Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor. Her ne kadar akıllı telefonların günlük kullanımda tam şarjı önerilmese de ayda bir kez tamamı boşalmış bir bataryanın yüzde 100'e kadar şarj edilmesi, faydalı olarak görülüyor.
Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir. Pek çok teknoloji devi marka, kullanım kılavuzunda cihazların ilk şarj sürelerinin ne kadar olması gerektiğine dair bilgi paylaşır.
Telefonunuzu şarj etmek için %25'in altına düşmesini beklemeyin. %25'in altından %100'e şarj etmek bataryanın kapasitesini düşürerek kullanım ömrünü kısaltır.
%0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz. Orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmalısınız. Şarjınız tamamen dolduktan sonra, saatlerce telefonu şarjda bırakmamalısınız. Telefonunuzun şarjı tamamen bitmeden telefonunuzu şarja takmalısınız.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
İlgili 23 soru bulundu
Şarj etmek için de şarjınızın çok azalmasını beklemenize gerek yok. 40-60-70 gibi seviyelerde gördüğünüzde sık sık şarj edebilirsiniz. 80 üstündeyken tekrar şarja takmayın.
Ancak, genel olarak uzmanlar, telefonun şarjını yüzde 20 ila 80 arasında tutmanın en uygun olduğunu belirtmektedir. Bu aralık, bataryanın ömrünü uzatırken aşırı ısınma riskini de azaltmaktadır. Sürekli olarak telefonu yüzde 0'a düşürmek veya yüzde 100 doluluğunda tutmak, batarya performansını olumsuz etkileyebilir.
iPhone'unuz şarj olurken biraz ısınabilir. Yazılım, pilinizin ömrünü uzatmak için, pilin çok ısınması durumunda aygıtın yüzde 80'in üzerinde şarj olmasını engelleyebilir. iPhone'unuz soğuduğunda şarj olmaya devam eder. iPhone'unuzu ve şarj aygıtınızı daha serin bir yere götürmeyi deneyin.
Yeni model akıllı telefonlarda telefonu şarja takmak için tamamen bitmesini beklemenize gerek yok. Dilediğiniz zaman şarja takabilirsiniz. Hatta batarya ömrünü korumak için %20 altına inmeden şarja takmanız tavsiye ediliyor. Bunun dışında da mutlaka orijinal şarj aleti kullanmak gerekiyor.
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Bilgisayardan şarj olursa 2 saat.. Prizden şarj olursa 30-45 dk.. Pilin özelliklerine göre değişiyor...
Batarya ömrü için çok uzun olmayan sık şarjlar tavsiye edilir. Gün içinde sık şarj etme imkanınız olamayabileceği için yanınızda kaliteli bir powerbank taşıyabilirsiniz. Ancak kilit nokta, gerçekten kaliteli bir powerbank ve orijinal veya eş değer kalitede kablo kullanmanızdır.
Zarar görmez fakat telefon, tabletlerin şarj/deşarj döngüsü var. Bu o dögüyü kısaltır.
Otomatik parlaklığı kapatın. Güç tasarruf modunu etkinleştirin. Kullanmadığınız özellikleri kapatın. Aşırı pil tüketen uygulamaları silin.
Apple da diğer akıllı telefon üreticileri gibi iPhone'ların pilini yüzde 40 ila 80 arasında tutmamızı öneriyor. Pili her şarjda yüzde 100'e kadar şarj etmek ve sıfıra düşüp kapanana kadar kullanmak pil ömrünü uzun vadede olumsuz olarak etkiliyor. Aynı zamanda da gün içerisinde pilin daha çabuk bitmesine neden oluyor.
iPhone'unuzu %100'e kadar şarj etmek veya bataryanın bitip kapanmasını beklemek pilinize çok büyük bir zarar vermese de zamanla ömrünü azaltıyor. Bu durumda Apple, telefonunuzu %40 ile %80 arasında şarj etmenizi öneriyor.
Bir akıllı telefonu şarj etmenin en iyi ve sağlıklı yolu telefonun şarjının yüzde 20'nin altına inmesine izin vermemek ve şarjın yine %80'in üzerine çıkmasını önlemektir.
Akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon piller, uzun ömürlü ve tekrar tekrar şarj edilebilen bir teknolojiye sahiptir. Ancak, pil performansını korumak için genellikle lityum iyon pillerin %100 dolana kadar şarj edilmemesi önerilir. Tam dolu şarj, pil performansı için ideal değildir.
Cihazın tam olarak şarjını bitmeden şarj etmeye başlamak gibi, cihazın ne zaman şarjdan çıkarılacağı da oldukça önemlidir. Cihazın şarjı tam olarak dolmadan şarjdan çıkarılması da batarya kapasitesinin zamanla azalmasına neden olacaktır.
Nadir olarak zararı olmaz.
Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Dolayısıyla yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak için bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekir.
Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Şarjı tam bitirmeden takıp, 100 olunca çıkarmak veya 40-50-60 olunca takmak, bataryanın ömrünü biraz daha uzatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri