7 Endülüs Emevîlerinin ilk dönemlerinde yaygın olarak Evzâî mezhebi, sonraki dönemlerde az da olsa Zahiri ve Şâfiî mezhepleri görülmesine rağmen Mâlikî mezhebi, Endülüs tarihi boyunca hâkim mezhep olmayı başarmıştır.
Emevîlerin mezhebi tek bir hükümdarın mezhebiyle çelişir o da Ömer b. Abdülaziz'dir. Onun mezhebi Raşid halifelerin yoludur. Yani halife aynı zamanda dinin de imamıdır.
Hişâm döneminde Mâlikîlik Endülüs'ün resmî mezhebi haline geldi.
İdrîsî hânedanı ile Mâlikî mezhebinin yakın ilişkisinin tarihi İmam Mâlik'e kadar uzanmaktadır. Endülüs'te 189'da (805) patlak veren Rabaz isyanı sonucu aralarında birçok Mâlikî fakihinin de bulunduğu binlerce Mâlikî ailesinin Fas şehrine göç etmesi Mâlikî mezhebinin Mağrib'de yayılmasına büyük ivme kazandırmıştır.
Malikilik mezhebinin görüşü Medine halkının yaşayış biçiminin esas olarak ele alınmasıdır. Malikilik mezhebi, kitap, sünnet ve icma gibi görüşlerin yanı sıra kıyas, istihsan gibi feri delillerin de ele alınması gerektiğini savunur. Malikilik mezhebine göre Medinelilerin ameli hadis gücündedir.
İlgili 30 soru bulundu
Mâlikîlik mezhebi, Fas, Cezayir, Tunus, Sudan gibi bâzı Afrika ülkelerinde yaygın olmakla birlikte, daha çok Berberilerin yaşadığı Kuzey Afrika bölgesinde görülür.
Morisko, Ortaçağ'dan beri İspanya'da müslümanlar için kullanılan Moro adına XV. yüzyılın sonlarında “-isco” ekinin ilâvesiyle türetilmiş bir kelime olup “müslümanlara mensup/ait” veya “müslümanlardan geriye kalan kişi/şey” anlamına gelmektedir.
Arapların Endülüs olarak adlandırdıkları bugünkü İspanya, Müslümanların yaptıkları İslam fetihlerinden sonra onların hâkimiyetlerine geçmiş ve 8 asır boyunca İslam beldesi olarak hüküm sürmüştür.
Endülüs (Arapça: الأندلس al-andalus), 711-1492 yılları arasında İber Yarımadası'nda Arapların etkisi altında bulunan bölgelere verilen isimdir. Müslümanların İber Yarımadası'ndaki varlığı en son Moriskoların 1609 yılında İspanya'dan sınır dışı edilmesiyle son bulmuştur.
Gırnata'nın işgal edilmesiyle (1492), Endülüs Müslümanlarının 8 asır süren İspanya hakimiyetleri sona erdi. İspanyolların “megali ideası” olarak görülen Endülüs'ü yeniden ele geçirme, “Reconquista” hareketinin askerî ve siyasî evresi tamamlanmış oldu.
Sonuçta görünüşte merkeze bağlı olmakla birlikte bağımsız hareket eden devletçikler ortaya çıktı. Endülüs Emevi devletinin buhranlı dönemi 912 yılında III. Abdurrahman'ın başarılı yönetimi ile sona erdi. İsyancıların üzerine giderek on yılı aşkın bir süre içinde ülkede yeniden birlik ve beraberliği sağladı.
711 Yılından 1492'ye kadar 781 yıl yaşayan Endülüs Islam Devleti, altı siyasi ve beş de medeni döneme sahip olmuştur.
Lakin kendileri de Sünni olan Abbas hanedanı için en büyük aşağılanma, başka bir Şii fraksiyonu olan Büveyhiler'den geldi.
Emevî ismi Dört Halife döneminden (632-661) sonra İslam Devleti'ne egemen olan Emevî Hanedanı'nın kurucusu Muaviye'nin büyük-büyük-babası Ümeyye bin Abdişems'ten ve Mekkeli Kureyş kabilesine bağlı Ümeyye ailesinden gelmektedir.
Mevâli, İslam tarihinde cahiliye devrinde toplumdaki kişilerden birinin ya da çoğunluğunun isteğiyle kabileye katılan insanlara/kölelere verilen ad. Emevi ırkçı politikası olarak da bilinir.
Endülüs Özerk Bölgesi ya da Endülüs (İspanyolca: Andalucía), İspanya'nın güneyinde özerk bölge. Nüfus bakımından İspanya'nın en büyük bölgesidir. Başkenti Sevilla şehridir.
Sürgün (expulsión), İspanya'yı malî, ictimâi ve iktisadî kaosa sürüklerken, yurtlarından zorla sürülen yaklaşık üçyüzkırkbin (340.000) Müslüman için tam bir trajedi olmuş, yolculuk esnasında ve yerleştikleri coğrafyalarda onbinlercesinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanmıştır.
Endülüs Emevi Devleti; 756 yılında İspanya'ya gelen Abdurrahman tarafından, İspanya'nın Kurtuba şehrinde kurulmuştur. Bugünkü ismiyle Cordoba olarak bilinen Kurtuba şehri aynı zamanda, Endülüs Emevilerin başkenti olmuş ve döneminin en önemli kültür merkezlerinden biri halini almıştır.
İspanyollar (İspanyolca: Españoles), Güneybatı Avrupa'nın İber Yarımadası'nda yer almakta olan İspanya'nın yerli halkına verilen isimdir.
Katolik Hristiyanlık çoğunluk dinidir. 2023'te, İspanyol Sosyolojik Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İspanyolların % 51'i kendini Katolik Hristiyan olarak, %2,4'ü diğer inançların takipçileri olarak, Geri kalan ise ateist, agnostik veya inançsız olarak tanımlıyor.
1066 Granada katliamı, 30 Aralık 1066'da (İbrani takvimi: 9 Tevet 4827) İslam hakimiyeti altındaki Endülüs'te Müslüman bir grubun Granada'daki kraliyet sarayına girip Yahudi vezir Yosef bin Nagrela'ya suikast düzenlemesi ve şehirdeki çoğu Yahudinin katledilme olayıdır.
Şafiî mezhebi, Malezya, Endonezya, Yemen ve Doğu Afrika'da yaygın olmakla birlikte, Suriye başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinde yer yer mevcuttur. Türkiye'de daha çok Kürtler arasında, Kafkaslar'da Çeçenler ve Avarlar arasında yaygındır. Hanefîlik'ten sonraki en yaygın Sünni mezheptir.
Hanefi mezhebi: İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi: İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi: İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi: İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Hanefi'de seferde 4 rekatlık farzları, iki rekat kılmak vacip, Maliki'de, meşru yani günah olmayan seferde 2 kılmak sünnet, Şafii ve Hanbeli'de, 2 veya 4 kılmak da caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri