Bu bölümde belirtmeye çalıştığımız hususlardan biri, Descartes'ın bilgi teorisi bağlamında değerlendirildiğinde; bilginin tek kaynağının akıl olduğunu, onun sahip olduğu bilgilerin ise doğuştan gelen temel bir takım kavramlardan a priori/sezgisel şekilde türediğini öne süren bir akılcılık görüşünü savunduğudur.
Descartes; bilgiye yönelik olarak şöyle der: Bilginin tek kaynağı akıldır, öte yandan, bilginin altında yatan bilgi, 'a priori', birkaç a priori temel kavramdan biridir. Cümlenin doğruluğu duyusal aktiviteden bağımsız olarak ortaya çıkar. Buradan çıkardığını iddia ettiği rasyonalist görüşü savunmuştur.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir. Rasyonalistlere göre, öncelikli akıl yürütme biçimi tümdengelimsel akıl yürütmedir.
Bu bakımdan Descartes düalisttir denilebilir. Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.
Şüphesinin sonunda, şüphe ettiğinin, dolayısıyla düşündüğünün farkında olan bilincinden ve varlığından şüphe edemeyeceği fikrine varır. Sonuçta, mutlak, kesin, doğru, apaçık ve zorunlu bir tür bilgi olan, 'Düşünüyorum öyleyse varım' diye ifade edilebilen, Cogito'ya ulaşır.
İlgili 30 soru bulundu
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Descartes, şüphe etmeyi bir yöntem olarak öne sürerken bildiği her şeyi reddetmez, sadece şüphe edilen ve tamamıyla kesin olmayan şeylere inanmaktan kaçınır. O, inançlarını reddetmeyi değil, yalnızca şüphe etmeyi amaçlamaktadır.
Kartezyen felsefesi, Descartes'in bilgi felsefesi görüşü olarak bilinmektedir. Bu görüşte savunulan düşünce doğru bilginin varlığını ortaya koymaya çalışmak olmaktadır. Bilgi ile ilgili tüm şüpheleri ortadan kaldırarak doğru ve kesin bilgiye erişmek amaçlanmaktadır.
Cogito, ergo sum (Fransızca: Je pense, donc je suis, Türkçe: Düşünüyorum, öyleyse varım), René Descartes'ın Batı rasyonalizminin kurucu elementi olan felsefi sözünün Latince halidir.
Kartezyen felsefede, insanın doğru bilgiye ulaşmak için doğal olarak donatılmış bir rasyonel varlık olduğu savunulur. Descartes, bu doğal rasyonel yeteneği, doğru bilgiyi elde etmek için kullanmanın önemini vurgular. Ayrıca, matematiksel ve geometrik yöntemlerin, doğru bilgiye ulaşmada etkili bir araç olduğunu savunur.
Doğru Bilginin İmkansızlığı Problemi
filozoflara SEPTİK (Şüpheci), bu düşünce akımına ise SEPTİSİZM (Şüphecilik) denir.
Doğru bilginin mümkün olduğunu savunan görüşe dogmatizm denir.
Öyle ise gerçek bilgi, kaynağını duyu verilerinde bulan kavramlı bilgidir. Aristoteles, Platon gibi doğuştan kavramların varlığını kabul etmez. Filozofa göre insan aklı sadece deneyimden kalkarak kavramlara ulaşır. Daha sonra bu kavramlara dayanarak hükümler verir ve kıyasa kadar yükselir.
Descartes'ın ortaya koyduğu felsefenin nüvesinde ise bilgi ve yöntem anlayışları durur. Descartes, bilginin kesin ve açık-seçik hakikatine ulaşmak çabasıyla, kendinden önceki bütün çözümleri eleştirmiş ve kendine özgü bir felsefe anlayışı geliştirmiştir.
"Düşünüyorum, öyleyse varım." (Cogito Ergo Sum) Bu Felsefe dersimizde, batı rasyonalizminin kurucu elementi olarak değerlendirilen, ünlü düşünür Descartes'ın Cogito Argümanı'nı ele alıyoruz.
Descartes her ne kadar hiçbir eserini doğrudan geometrik yöntemle yazmamış olsa da eserlerinde sık sık geometrik yöntemin önemini vurgulamıştır. Onun amacı Aklın Yönetimi İçin Kurallar'da açıkça belirttiği gibi mathesis universalis yani matematiğe dayanan evrensel bir bilim kurmaktır.
Modern Batı felsefesinde rasyonalizmin kurucusu Rene Descartes olarak gösterilir. ''Düşünüyorum öyleyse varım'' bu akımın temel ilkesi olmuştur. Bu ilkeye göre insan düşünerek kendisinin ve başkalarının varlığından emin olabilir. Düşünmek aynı zamanda çıkarımda bulunmak, sonuca varmak için de tek geçerli yöntemdir.
Bir edebi akım olarak kişiselcilik (personalizm), soyut düşüncülükle özdekçiliğin karşısına tinsel gerçekliği, sözü geçen iki bakış açısının da parçalara böldüğü birliği yeniden yaratacak sürekli çabayı koyar. Kişiselcilik, Descartes'ın "Düşünüyorum öyleyse varım" (Cogito ergo sum) geleneği içinde yer alır.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
bu bağlamda okunduğunda kartezyen felsefe, insanın akıl yoluyla kesin bilgilere ulaşabileceğini ve bu bilgilere dayanarak yaşamı boyunca elde ettiği bilgilerin doğruluğunu eleştirebileceğini iddia etmektedir.
Düalist kozmoloji veya Düalizm, genellikle birbirine karşı çıkan iki temel kavramın var olduğuna dair ahlaki veya ruhsal inançtır. Hem geleneksel dinler hem de kutsal kitap dinleri dahil olmak üzere çeşitli dinlerden çeşitli görüşleri kapsayan şemsiye bir terimdir.
Platon, ideal bir devlet yapısı ve adalet anlayışı üzerine odaklanmıştır. "Devlet" adlı eserinde, bir devletin en iyi biçimi olarak düşündüğü "idealar devleti"ni ve adaletin önemini ele almıştır. Bu devlette adaletin, her bireyin yeteneklerine ve doğasına uygun bir iş yapmasıyla sağlanacağını savunmuştur.
soyadı "dekart" diye okunur.
III. Meditasyonda, Descartes, zihinde bulduğumuz Tanrı fikrini zihin dışın- daki bir Tanrı'nın varlığına kanıt olarak ortaya koyar. Ona göre zihnimizde aşkın, her şeyin yaratıcısı, sonsuz bir töz olarak nitelediğimiz Tanrı'nın bir fikri vardır ve böyle bir varlık fikri bizim sonlu doğamızın eseri olamaz.
Sonuç olarak, Platon'a göre bilginin konusu, bizi kuşatan dünya hakkındaki olağan yargılarımıza konu olan tikel şeyler, duyusal, maddi, oluş ve yok oluş içinde olan şeyler, yani “sanı” nesneleri değil, konusu mutlak ve değişmez özelliklere sahip olan “bilgi” nesneleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri