Yumurta haşlarken kabuğunun çatlamaması için haşlamadan 30 dakika önce buzdolabından çıkarın. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar sirke ekleyerek de çatlamasını önleyebilirsiniz. Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz.
Yumurtaları haşlarken harlı ateşte pişirmeyin. Yüksek ateşte hareket eden yumurtalar birbirine çarparak kırılabilir. Yumurtanın çatlamasını önleyen bir diğer yöntemde kaynama kabına tuz eklemek. Tuz sayesinde yumurtanın çatlaması önlenecektir.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Yumurtaların üzerini geçecek kadar oda ısısında su eklenir ve ocağın altı açılır. Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Yumurta haşlarken haşladığımız kaba kürdan atınca yumurtanın çatlaması önleniyor.
İlgili 22 soru bulundu
Öyle ya da böyle yumurtalar çatladığında israf etmeye hiç gerek yok. Aslında çatlak yumurtayı da haşlayıp tüketebilirsiniz.
Tencerenin üzerine bir kapak kapatın ve bir kenarda beklemeye alın. Yumurtalarını sıcak suyun içinde pişmeye devam edecektir. Orta boy yumurtalar için 9 dakika, büyük boy yumurtalar için de 12 dakika boyunca suda tutmalısınız.
Sıcak hava yumurtanın kabuğuna doğru baskı yaparak çatlamaya neden olur. Yumurtayı haşlarken çatlamaması için neler yapmalıyız, çatlamanın önüne geçmek için size birkaç önerimiz var: Buzdolabından direkt alınıp haşlanan yumurtalar suya girince sıcak soğuk tepkimesinden dolayı çoğunlukla çatlar.
Yumurta haşlamadan once suyuna bir çay kaşığı karbonat konulması kabukların kolay soyulmasını sağlar. Suya sirke eklerseniz de yanı sunucu alırsınız. Sirke, kabuktaki kalsiyumu söker ve kabuğun soyulmasını kolaylaştırır.
- Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır. - Çok katı yumurta için ise 10 dakika ocakta tutmak yeterlidir.
Yumurta haşlanırken yapılan en büyük hatalardan biri yumurtayı suyu ocağa koyduğumuz an içine atmaktır. Oysaki yumurtalar kaynayan suyun içine atılmalıdır.
Sinir bozucu durumun üstesinden gelmek için yumurta haşlarken suyuna az bir miktar limon suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır. Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlar. Ayrıca haşlandıkça yumurtanın beyazında renk değişimi meydana gelebilir.
Yumurta ya oda ısısındaki su ile ya da soğuk su ile haşlanır ama asla sıcak suyla haşlanmaz. Çünkü dolaptan çıktıysa yumurta sıcak suyu ekleyince direkt çatlıyor. Ya da şoklandığı için kaynama esnasında patlıyor ve normal normunda haşlanmış olmuyor.
Sinir bozucu durumun üstesinden gelmek için yumurta haşlarken suyuna az bir miktar limon suyu ilave etmeniz yeterli olacaktır. Limonun asidi, yumurta kabuğunun kırılmasına karşı koruma sağlar. BASİT ANCAK BİR O KADAR ETKİLİ Ayrıca haşlandıkça yumurtanın beyazında renk değişimi meydana gelebilir.
YUMURTA 12 DAKİKADAN UZUN SÜRE PİŞİRİLMEMELİ
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır.
İnsanlar yumurta pişmeden önce tuz ilave ederek dokusunda bozulmalara neden olabiliyor. Şöyle ki yumurtayı kaba kırdığınızda hafif açık rengi, tuz ilave edişinizle birlikte koyulaşıyor.
Bir bardak soğuk suyun içine haşladığınız yumurtayı atın ve avucunuzla ağzını kapatarak kuvvetle sallayın. Cam bardağın içinde kabuğu çatlayan yumurtanız kolay bir şekilde soyulacaktır.
Haşlanmış yumurta neden kolay soyulmaz? Taze yumurta haşlandığı zaman kolay soyulmaz. Taze yumurtalardaki küçük hava boşlukları ve yumurta kabuğunu saran ince zar nedeniyle kolay soyulmaz. Yumurta beklediğinde ise su kaybı oluşur ve yumurta etrafındaki kabuktan daha kolay ayrılarak hızlıca soyulur.
SUYUN İÇERİSİNE LİMON ATIN
Yumurtalarınızı haşlarken suyun içerisine bir dilim limon atıp haşlanana kadar bu şekilde pişirin. Bu sayede yumurtalar pişerken çatlamayacak ancak sıra onları soymaya geldiğinde kabukları çok kolay bir şekilde soyalacaktır.
Ayrıca, yumurta kırıldığı zaman sarısı dağılırsa o yumurta da bozuk demektir. Tavaya kırıldığı zaman sarısının dağılmaması gerekiyor. Dağılmıyorsa taze olduğunu gösteriyor. Çatlak yumurtalar da tüketilmemeli.
Yıkanmadan kırılan yumurta, tifoya davetiye çıkarıyor.
Kullanmadan önce mutlaka yıkanması gereken yumurtalarda bulunan salmonella bakterisi halk dilinde tifo olarak bilinen hastalığa yol açıyor.
Vücut ısısının yükselmesi, vücutta şişkinlik, memelerde hassasiyet, duygusal durum değişikliği yumurta çatladıktan sonra salgılanan progesteron hormonu ile ilişkilidir. Yani bu belirtilerin başlaması yumurtanın sağlıklı bir şekilde çatlamasının göstergesidir.
Yumurtanız daha haşlanmadan suyun içinde çatlıyor mu? Bunun önüne geçmek için suyun içine tuz ekleyin. Bu sayede yumurtanın beyazı daha çabuk haşlanacak.
Yani "Çırpılmış yumurta yapıyorum, ne kadar zor olabilir?" demeyin, iki karıştırıp ocağın başından uzaklaşmayın. Bunun yerine ocakta pişerken yumurtaları sürekli hareket halinde tutmak için karıştırma işine devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri