanla derzler, incelir, kararır kötü bir görüntüye sebebiyet verir. İncelen, deforme olan derz üzerine tekrardan yeni derz çekmek, sağlam olması açısından uygun olmayacaktır.
Silikonlu Derz Dolgu, Seramik, granit plastik, çatı panelleri, mermer, dekor taşları, mermerit gibi ürünlerin yapıştırılması ve derz araların doldurulmasında kullanılır. Silikonlu olması nedeniyle su itici görevi görür. Yapıştırılacak yerin yüzeyin temiz, kuru, yağsız ve tozsuz olması gerekmektedir.
Kış aylarında evlerdeki nem oranı artış gösterdiğinden, yapılan derz onarımının kuruması daha fazla zaman alabiliyor. Eğer evinizde rutubet problemi yoksa bu durumda mayıs-eylül arasında herhangi bir sıcak ayda derz onarımı yaptırabilirsiniz.Bazı acil durumlarda, derz onarımının hemen yapılması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri