Pinch vanalar; bir akışkan basıncı veya bir mekanizmanın yardımıyla, vana içerisindeki esnek elastomer gövdeyi sıkıştırarak veya serbest bırakarak akışı ayarlar veya kontrol eder. Linear hareketli kontrolün olduğu bu tip vanalar, akışın başlaması, durması veya debisinin kısılması gibi amaçlarla kullanılırlar.
Pinç vanalar aşındırıcı, korozif ve lifli ürünlerin blokajı ve ayarlanması için ideal armatür çözümünü oluşturmaktadır. Pinç vanalar emülsiyonlar, çamurlar, tozlar, gaz biçimli maddeler, basınçlı hava, pudra, granül, pelet gibi materyallerin blokaj veya ayar armatürü olarak giderek artan bir şekilde kullanılmaktadır.
Şiber vana su tedarik sistemleri için en yaygın olarak kullanılan parçalar arasında yer alır. Doğrusal hareket izolasyon valfini temsil eder ve akışı durdurma ya da devam ettirme işlevine sahiptir. "Şiber vana nedir?" sorusuna, su akışının kontrol edilmesini sağlayan bir aparat, olarak cevap verilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
İğne vanalar; bazen plunger vana olarak da adlandırılıyor; mühendislerin basıncı ve debiyi hassas bir şekilde kontrol edip yönetebilmesini sağlamaktadır. İğne vanalar debi veya basınç düzenlemesinin gerekli olduğu birçok farklı uygulamada kullanılmaktadır.
Vimpo konik vanalar, aşınmaya mukavim vanalardır. Genelde pnömatik gönderici gibi basınçlı kapların girişlerinde kullanılırlar. Bulundukları kapta basınç arttıkça, kapatma ve sızdırmazlık iyileşir, bu yüzden yüksek basınç ve aşınmada en verimli vana çeşididir.
Kelebek vana, nispeten basit bir yapıya sahip bir kapatma vanasıdır. Kapalı pozisyonda iken disk vananın geçiş alanını kapatır, açık pozisyonda ise disk akışa izin vermek için döner. Çeyrek dönüş ile tamamen açık bir vana tam kapalı konuma veya tam tersi şekle getirilebilir.
Teleskobik Vanalar, çökeltme tanklarının çamur alma yapılarında debiyi kontrol etmek amacıyla kullanılırlar. Hidrolik seviye farkı prensibine göre çalışan Teleskobik Vanalarda, istenilen debi ayarı volanla kontrol edilen teleskobik boru sayesinde yapılır.
Klozet muslukları alafranga adı verilen tuvalet çeşitleri için üretilmektedir. Klozet musluğu, klozetin iç tarafında yer alırken klozet musluk vanası ise genellikle tuvaletin yan tarafında ya da arkada bulunmaktadır. Bu vanayla birlikte akan suyun debisi ayarlanmaktadır.
Ayrıca, tuvaletler, lavabolar ve su ısıtıcıları gibi münferit armatürlerin yakınında da ayrı ayrı kapatma vanaları bulunur. Bu vanalar sıhhi tesisat onarımları gerektiğinde veya acil bir durum meydana geldiğinde, su akışının hızlı bir şekilde kesilebilmesi ve su baskınlarının önlenmesi için kullanışlıdır.
Ara musluk denilen malzeme ise, lavaboların altında bulunan su ileti borusunda filtre takılarak gerçekleştirilir. Kısa süre içerisinde kurulumu gerçekleşen musluk ara bağlantı ile temiz su iletimi devam eder. Böylelikle kirli suyun gelme ihtimali ortadan kalkmış olur.
Flanşlı küresel vananın uygulama alanları kimya sektörleri, gıda tesisleri, soğuk ve sıcak su hatları, kağıt fabrikaları ve gemi inşaatları olarak bilinir.
Şiber vana su tedarik sistemleri için en yaygın olarak kullanılan parçalar arasında yer alır. Doğrusal hareket izolasyon valfini temsil eder ve akışı durdurma ya da devam ettirme işlevine sahiptir. "Şiber vana nedir?" sorusuna, su akışının kontrol edilmesini sağlayan bir aparat, olarak cevap verilebilir.
Kelebek vana, nispeten basit bir yapıya sahip bir kapatma vanasıdır. Kapalı pozisyonda iken disk vananın geçiş alanını kapatır, açık pozisyonda ise disk akışa izin vermek için döner. Çeyrek dönüş ile tamamen açık bir vana tam kapalı konuma veya tam tersi şekle getirilebilir.
Flatörlü Seviye Kontrol Vanası, su depolarındaki seviyesini sürekli kontrol eden hidrolik kontrol vanalarıdır. Ana vana kontrolü 2 yollu flatör sayesinde manuel olarak sağlanır. Depo girişlerine monte edilen ana vana, su seviyesi maksimum seviyeye ulaştığında darbe oluşturmadan kapanır.
Petek vanası, doğalgazlı ısınma sistemlerinde kullanılan bir kontrol mekanizmasıdır. Kombiden gelen sıcak suyun peteklere ulaşmasını ya da ulaşmamasını sağlar.
Basıncı arttırmak adına gerekli olan suyu basmak için cihazınızın altında yer alan ve genellikle mavi ya da siyah renkte olan vanaya benzer aparatı bulmanız gerekir.
Kombiye en yakın radyatör muslukları kısılıp, en uzaktakileri tamamen açılması işlemine reglaj ayarı denir. Radyatörlere giden su hacmi, kombiye en yakın olandan en uzak olana gidene kadar ivme kaybeder. Bu da peteklerin alt kısımlarının soğumasına ya da kombiye uzak olan peteklerin neredeyse hiç ısınmamasına yol açar.
Kombinin alt tarafında bulunan doldurma musluğu mavi ya da siyah renk üzerinden mandal veya silindir şekline sahiptir. Saat yönünün tersi yönünde belli bir oranda çevirmek suretiyle kombiye su basma işlemi yapılabilmektedir. Tam tersi istikamette çevirme işlemi gerçekleştirildiği vakit, bu bölüm daha fazla sıkılabilir.
Stop Vana Nedir? Boru içinde bir noktadan diğer noktaya taşınan akışkanı ayarlamaya, durdurmaya ve akış yönünü değiştirmeye yarayan musluk benzeri aygıtlara stop vana denir.
Bu vanalar basıncın belirlenen değerde kalmasını sağlar. Vana kurulumu gerçekleştirilirken tesisat için istenilen basınç değeri ayarlanır. Eğer basınçta ayarlanmış değere göre yükselme olursa vana fazla basıncı dışarıya tahliye eder.
Kombinin basıncı yüksek olduğu için kombi içerisinde farklı arızalar ortaya çıkarır. Kombi basıncı 3 olursa ne olur? Basıç 3'ü geçerse su akıtma işlemi gerçekleşir.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri