Deterjanlar genel tanımı ile herhangi bir yüzeyde bulunan kirleri çözen ortamdan uzaklaştıran kimyasal bileşiklerdir.
Petrokimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan toz, sıvı ya da jel (krem) şeklinde olabilen kimyasal maddelere ''deterjan'' denilmektedir. Deterjan, kir sökücü anlamına gelmektedir ve sabun dışındaki temizleyicilerin tümü deterjan sınıfına girmektedir.
Deterjanların içinde, yüzey aktif maddeler, ağartıcılar, enzimler, polimerler, zeolit, optik parlatıcılar, parfümler, sülfat, karbonat gibi maddeler var.
Deterjan petrol ve petrol türevlerinden elde edilen ve sıvı, krem ya da toz olabilen temizlik malzemeleridir. Evde deterjan yapılması da mümkündür fakat genelde deterjanların tümü dışardan satın alınır. Deterjan petrolden ya da petrol türevlerinden yapılmaktadır.
Deterjanların büyük bir bölümü petrolün çeşitli türevlerinden elde edilen ham maddeler ile üretilmektedir. Bu maddelerden en sık kullanılanı lab adı verilen bir türüdür. Kükürt ile karıştırılarak labsa adı verilen madde elde edilmektedir. Bu işlemler sülfonasyon adı verilen tesislerde gerçekleştirilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
(başkaldırı birleşik yazılıyor baktım) Deterjan petrol türevi olduğu için organiktir.
Deterjan, kimyasal formülü: C₁₂H₂₅- OSO₃Na olarak sembolize edilen, petro-kimya ürünleri dediğimiz petrol ve türevlerinden yapılan genel temizlik işlerinde kullanılan, krem, toz veya sıvı halde piyasada kullanıma sürülen temizleme maddesidir.
Örneğin asit yağmurları önemli bir çevre sorunudur. Tükettiğimiz besinlerin sindirilmesinde önemli rolü olan mide öz suyu asittir. Çamaşırları ve bulaşıkları yıkarken kullandığımız deterjanlar ise bazik özelliktedir.
Deterjanlar, petrol türevi sentetik sürfaktanlardır.
Petrokimyasallar yenilenebilir kaynaklar değildir. Dünya Savaşları sırasında, sabun yapacak yağ bulunamadığı için ortaya çıkmışlardır. Bu sentetik sürfaktanların anyonik, katyonik, noniyonik, amfoterik gibi sınıfları vardır.
Sıvı deterjan yapmak için; 1 litre kaynar suda rendelenmiş sabun eritilir, boraks ve çamaşır sodası eklenip karıştırılır. Bu karışımın üzerine yaklaşık 3-4 litre daha su eklenerek kapaklı bir şişeye konulur. Yikama esnasinda makinenin deterjan gözüne deterjanla birlikte birkaç damla aromatik yağ eklenebilir.
Deterjan maddelerinin, emülsiyonlama, sabunlaşma, ıslatma, dağılma, süspansiyon oluşturma, mineral birikiminin kontrolü, durulama yeteneği, korozif ve toksik olmaması gibi özelliklerinin bulunması gerekmektedir.
Deterjan çamaşırda bulunan lekelerin çözünmesini sağlayan kimyasal bir maddedir. Deterjanlar suyun sürtünme yüzeyinin alanına girerek çamaşırın yüzeyinde bulunan lekelerin çıkarılmasına yardımcı olur. Yüzey aktif özelliği gösteren deterjanlar çamaşırları derinlemesine temizler.
Deterjanlar,yağları emülsiyonlaştıran ve süspansiyon halindeki kirleri tutabilen kapiler aktif temizleyici maddelerdir. Sabun bitkisel , hayvansal yağların yada yağ asitlerinin alkalilerle (NaOH,KOH) reaksiyona girmesi sonucu üretilen temizlik malzemesidir.
Deterjan Nedir? İlgili Tebliğ kapsamında deterjan tanımı temizlik ve yıkama sırasında kullanılan sıvı, katı, toz, kalıp ve buna benzer formlarda evsel olabileceği gibi endüstriyel amaçlı da kullanılan yüzey aktif madde içeren temizlik ürünleridir.
Kimyasal temizlik malzemeleri genel olarak 5 e ayırdık. Bunlar: sabun ,deterjan, çamaşır suyu,çamaşır sodası,tuz ruhu dur.
Toz deterjan üretiminde, temel deterjan maddesinden, köpük arttırıcı, yapıcı ve düzeltici kullanılarak bir hamur yapılır ve bu karışım bir kurutma kulesinde püskürtme yardımıyla kurutularak içi boş, toz kürecikler haline getirilir. Sıvı deterjanın üretimi ise toz deterjana oranla daha basittir.
Seri üretilen deterjanlara bir alternatif, doğal ürünlerdir. Kural olarak, iyi bilinen, çoğunlukla doğal bileşenlere dayanan basit bir bileşime sahiptirler. Toksik maddeler içermedikleri için insan sağlığı için tamamen güvenlidirler.
Öncelikle deterjanların kirleri çıkarması için alkali, yani pH'ının 7 den büyük olması gerekir. Piyasada bulunan deterjanların pH'ı ise genellikle 9 - 10 civarındadır. Cilt pH'ı ise 5.4 - 5.9 arasındadır. Bu nedenle ideal deterjan pH'ı hafif alkali, yani 8.5 civarında olmasıdır.
Sabunlar hidrofil ve hidrofob kısım içeren organik yapılı tuzlardır. Apolar kısım Hidrofob Suyu sevmez.
➢ Kuvvetli inorganik asittir.
Sabun, çamaşır ya da bulaşık deterjanları ve diş macunu gibi maddeler bazik özelliğe sahiptir. Bu maddeler elde kayganlık hissine sebep olur. Bir çözeltinin asitlik ve bazlık ölçüsü pH ile ifade edilir ve pH hidronyum iyonlarının derişimine bağlı olarak hesaplanır.
Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Çok klasik, eski tarz bir temizlik maddesi, bir sabun (Stearik Asitin sodyum tuzu). Sodyum stearat, zengin, kremsi köpüğü ve cilt üzerinde oldukça sert olmasıyla bilinir. Sodyum stearat, stearik asidin sodyum tuzudur. Bu beyaz katı en yaygın sabundur.
Deterjan aktif maddeleri suyun yüzey gerilimini azaltırlar. Suyun yüzey geriliminin azalması, balıkların deri ve solungaç epitellerinde geriye dönüşü olmayan zararlara neden olmaktadır. Deterjanlar kuvvetli ıslatıcı olmaları nedeniyle solungaçlara absorbe olarak ıslanmaya neden olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri