Destimâllerin kenarlarında genellikle şu dörtlük yazılıdır: "Hırka-i Fahr-i Rusül'e/ Atlas-ı çarh olamaz pây endâz/ Yüz sürüp zeyline takbil ederek/ Kıl Şefî'-i Ümem'e arz-ı niyâz." (Peygamberlerin öğüncüne gökyüzünün atlası ayak yaygısı olamaz. Eteğine yüz sürüp, ümmetlerin şefaatçisine niyazını arz et.)
destimal/ Bûy-i feyz ihsan eder pîrâhen-i Yusuf misal." (Peygamberlerin övgüsüne mesholunmuş destimal. ihsan eder.)
Peygamber Efendimizin (S.A.V) "Hırka-i Saadet”ine dokundurulduğu için manevi önemi olan ve Farsça'da mendil anlamını gelen Destimal-i Şerif Bursa Vakıf Kültürü Müzesi'nde sergileniyor.
Destimâl mendili Topkapı Sarayı'nda her sene Ramazan ayının 15. günü ilginç bir program düzenlenirdi. Peygamber Efendimiz'in Hırka-i Saadet sandukası açılır, mübarek hırkaları çıkarılır, önceden hazırlanmış destimâl denilen mendil kefenlenmede tek tek dokundurulurdu.
XIX. yüzyıldan sonra hırka-i saadet ziyaretçilerine hediye edilmek üzere ortasında ve kenarlarında kalıpla ve baskı tekniğiyle beyitler yazılmış “destimal” denilen tülbentlerin hazırlanıp saklanması için kullanıldığından Destimal Odası olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Topkapı Sarayı bünyesinde mukaddes emanetlerin muhafaza edildiği ve sergilendiği bölüm.
Sultanlar Topkapı Sarayı'nı terkettikten sonra bile hırka-i saâdet saray içinde kalmış, ya sultanın odasında ya da Sofa Köşkü'nde muhafaza edilmiş ve ziyaret törenlerine Hırka-i Saâdet Alayı denilen bir tören eklenmiştir.
Sekiz parçadan oluşan, 1 metre 20 santim uzunluğundaki hırka, genç develerin boğazlarının altındaki tüylerden dokunmuş. Özellikle Ramazan ayı boyunca Türkiye'nin çeşitli yerlerinden ziyaretçi akınına uğrayan Hırka-i Şerif, gümüş bir koruma içinde saklanıyor. Gülay Köprülü de bu ziyaret esnasında orada hazır bulunuyor.
Topkapı Sarayı'nda kesintisiz Kuran okuma geleneği, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinden dönüşüne dayanıyor. Peygamber Efendimiz (SAV) başta olmak üzere bazı peygamberlere ait kutsal emanetleri İstanbul'a getiren Sultan Selim, Topkapı Sarayı'nın bölümlerinden biri olan Hasoda'da Kuran okutmaya başlar.
Hırka-i Şerif, Peygamber Muhammed'e ait olduğuna inanılan ve Hırka-i Şerif Camii'nde bulunan hırka. Peygamber'in miraca çıkarken üzerinde bulunduğu ve vasiyeti üzerine Ali ve Ömer tarafından Veysel Karani'ye verildiği rivayet edilir.
Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Mısır'ı fethinden sonra İstanbul'a getirilmiş, bir bölümü de İslam ülkelerinden derlenmiştir. Kutsal emanetler Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Has Oda'nın Mukaddes Emanetler Dairesi'nde korunmakta ve sergilenmektedir.
Hz. Peygamber'e ait saç ve sakal telleri. Resûl-i Ekrem'in saç ve sakalından günümüze ulaşan teller İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Mukaddes Emanetler Dairesi ile dünyanın çeşitli yerlerindeki cami ve evlerde “lihye-i saâdet, lihye-i şerif, sakal-ı şerif” adı altında muhafaza edilmektedir.
Topkapı Sarayı Hırka-i Saadet Dairesi girişindeki, sadece Hırka-i Saadet Dairesi temizlendiğinde buradan çıkan tozların döküldüğü kuyudur.
Kuyu suları yer altında biriken yağışlardan elde edilmektedir. Bu nedenle gözeneklerin çamur ve benzeri maddelerle tıkanması, kuyunun su dolmasına engel olmaktadır.
Veysel Karani Hazretleri'nin, Hz. Ali'nin yanında Sıffin Savaşı'nda 657 yılında şehit olduğunu belirten Samir, "Hırka-i Şerif, buradan da aile silsilesi ile 59 kuşaktır bugüne kadar gelmiş durumda. Hırka-i Şerif, 1851 yılından bu yana Fatih'teki Hırka-ı Şerif Camii'nde muhafaza edilmektedir.
Artezyen kuyu
Basınçlı akiferde açılan bir kuyudaki suyun seviyesi genellikle akiferin tavanından daha yüksek bir seviyeye yükselir. Böyle durumlarda kuyuya artezyen kuyu denir ve artezyen şartlar altında olduğu ifade edilir. Bazı durumlarda su seviyesi zemin yüzeyinin üzerine de çıkabilmektedir.
Dayanağı yoksa o bilgiye itibar edilmez. C2 - Peygamber efendimizin saçının uzaması diye bir mucizesi yoktur. Yüzyıllardan beri korunan ''sakalı şerif''ler de böyle bir durum gözlemlenmemiş; hiçbir siyret, tasavvuf ve akaid metninde efendimizin böyle bir mucizesinden bahsedilmemiştir.
Peygamber Efendimiz, saç bakımı hususunda, umumi bir tavsiyede bulunmuşlardır: "Kim saç bırakmışsa, onun bakımına dikkat etsin.", " Saçı olan, saçına ikram etsin." İslami kaynaklar, Hz. Peygamber'in daima yanlarında bulundurdukları bazı zatî eşyalarını da kaydetmişlerdir.
Peygamber'in teşvik ettiği hususlardandır (Buhârî, Ehâdîsü'l-enbiyâ, 50 [3462]; Libâs, 67 [5899]; Müslim, Libâs, 80 [2103]). Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mübârekpûrî, Tuhfetü'l-ahvezî, 5/353-361 [1752-1753]).
topkapı sarayı kutsal emanetler bolumunde bulunur.
Ebubekir ve Hz. Ömer'in kılıcı, Hz. Yusuf'un cübbesi, Hz. Fatma'ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandık gibi Peygamber asrının kokusunu ve bereketini bugüne taşıyan yüzlerce emanet, Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi'nde sergileniyor.
İlk olarak Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Mısır'ın fethinden sonra İstanbul'a getirdiği Mukaddes Emanetler, bugün adı Hırka-i Saadet Dairesi olan Has Oda'da sergileniyor. "Mukaddes Emanetler" arasında Hazreti Muhammed başta olmak üzere, daha önceki peygamberlere, halifelere ve sahabelere ait eşyalar bulunuyor.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Fakat peygamberlerin ve Allah dostlarının rüyaları, böyle değildir. Rüyanın herkese değil, mutlaka imanından emin olunan sadık kişilere anlatılması gerekir. Çünkü güzel bir rüya gören kişi, bunu ehil olmayan birine anlatırsa o rüya yanlış yorumlanacağı için manası kaçar.
Veysel Karani'nin 555-560 yılları arasında doğduğu tahmin edilmektedir. Doğum yeri Yemen'in Karen Köyü'dür. Soyu Yemen Kabilelerinden Muradoğulları'ndan gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri