Deterjanların büyük bir bölümü petrolün çeşitli türevlerinden elde edilen ham maddeler ile üretilmektedir. Bu maddelerden en sık kullanılanı lab adı verilen bir türüdür. Kükürt ile karıştırılarak labsa adı verilen madde elde edilmektedir. Bu işlemler sülfonasyon adı verilen tesislerde gerçekleştirilmektedir.
Deterjanların içinde, yüzey aktif maddeler, ağartıcılar, enzimler, polimerler, zeolit, optik parlatıcılar, parfümler, sülfat, karbonat gibi maddeler var.
Deterjan petrol ve petrol türevlerinden elde edilen ve sıvı, krem ya da toz olabilen temizlik malzemeleridir. Evde deterjan yapılması da mümkündür fakat genelde deterjanların tümü dışardan satın alınır. Deterjan petrolden ya da petrol türevlerinden yapılmaktadır.
Deterjan ya da arıtıcı, petrol türevlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma özelliği bulunan, toz, sıvı veya krem durumunda olabilen temizlik maddelerine verilen genel addır. Deterjanın sözlükteki tam karşılığı kir sökücü olup sabun dışındaki temizleyicilerin tümünü kapsar.
İlgili 32 soru bulundu
Deterjanın kimyasal maddesi sodyum lauril hidrojen sülfattır. Lauiril alkol ile sülfürik asitin tepkimesi ile lauril hidrojen sülfat oluşur ve bu tepkimeden deterjan ortaya çıkar. Sodyum lauril hidrojen sülfat ise "C12H25NaO4S" şeklinde gösterilir.
Deterjan kompozisyonunda aktif oksijen kaynağı olarak kullanılan başlıca maddeler sodyum perborat ve sodyum perkarbonattır. Klor kaynağı olan başlıca madde ise sodyum hipoklorür'dür. Bor bileşikleri doğal bir temizlik maddesi olup 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.
Toz deterjan üretiminde, temel deterjan maddesinden, köpük arttırıcı, yapıcı ve düzeltici kullanılarak bir hamur yapılır ve bu karışım bir kurutma kulesinde püskürtme yardımıyla kurutularak içi boş, toz kürecikler haline getirilir. Sıvı deterjanın üretimi ise toz deterjana oranla daha basittir.
Yüksek tonajlı sprey-kurutmalı deterjan, belirli formülasyondaki malzemelerin sürekli olarak karıştırılması ve sonrasında püskürtme atomizatörü ile kurutma kulelerinden püskürtülmesiyle kurutulması ile üretilir.
Fritz Henkel 26 Eylül 1876'de iki ortağı ile birlikte Almanya'nın Aachen kentinde Henkel & Cie firmasını kurdu ve ilk ürünü olan silikat esaslı bir deterjanı pazarlamaya başladı. İzleyen yıllarda bu girişimci aile ve binlerce çalışanı, Henkel'i global bir şirkete dönüştürdü.
Sıvı deterjan yapmak için; 1 litre kaynar suda rendelenmiş sabun eritilir, boraks ve çamaşır sodası eklenip karıştırılır. Bu karışımın üzerine yaklaşık 3-4 litre daha su eklenerek kapaklı bir şişeye konulur. Yikama esnasinda makinenin deterjan gözüne deterjanla birlikte birkaç damla aromatik yağ eklenebilir.
Örneğin asit yağmurları önemli bir çevre sorunudur. Tükettiğimiz besinlerin sindirilmesinde önemli rolü olan mide öz suyu asittir. Çamaşırları ve bulaşıkları yıkarken kullandığımız deterjanlar ise bazik özelliktedir.
Deterjanlar; petrol türevlerin den elde edilen, temizleme arıtma özelliği bulunan toz, sıvı veya krem durumunda bulunan kimyasal madde, arıtıcı dır.
Sabun da deterjan da birer sürfaktan (surface-active-ingredient), yani yüzey etkin maddedir. Bir ucu su tarafından çekilen, diğer ucuysa su tarafından itilip yağ tarafından çekilen molekülleri olduğu için, normalde birbirine karışmayan su ve yağın birlikte çalışabilmesini sağlarlar.
Omo, İngiltere ve Hollanda merkezli, dünyanın en büyük yiyecek, hijyen ve hızlı tüketim ürünleri üreticisi olarak bilinen Unilever şirketinin deterjan markalarından biridir. Türkiye'deki tüketicisiyle 1960'larda İzmir'de tanışan Omo, on yıl geçmeden deterjanla en çok özdeşleşen markalardan biri haline gelir.
Deterjanlar,yağları emülsiyonlaştıran ve süspansiyon halindeki kirleri tutabilen kapiler aktif temizleyici maddelerdir. Sabun bitkisel , hayvansal yağların yada yağ asitlerinin alkalilerle (NaOH,KOH) reaksiyona girmesi sonucu üretilen temizlik malzemesidir.
Deterjanlar genel tanımı ile herhangi bir yüzeyde bulunan kirleri çözen ortamdan uzaklaştıran kimyasal bileşiklerdir. Deterjanlar, sabun yıkamada kullanılan maddelerden yapılırlar, sabundan farkı içinde daha çok yumuşatıcı maddeler bulunmasıdır.
Çağlayan Kimya, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 40.000 m² kapalı, 20.000 m² açık alanda Toz Deterjan, Sıvı Deterjan ve Asit Grubu Deterjanlar ile Endüstriyel Temizlik Ürünleri üretmektedir.
LABSA, LAB'nin kükürt trioksit (SO3) ile sülfonasyonuyla üretilir. LAB esas olarak sülfonasyon reaksiyonu yoluyla LABSA'yı ve ardından nötralizasyon yoluyla Lineer Alkilbenzen Sülfonat'ı (LAS) üretmek için bir hammadde olarak kullanılır.
Diş macunu, sabun, deterjanlarda ve endüstriyel temizleyicilerde temizleme kabiliyetlerini iyileştirmek amacıyla ve yapılandırıcı dolgu maddesi olarak kullanılır.
Ürününüz üzerinde n ile başlayan ve geçmiş zamana ait bir tarih bulunmakta eğer SKT si ise yazık koca firmaya. Nasıl SKT si geçmiş ürünlerin piyasada insanlara satılmasına izin veriyorsunuz.
Vücut losyonları : 3 yıl. Çamaşır suyu : 3-6 ay arası.Bulaşık deterjanı (toz ve sıvı) : 1 yıl.Çamaşır deterjanı (toz ve sıvı) : Açılmadan 9 ay-1 yıl.
“Boron”; insan sağlığını tehdit etmeyen, fosfat içermeyen çevreye duyarlı, borat özlü ve yerli bir temizlik ürünüdür. Petro - kimya içerikli deterjanlar çamaşırlar üzerinde kimyasal kalıntılar bırakarak çamaşırların kullanım ömrünün azalmasına neden olmaktadır.
Demir özellikle; Sivas (Divriği-Gürün), Malatya (Hekimhan-Hasan Çelebi), Balıkesir (Edremit-Havran-Eymir-Ayvalık-Ayazmant), İzmir (Torbalı), Kütahya (Simav), Hatay (Kırıkhan-Payas), Sakarya (Çam Dağı) Bingöl, Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri gibi merkezlerde çıkarılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri