Uzunluk ölçü birimi metre yerine arşın, ağırlık ölçüsü olarak da okka, batman, dirhem denilen ölçü birimleri kullanılıyordu. Dünya ülkelerinin çoğunda miladi takvim kullanırken, Türkiye'de hicrî takvim kullanılıyordu. Saat olarak da Alaturka saat kullanılıyordu.
1869 Kanunnamesi'nde uzunluk ölçü birimi olarak “metre” kabul edilmiş ve bunun yerine 'zira-ı a'şari' ifadesi kullanılmıştır. Arazi ölçü birimi olarak 'ar', hacim ölçüsü olarak 'öşr-i zira küp' yani desimetreküp, birim karşılığı olarak 'litre', ağırlık ölçüsü olarak da 'dirhem-i aşari' yahut 'gram' kabul edilmiştir.
Metre birimi m harfi ile, santimetre birimi ise cm harfi ile gösterilir. Bir metre yüz santimetreye eşit olmaktadır. Yani 1 m = 100 cm şeklinde gösterilir.
Metre ölçme amaçlı bir alet olarak bilinen mezuranın üretildiği malzemeler plastik ve kumaşlardır. Sarı zemin üzerinde siyah rakam ve çizgilerden oluşmaktadır. Her iki ucunda metal parçaları bulunan ölçüm aletinin bir tarafında cm, diğer tarafında ise inç ölçü birimleri bulunmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Şantiye İçin Modern Uzunluk Ölçü Aletleri
Şantiyelerde kullanılan uzunluk ölçü aletlerinin başında; şerit metre türevleri, dijital metre, ölçüm tekerleği ve lazermetre gelmektedir.
Plastikten veya kumaştan üretilen esnek yapıdaki metreler için daha çok "mezura" tabiri kullanılır. Mezuranın her iki ucunda da metal parça vardır.
Metre birimi m harfi ile, santimetre birimi ise cm harfi ile gösterilir. Bir metre yüz santimetreye eşit olmaktadır. Yani 1 m = 100 cm şeklinde gösterilir.
Günümüzde "1 metre", ışığın boşlukta 1/299.792.458 saniyede aldığı yol olarak tanımlanmıştır. Bu çağdaş tanım günümüzde dünyanın çeşitli laboratuvarlarında yapılabilen hassas ölçümlerin birbirleriyle karşılaştırılabilmesi amacıyla kabul edilmiştir.
Çünkü metreler sadece ölçüm uzunlukları açısından değil, kullanım özellikleri açısından da birbirlerinden ayrılmaktadır. Hırdavat-nalbur malzemeleri içerisinde yer alan metrelerin çeşitleriyse T cetvel mastar, şakül, arazi metresi, çırpı ipi boyalı set, şerit metre, lazer metre gibi seçeneklere ayrılmaktadır.
Bireyler her zaman ölçü alırken metreyi ya da mezurayı kullanabilir. Mezura metreye göre daha kısa olmasından dolayı, uzun ölçümler için tercih edilmiyor. 1 metre olan bir ürün, mezura ile ölçüldüğünde de 1 metre olacaktır. Herhangi bir ölçüm farkı bulunmayan iki üründür. Hem metre hem de mezurada ölçüm birimi aynıdır.
“Arşın” da eski halkların çoğunda kullanılan uzunluk ölçüsüdür. Rus kaynaklarına göre, 1 arşın 0,71 cm, yani 12 bin arşın 8520 metre olur. “Yıgaş” da, “farsah” da bu uzunluğa denktir.
Daha çok çarşı ve pazarda kullanılırdı. Metre hesabıyla çarşı arşını 68 cm'dir. bir mi'mār arşını = 24 parmak = 240 ḫaṭṭ, ortalama 75.774 cm'dir.
Sadece Android platformu için kullanıma sunulan Measure, ücretsiz olarak indirilebiliyor. Sadece ARCore teknolojisini destekleyen Android telefonlar tarafından kullanılabilen Measure uygulaması, istediğiniz herhangi bir alanı veya nesneyi ölçmenize olanak tanıyor.
Ölçümün başlangıç ve bitiş noktalarını elle de ayarlayabilirsiniz. En iyi sonucu almak için Ölçüm'ü iPhone'dan 0,5 ila 3 metre uzakta bulunan belirgin nesnelerde kullanın. (Ölçümler yaklaşıktır.) Not: Ölçüm, yansıtma olmadan harici ekranlarda çalışır.
A B / El Çevresi: Avuç içiniz şekildeki gibi açık tutun ve mezureyi baş parmak ve işaret parmağı arasındaki çatala yerleştirip elinize şekilde gösterildiği şekilde dolayarak el çevrenizi ölçün. Santimetre olarak ölçtüğünüz değerle aşağıdaki beden tablosundan size uygun olan eldiven bedenini öğrenebilirsiniz.
Metrik sistem veya metrik birimler, 1795 yılında Fransızlar tarafından tanıtılan, uzunluk için metre ve ağırlık için kilogram temel birimlerine dayalı (mètre des Archives ve kilogramme des Archives), uluslararası kabul görmüş ondalık tabanlı ölçüm sistemidir.
Metrekare alan ölçü birimidir. Dört kenarı 1 metre olan bir kare 1 metrekaredir. M2 = en(metre) ile boy'un(metre) çarpımı sonucu çıkan metrekare denir. Örnek; En: 4M Boy: 5M Hesaplama:4M X 5M = 20m2dir.
1 metre 100 cm olarak bilinmektedir. Bu durumda 2 metre ise 200 cm olarak hesaplanabilir. Metrenin santimetre cinsinden hesaplanabilmesi için metre değerinin 100 ile çarpılması gerekmektedir. Metre dışında bulunan uzunluk ölçülerinden santimetreye dönüştürmek için 100 ile çarpılması gerekmektedir.
Fransa Ulusal Meclisi 26 Mart 1791'de yeni uzunluk biriminin, Paris üzerin- den geçen meridyen uzunluğunun çey- rek kısmının 10 milyonda biri olmasında görüş birliğine vardı. Bu yeni birim, “bo- yut” anlamına gelen Yunanca metron ke- limesinden türetilerek metre olarak ad- landırıldı.
2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
Metreden milimetreye dönüştürülürken; 1000 ile çarpılması, metreden milimetreye dönüştürülürken 1000 ile bölünmesi gerekmektedir. 1 metre; 1000 milimetre şekline dönüştürülürken aynı zamanda 1 milimetre 0,001 metre yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri