Deterministik görüş çeşitli dinsel inançları benimsemiş kişilerin de yaşamında önemli bir yer tutar; ancak dinsel alanda determinizm farklı bir bakış açısıyla yorumlanır ve “kadercilik” adı verilen bir yaklaşım ortaya çıkar.
Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evreninin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.
Determinizm anlayışı, doğanın nedensel yasalara tabi olduğu ve evrende hiçbir şeyin nedensiz olmadığı düşüncesine dayanmaktadır. Bu düşüncenin, temeli Antik Yunan'a kadar gitse de Rönesans dönemiyle birlikte bilimlerin gelişmesiyle daha belirgin ve etkin hale geldiği söylenebilir.
Determinizm: Ahlaki seçimler dahil bütün olayları, özgür iradeyi ve insanın başka türlü davranabilmesi olanağını dışlayan, önceden var olan nedenlerce belirlendiğini savunan kuram.
Determinizmin özgür irade barındırmadığı yönündeki fikir Spinoza'ya aittir. Spinoza evrendeki her şeyin bir düzeni olduğunu bu yüzden insanın eylemlerinde özgür olmasından bahsedilemeyeceğini söyler. Simeon Poisson ve Laplace de Determinizm temsilcileri arasındadır.
İlgili 43 soru bulundu
Hatta, coğrafyada determinizmin en ateşli savunucu- larından birisi olan Huntington'a (1924) göre iklimin ”kalıtım” üzerinde bile etkisi vardı.
Determinizme göre özgür iradenin olmadığı fikri Spinoza'ya aittir. Spinoza, evrendeki her şeyin bir düzene bağlı olduğunu bu yüzden insanın iradesinin olmadığını savunur. Simeon Poisson ve Laplace de Determinizm temsilcileri arasındadır.
Determinizme örnek olarak X, kişisinin satın aldığı ve okumaya başladığı bir kitap gösterilebilir. Kişinin söz konusu kitabı alması en başta özgür iradesi gibi görünse de aslında zorunluluktur. O kitabın o rafta, X kişisinin de o esnada rafın önünde olması öncesinde belirlenmiştir.
Determinist felsefe, özgür irade ve zorunsuzluğu reddederek varlık âlemindeki her olayın zorunlu sonuçlar doğuran bir sebeplilik zincirine bağlı olarak meydana geldiğini savunan teoridir.
Determinizm de bilimin oluşturduğu olguların bir nedensellik içerisinde olgulara sebep olacağı savunulurken Fatalizmde ise var olan her türlü şeyin bir yazgısı olduğu düşüncesi vardır. Fatalizm de nedensellik beklenmez çünkü her şey kaderin cilvesine uygun ilerler.
Tarihi determinizm veya Tarihsel belirlenimcilik olayların tarihsel olarak önceden belirlendiğini veya çeşitli güçler tarafından mevcut koşullarca işlendiğini savunan düşüncedir.
Determinizm felsefe, psikoloji ve hatta davranış terapisi de dahil olmak üzere birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Determinizm, her olay, karar ve eylemin nedensel olarak daha önce meydana gelen kesintisiz bir zincir tarafından belirlendiği felsefi önermedir.
Deterministik sistem matematik ve fizikte, deterministik bir sistem, sistemin gelecekteki durumlarının gelişmesinde rastgelelik bulunmayan bir sistemdir. Belirli bir model bu nedenle her zaman belirli bir başlangıç koşulundan veya başlangıç durumundan aynı çıktı üretir.
Kâinatta olup biten her hadisenin maddî veya mânevî sebeplerin zorunlu sonucu olduğunu ileri süren felsefî doktrin. Her hadisenin bir sebebi olduğunu ifade eden felsefe ve kelâm terimi. Zorunlu, kaçınılması imkânsız olan anlamında mantık ve felsefe terimi.
Spinoza, özellikle Etika'sının Tanrı konusuna ayırdığı birinci bölümünde determinizm anlayışının ilkelerini ve ayrıntılarını ortaya koymaktadır. Determinizm anlayışı, doğanın nedensel yasalara tabi olduğu ve evrende hiçbir şeyin nedensiz olmadığı düşüncesine dayanmaktadır.
Determinizm ile indeterminizm arasında uzlaşma sağlayan görüşe otodeterminizm adı verilmektedir. Otodeterminizm öğretisine göre insan davranışını belirleyen ve etkileyen etkenler var olsa bile özgürlük kişisel bir şekilde elde edilebilmektedir. Kişilere özgürlük ve ahlaki ortam hazır olarak sunulmamaktadır.
İndeterminizm ise determinizmin tam karşıtıdır. Hiçbir neden sonuç ilişkisinin sürekli bir zincir oluşturamayacağını söyler. Buna göre insanın eylemi dış etkilerden bağımsızdır, onu belirleyen, etkileyen veya kısıtlayan hiçbir dış unsur yoktur.
Freud'a göre, psikolojik olaylarda da bir determinizm hakimdir. Yani bir psikolojik olayın sebebi daha önceki bir başka psikolojik olaydır. Bu sebeple kişiyi tanımada geçmiş yılların, özellikle de çocukluk yıllarının önemi bü- yüktür.
Biyolojik determinizm kavramında insanın sosyal olgularını (bireysel, grup ve toplumsal düzeyde) biyolojik nedenlerin ürünleri olarak görme eğilimi hakimken (Ellison ve Wet, 2018: 1), genetik determinizmde insan özelliklerinin genler tarafından belirlendiğine dair bir görüş hakimdir.
Felsefe tarihinde determinizm problemini ilk defa açıkça ifade edenin David Hume olduğunu görüyoruz1 5 .
Süper determinizm bize sadece evrende yerel olmayan ve asla bilemeyeceğimiz gizli değişkenler olduğunu söyler. Yine de yazılım kodu örneğinde olduğu gibi bu özgür iradeyi ve bilim yapmayı engellemez. Tüm kuantum olasılıklar toplamının hep 1'e eşit olması budur.
Bir beşeri coğrafya terimi olarak coğrafi determinizm, genel anlamda çevresel faktörlerin insan faaliyetleri üzerinde etkili olduğunu savunan bir akımdır.
Hume'un Nedensellik Analizi Üzerine Bir İnceleme - Hasan Cem Çal | Birikim Yayınları Nedensellik, gerçekleşen her olayın bir nedeni olduğunu ve aynı koşullar altında aynı nedenlerin aynı sonuçları doğuracağını belirten bir kavramdır.
Determinizm genellikle, fizikte neden-ve-etki olarak bilinen nedensel determinizm anlamına gelir; belirli bir paradigma içindeki olayların, herhangi bir durumun (bir obje veya olayın) tamamen önceki durumlar tarafından belirleneceği şekilde nedensellik ile bağlı olduğu kavramıdır.
İnsanlar ahlaki eylemlerde bulunurken özgür değildirler. Kişi davranışta bulunurken birtakım etkenlerin zorunlu sonucu olarak o davranışı gerçekleştirir. İnsan davranışlarını belirleyen, sınırlandıran hiçbir etki yoktur. Bu nedenle kişi sınırsız bir özgürlük içindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri