Modern Batı felsefesinde rasyonalizmin kurucusu Rene Descartes olarak gösterilir. ''Düşünüyorum öyleyse varım'' bu akımın temel ilkesi olmuştur. Bu ilkeye göre insan düşünerek kendisinin ve başkalarının varlığından emin olabilir. Düşünmek aynı zamanda çıkarımda bulunmak, sonuca varmak için de tek geçerli yöntemdir.
Akılcılık, bilginin kaynağının akıl olduğunu; doğru bilginin ancak akıl ve düşünce ile elde edilebileceği tezini savunan felsefi yaklaşıma verilen isimdir. Buna göre, kesin ve evrensel bilgilere ancak akıl aracılığıyla ve tümdengelimli bir yöntemsel yaklaşımla ulaşılabilir.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Rasyonalist; akılcılık, usculuk ya da rasyonalizm olarak da bilinen bileğinin doğruluğunun deneyimde ve duyumda değil de zihinde ve düşüncede temellendirebileceğini savunan felsefi bir görüştür.
Akılcılık ve usçuluk adıyla da bilinen rasyonalizm, mevcut gerçekliklerin sadece zihin yoluyla idrak edilebileceğini savunan felsefi görüştür. Bu görüşe göre sezgi ya da duyularla algılanabilen her şeyin gerçekliğinden şüphe edilebilir. Çünkü hem duyular hem de sezgiler yanıltıcı olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Rasyonalizm, akılcılık, usçuluk anlayışına göre, duyu organlarının dışında kalan her şey bilgi olarak kabul edilmemektedir. Rasyonalistlere göre akıl algının dışında kalmaktadır. Aklın algının dışında kalması da onlara göre duyusal bilgi olarak kabul edilmektedir.
Rasyonalizm yeni bilgiyi genel ilkelerden çıkarır; ampirizm ise yeni bilgiyi, genel hakikatleri özgül durumlardan türeterek, tümevarım yoluyla yaratır.
Felsefi düşünce tarihi içinde, bilinen ilk rasyonalist Platon'dur. Rasyonalist bilgi kuramı, onun siyaset felsefesinin de temelini oluşturmuştur. Platon'un idealar öğretisine göre iki evren vardır.
Rasyonalizm gerek felsefede gerekse dinde, teolojide, psikolojide, metafizikte ve birçok alanın içinde yer almaktadır. Çok genel anlamda insanın aklının ön planda tutulduğu, aklın değerlerini, ölçütlerini ele alan kavram olarak tanımlanmaktadır.
Deneycilik, empirizm veya ampirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür. Deneyci görüşe göre insan zihninde doğuştan bir bilgi yoktur. İnsan zihni, bu nedenle boş bir levha (tabula rasa) gibidir.
Bir edebi akım olarak kişiselcilik (personalizm), soyut düşüncülükle özdekçiliğin karşısına tinsel gerçekliği, sözü geçen iki bakış açısının da parçalara böldüğü birliği yeniden yaratacak sürekli çabayı koyar. Kişiselcilik, Descartes'ın "Düşünüyorum öyleyse varım" (Cogito ergo sum) geleneği içinde yer alır.
Descartes; bilgiye yönelik olarak şöyle der: Bilginin tek kaynağı akıldır, öte yandan, bilginin altında yatan bilgi, 'a priori', birkaç a priori temel kavramdan biridir. Cümlenin doğruluğu duyusal aktiviteden bağımsız olarak ortaya çıkar. Buradan çıkardığını iddia ettiği rasyonalist görüşü savunmuştur.
Bu bakımdan Descartes düalisttir denilebilir. Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.
Bağımsızlık, millî egemenlik, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik, halkçılık, devrimcilik, barışçılık ve akılcılık Atatürkçü düşünce sisteminin temel ilkeleridir. Bu ilkeler gerek anlamları, gerekse amaçları bakımından birbiri ile çok yakından ilişkili, birbirini tamamlayan ilkelerdir.
"Doğru ve genel geçer bilgi elde edilebilir. Böyle bir bilginin kaynağı akıldır, düşünmedir." tezini savunun görüşe, akılcılık (rasyonalizm) adı verilir. Bu görüşe göre, akıl yoluyla belirlenmiş zorunlu, kesin, genel geçer bilgi örneği matematik ve mantıktır.
Akılcılık, hayatla ilgili bilgilerimizin düşünce ve kavramların doğuştan olduğunu iddia eder. Bilginin deneyimden bağımsız olarak doğrudan aklın kendisinden geldiğini savunan akımdır. Bilgi doğuştan gelir yani a priori'dir gerçek bilgiler ve tümdengelimseldirler.
Varlık, bilgi, dil ve değerler alanıyla ilgili problemleri akılcı ve tenkitçi bir yaklaşımla ele alıp temellendirmeye çalışan düşünce adamı. İslâm felsefesi üzerinde önemli etkileri olan İlkçağ Yunan filozofu.
Kuşkuculuk, septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir kuşku içinde kalınacağını, "mutlak"a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan ...
→(Rasyonalizm) • Bilginin kaynağı hem akıl hem deney(im)dir. Bilginin Kaynağı sezgidir. Tüm bilginin ilk kaynağının deneyim olduğunu savunan yaklaşımın bir diğer ortak görüşü, insan zihninin doğuştan boş bir levha (tabula rasa) olduğudur.
İngiliz filozof John Locke'un eserleri yirminci yüzyıl anlayışının öncülüğünü yapmıştır: davranışçılık. Locke, çocuğu bir tabula rasa (boş levha) olarak görür. Locke'un felsefesi çocukların kendi kaderleri üzerinde etkilerinin olmadığını, boş levhaya başkaları tarafından yazıldığını ifade etmektedir.
Platon veya Eflatun Antik Yunan filozofu ve bilgesidir.
Aynı zamanda Empirizm akılcılığın da karşıtı olarak bilinir.
Bir felsefi akım olan empirizm akımı, deneycilik olarak bilinmektedir. Tüm bilgilerin tek bir kaynakta toplanması ve tek bir kaynağı olduğu görüşünü destekleyen bu akım ampirizm olarak da bilinmektedir. Empirizm akımı çerçevesinde gözlem ve deneyime öncelik verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri