En sık izole edilen bakteriler A. baumannii, P. aeruginosa, K. pneumoniae, E. coli ve S. aureus idi.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında farklı grup birçok mikroorganizma etken olabilmekte, bunların önemli bir kısmını virüsler oluşturmaktadır. Etken bakteriler içinde en sık rastlananlar Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis ve Streptococcus pyogenes'dır.
2.Alt solunum yolu (enfeksiyonları) nelerdir? Akut bronşit/ Bronşiolit, Kronik bronşit, KOAH alevlenmesi,Zatürre, Obstrüktif Pnömoni yani akciğer kanserine bağlı, tümoral kitlenin tıkadığı alanın arkasında gelişen zatürre, Bronşektazi enfeksiyonu, Tbc yani veremdir.
Pneumoniae, B. Pertussis gibi etkenler düşünülüyorsa o zaman makrolid ( klaritromisin, eritromisin) veya azalid grubu (azitromisin) antibiyotikler başlanabilir. Kış aylarında influenza epidemilerinde, semptomları başladıktan sonraki 48 saat içinde oseltamivir, amantadin, rimantadin kullanılabilir.
Yetişkinlerde ve çocuklarda rinovirüsler vücuda girdiğinde üst solunum yolu enfeksiyonuna sebebiyet verir. Bunların yanında koronavirüs, influenza ve adenovirüs gibi virüs çeşitleri de üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olur.
İlgili 15 soru bulundu
Alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görülen semptomu öksürüktür. Ancak daha şiddetli vakalarda hastalarda mukus öksürmeye neden olabilir ve bazıları nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi yaşayabilir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde üst solunum enfeksiyonu, genellikle rinovirüsler sonucu oluşur. Soğuk algınlığı ve nezleye de yine en çok rinovirüsler sebep olabilir. Rinovirüs dışında üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan diğer virüslerden bazıları ise influenza, koronavirüs ve adenovirüstür.
Bu amaçla ağrı kesici/ateş düşürücü ilaçlar,boğaz sprey/gargaraları,burun tıkanıklığını gidermeye yönelik ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca yatak istirahati de önerilebilir. Eğer viral enfeksiyonun üzerine bakteri ile oluşmuş bir enfeksiyon gelişmemişse antibiyotik kullanılması önerilmez.
Alt solunum yolları, soluk borusu (trachea), bronşlar (bronchi) ve respiratuar bronşiollere kadar olan yani havayı akciğer içine ileten bölümlerden oluşur.
Küçük hava yollarının inflamatuvar obstrüksiyonu sonucu olan sık bir alt solunum yolu hastalığıdır. Öksürük, nezle, hafif ateş ile başlar. Ekspiratuvar wheezing, hırıltı, takipne, hava hapsi, retraksiyon, hipoksemi ve hiperkapni ile solunum yetmezliğine ilerleyebilir.
Enfeksiyon kendisini bebeklerde ateş, uyumada zorluk, huzursuzluk hissi ve burun tıkanıklığı ile gösterirken, bazı durumlarda kusma ve ishale de yol açabilir.
Aynı zamanda yatak istirahati, bol sıvı ve burun açıcı ilaçlar, öksürük kesici ilaçlar, şuruplar, boğaz pastilleri uygulır. Bazı durumlarda bu tedaviler yeterli olmayıp hastalık üst solunum yollarından yani burun ve boğazdan akciğere inebilir ve akciğerde zatürree yapabilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonunda semptomlar genellikle hastalığa sebep olan etkene maruz kaldıktan sonraki üç gün içinde başlar ve genellikle yedi ila on gün arasında sürer. Bazı durumlarda semptomlar üç haftaya kadar devam edebilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin çoğu uygun ilaç ve iyi hijyen ile bir hafta içinde iyileşiyor. Tedavi edilmeyen vakalar ise otitis media, bronşit, pnömoni ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.
✔ Anarerob: Oksijensiz solunum yapar.
Bakteriyel enfeksiyon: tek hücreleri organizmalar olan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları ifade eder. En yaygın olanları gastrit, gıda zehirlenmesi, göz enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı (üst solunum enfeksiyonları), tüberkülozdur.
Gırtlak (Larinks), soluk borusu (trakea) ve akciğerler (Pulmones) alt solunum yolu organlarıdır. Solunum sisteminin son organları göğüs boşluğu içerisinde yerleşmiş olan akciğerlerdir. Tabanı aşağıda tepesi yukarıda koni şeklindedirler. Alt kısımda diyaframın üzerine oturur.
Üst solunum yolu ağız, burun boşluğu, sinüsler, boğaz ve gırtlaktan oluşur. Alt solunum yolu ise nefes borusu, akciğere ait bronşlar, bronşiyoller ve alveollerden meydana gelir.
Dışarıdan aldıkları havayı sadece taşımakla kalmaz aynı zamanda hava içerisindeki partikülleri tutar, havayı ısıtır ve nemlendirir. Solunum yolları yukarıdan aşağıya doğru sırası ile nasus (burun), pharynx (yutak), larynx (gırtlak), trachea (soluk borusu) ve bronchuslar (bronşlar)'dan oluşur.
Hafif vakalarda antibiyotik tedavi süresi 10 gün iken ağır vakalarda bu süre 2-3 hafta olmalıdır. Uygun tedavi ile hastalığın şiddetine göre değişmekle birlikte çoğu vakada tam iyileşme olmaktadır.
Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Viral enfeksiyonlara karşı antibiyotikler etkili değildir; bu tür enfeksiyonların tedavisi semptomlara yönelik olabilir. Mantar enfeksiyonlarına antifungal ilaçlar, parazit enfeksiyonlarına ise antiparaziter ilaçlar kullanılır.
Eğer bakteriyel bir enfeksiyon söz konusuysa antibiyotik tedavisi kişide işe yarar. Enfeksiyon türü viral ise antibiyotikler fayda etmeyebilir. Bu gibi durumlarda antiviral ilaçlara başvurulur.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu tedavisinde dinlenme, bol sıvı tüketimi, semptomatik ilaçlar ve gerekirse antiviral veya antibiyotik tedavi kullanılır. İlaçlar, semptomların hafifletilmesine ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur. Ancak, uygun tedavi için doktorun önerilerine uymak önemlidir.
Viral enfeksiyon hastalıkları arasında soğuk algınlığı, kızamık, uçuk, siğil, HPV gibi hastalıklar bulunur. Genellikle solunum ve sindirim hastalıklarına neden olan viral enfeksiyon durumunda vücudun diğer bölgeleri de etkilenebilir. Virüsler vücuda alındıktan sonra çoğalmak için hücreleri hedef alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri