Dev mide fıtığı olarak adlandırılan hiatal herni, nefes darlığı gibi belirtiler verebilir. Midenin üçte birinin batın boşluğu yerine göğüs boşluğunda bulunması ülser oluşmasına neden olabilir. Bu ülserler de kanamalara neden olabilir. Yaşanan bu kanamalar ile dev mide fıtığı kansızlık belirtisi ile ortaya çıkar.
Mide fıtığı bir üst tanımdır. Midenin 2 cm'lik bir kısmının bile göğüs kısmına çıkması mide fıtığıdır. Ancak mide fıtığının dev mide fıtığı olarak tanımlanabilmesi için en az üçte birinin göğüs boşluğunda olması gerekir.
Mide fıtığının hayati bir tehlikesi yoktur ve günlük hayatımızı çok fazla etkilemez. Ancak bazı hastalarda orta veya ileri derecede reflüye neden olabilir. Reflü hastalarının yarısına yakınında mide fıtığı görülmektedir. Mide fıtığı hastalarında midede yemek borusuna sarkan kısım fıtıklaşır.
Fıtık büyüdükçe şikayetler artacak ve tedavi süreci de zorlu ve uzun geçecektir. Öyle ki mid asidinin yemek borusuna sürekl teması yemek borusu kanserine dahi neden olabilmektedir. Özellikle ses kısıklığı ve yoğun öksürük şikayetleri yaşayan hastaların mutlaka ertelemeden doktora başvurmaları gerekmektedir.
Tanısı basit bir şekilde konulan bir hastalıktır. Endoskopi ile hastanın midesinin filmi çekilerek tanı konur. Hemen ardından hastaya uygun olan tedaviye başlanır. Reflüsü olmayan hastalarda cerrahi işlem ilk seçenek olarak sunulmaz ancak hasta reflüden şikayetçi ise ameliyat olması gerekebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Mide Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur? Teşhis edildiğinde mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Fıtık büyüdükçe şikayetler artış gösterir ve tedavi süreci de zorlu geçer. Ve mide asidinin yemek borusuna sürekli teması, yemek borusu kanseri riskini doğurabilir.
Mide fıtığı ağrısı, göğüs kemiğinin arka kısmına vurarak midede yanma, ekşime, boğazda ağrı şeklinde vurabilir.
Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Hastalığın hayati bir tehlikesi söz konusu değildir. Birçok hastada da yalnızca ilerleyen safhalarda belirti gösterir. Ancak mide fıtığı olan hastalarda reflü görülme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi daha sağlıklı bir yaşam için gereklidir.
Mide fıtığı ameliyatı sonrası hasta 1-2 gün hastanede kalır. Daha sonra hasta bir hafta içerisinde normal yaşantısına dönebilir.
Mide fıtığı çoğunlukla mide ekşimesi, göğüs ağrısı ya da üst karın ağrısı sebebini saptamak amacıyla yapılan birtakım testler neticesinde ortaya çıkmaktadır. Hastalığın teşhisi için öncelikli olacak şekilde üst sindirim sisteminin röntgeni çekilir.
Midede yanma, ekşime, ağız içine acı-ekşi su gelmesi, ses kısıklığı ve uykuda solunum bozukluğu ile kendini gösterebilen mide fıtığı, doğru tedavi planlaması ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabiliyor.
Mide fıtığı ameliyatı genellikle 45 dakika ile 1 saat arası sürebilir.
Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Ağır kaldırma esnasında veya yemeklerden sonra basınç hissi, rahatsızlık ve acıya yol açabilir. Kimi durumlarda kasık fıtığı kusma, mide bulantısı ve kabızlığa yol açabilir.
Mide Ağrısı Sırta Vurur Mu? Bazen mide ağrısı sırt bölgesine yayılabilir veya sırt ağrısı ile birlikte görülebilir. Bu, mide ağrısının altta yatan nedenine ve kişinin anatomisine bağlı olarak değişebilir. Özellikle mide ülserleri veya reflü hastalığı gibi durumlarda sırt ağrısı mide ağrısının bir belirtisi olabilir.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Bel fıtığı patlamış tüm hastalar için ameliyat. gerekmemektedir. Aslında, bazı hastalarda herhangi bir. cerrahi tedavi olmadan ağrılarda rahatlama görülebilir.
Kapalı mide fıtığı ameliyatı kaç saat sürer? Kapalı olarak yapılan mide fıtığı ameliyatı 1 ile 2 saat arasında yapılır.
Aşağıdaki genelde egzersizler mide fıtığı için güvenli kabul edilir: Yürüyüş Jogging.
Mide ağrısının yoğun olarak hissedildiği yer midenin bulunduğu üst karın bölgesidir. Üst karın bölgesinde hissedilen ağrı; göğüs kemiklerinin altında kalbin de bulunduğu alana yayılabilir. Mide ağrısına eşlik eden yanma, sıkışma ve gaz hissi nedeniyle bazı durumlarda mide ağrısı yemek borusuna doğru yayılabilir.
Bağırsak fıtığının tanısı, doktorunuz tarafından yapılacak fizik muayene ve gerekli tetkikler sonucunda konulur. Fizik muayenede, doktorunuz bağırsak hareketlerini ve karın bölgesini elle muayene ederek fıtık varlığını tespit edebilir.
TAM KAPALI BEL AMELİYATI NE KADAR SÜRER? Bu süre fıtık ve dar kanal ameliyatları için yaklaşık 1-1,5 saat sürmektedir.
Mide asidinin yemek borusunda yarattığı ani tahribat, yanma hissiyle beraber kimi zaman nefes darlığı hissine yol açabiliyor. Böbrek hastalıklarında özellikle üre yüksekse ya da böbrek iyi çalışmıyorsa nefes darlığı tablosu ortaya çıkabiliyor.
Hastanın yemekten sonra radyoizotop ölçen bir cihazın altına yatması (Geiger cihazı) istenir, burada yemeğin ne hızla mideyi boşalttığı gözlenir. Bu test 2–4 saat sürer, eğer yemekten 2 saat sonra yemeğin yarısı midede duruyorsa gastroparezis vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri