Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evrenin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.
Kâinatta olup biten her hadisenin maddî veya mânevî sebeplerin zorunlu sonucu olduğunu ileri süren felsefî doktrin. Her hadisenin bir sebebi olduğunu ifade eden felsefe ve kelâm terimi.
Genelde ahlak felsefesinin çalışma alanlarında karşımıza çıkan Determinizm "İnsan ahlaki eylemde bulunurken özgür müdür?" sorusuyla ilgilenir ve bu soruya genellikle "özgür değildir" cevabını verir. Determinizme göre insan kararlarını özgür iradesiyle almaz.
Determinizm ilkesi, meydana gelen her şeyin bir temel nedenin doğrudan sonucu olduğunu ileri sürer. Belirli koşullar altında, bir olay ya da eylem, insanın kontrolünde olmayan bir sonuca ya da etkiye neden olacaktır.
Tarihi determinizm veya Tarihsel belirlenimcilik olayların tarihsel olarak önceden belirlendiğini veya çeşitli güçler tarafından mevcut koşullarca işlendiğini savunan düşüncedir.
İlgili 28 soru bulundu
Determinizme göre özgür iradenin olmadığı fikri Spinoza'ya aittir. Spinoza, evrendeki her şeyin bir düzene bağlı olduğunu bu yüzden insanın iradesinin olmadığını savunur. Simeon Poisson ve Laplace de Determinizm temsilcileri arasındadır.
Determinizm karşıtı olarak günümüzde indeterminizm ön plana çıkmaktadır.
Determinizm, tüm olayların daha önce varolan nedenlerle belirlendiği felsefi görüştür. Felsefe tarihi boyunca deterministik teoriler, çeşitli ve bazen örtüşen nedenler ve düşüncelerden türemiştir. Determinizmin karşıtı, bir tür indeterminizm (nondeterminizm) veya rastgeleliktir.
İNDETERMİNİZM (Belirlenmezcilik) İnsanın ahlaki eylemde bulunurken bütünüyle özgür olduğunu savunur. Çünkü insan akıl sahibi bir varlık olarak ahlaki eylemelerini hiçbir dış etki altında kalmadan özgür iradesi ile seçme özgürlüğüne sahiptir.
Bu felsefeye göre, kainatta her şey sebeplerin tasarrufunda ve idaresindedir. Allah'ın kainat üzerindeki tedbir ve tasarrufunu inkar ediyorlar. Bir nevi sebepleri ilahlaştırıyorlar.
Deterministik görüş çeşitli dinsel inançları benimsemiş kişilerin de yaşamında önemli bir yer tutar; ancak dinsel alanda determinizm farklı bir bakış açısıyla yorumlanır ve “kadercilik” adı verilen bir yaklaşım ortaya çıkar.
Aristoteles'in, bin yıldan uzun bir dönemde hüküm süren, evreni Ay-altı ve Ay-üstü âlem diye bölerek, farklı alanlarda farklı yasaları geçerli gören sistemi, Newton ile tamamen gözden düştü. Evren hakkında bütüncül ve determinist bir görüş benimsendi.
Teolojik determinizm ya da ilahi determinizm, Tanrı'nın âlemde meydana gelen her olayı belirlediği düşüncesidir.
Teknolojik belirlenimcilik (determinizm) konusu tarihte ilk kez 1900'lü yılların başında Amerikan Sosyolog Thorstein Velen tarafından ortaya atılmıştır.
Nedensellik (causality) en kısa ifadesiyle her sonucun bir sebebi olduğunu söyler. Sebep ile sonuç arasındaki ilişkinin zorunlu olup olmaması nedenselliğin yorumuna göre değişir. Determinizm ise zorunluluk fikri çerçevesinde yorumlanır. Yani sebebin varlığı sonucun varlığını, yokluğu da yokluğunu zorunlu kılar.
Determinist felsefe, özgür irade ve zorunsuzluğu reddederek varlık âlemindeki her olayın zorunlu sonuçlar doğuran bir sebeplilik zincirine bağlı olarak meydana geldiğini savunan teoridir.
Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evrenin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.
Belirlenimsizlik, herhangi bir kurala göre değil de rastgele veya özgür olarak ilerleme durumudur. Belirlenimsiz bir sistemde bir sonraki durumun ne olacağı önceden tam olarak kestirilemez.
Son olarak, belirlenmezcilik (indeterminizm), insan için doğal nedensellikten kaynaklı böyle bir belirlenimi kabul etmez. Bu anlamda, in- deterministler, insanın özgür bir iradeye sahip olduğunu, dolayısıyla dış etkilerden tamamen bağımsız olarak kararlar alabileceğini ve eyleyebileceğini iddia ederler.
1-(Genel anlamıyla) Evrende her şeyin; nedenler, kozmik güçler ya da doğa yasaları tarafından önceden ve zorunlulukla meydana getirildiğini veya belirlendiğini ileri süren görüş.
Bu çerçevede Galileo, Descartes ve Newton'ın çalışmalarının determinist anlayışı güçlendirdiği ifade edilmelidir. Descartes'tan etkilendiği bilinen Spinoza, matematik-geometrik düzenden yola çıkarak evreni de aynı düzen ve zorunluluk içerisinde görmüş ve felsefesini bu temel üzerine kurmuştur.
İndeterminizm, determinizme zıt olarak, doğadaki olayların tamamen belirlenemez olduğunu savunan bir felsefi görüştür. Bu görüşe göre, evrende gerçekleşen olaylar önceden kesin bir şekilde belirlenemez ve gelecekteki olaylar, mevcut koşullardan tamamen bağımsızdır.
üstün belirlenimcilik. buna göre her parçacık, büyük patlama anında birbirleriyle dolanık oldukları için, her birinin çok spesifik şartlar altında bile nasıl davranacağından diğer bütün parçacıklar da haberdardır.
Determinizme örnek olarak X, kişisinin satın aldığı ve okumaya başladığı bir kitap gösterilebilir. Kişinin söz konusu kitabı alması en başta özgür iradesi gibi görünse de aslında zorunluluktur. O kitabın o rafta, X kişisinin de o esnada rafın önünde olması öncesinde belirlenmiştir.
Spinoza, özellikle Etika'sının Tanrı konusuna ayırdığı birinci bölümünde determinizm anlayışının ilkelerini ve ayrıntılarını ortaya koymaktadır. Determinizm anlayışı, doğanın nedensel yasalara tabi olduğu ve evrende hiçbir şeyin nedensiz olmadığı düşüncesine dayanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri