Özellikle yemeklerde bol koyu yeşil salatalar veya pişmiş sebze yemeği bulundurabilirsiniz. Yemeklerinize bol soğan ve sarımsak ilave edin. Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
3- Sarımsak, soğan, baharatlar
Tadı ve kokusu yoğun olan besinler anne sütüne geçerek sütün tadında değişime neden olabilir. Bu besinler üst üste çok miktarda yenmemeli dengeli şekilde yayarak ve münkünse pişmiş olarak tüketilmelidir. Bir besin yenildikten yaklaşık 4 ila 6 saat sonra sütü etkilemeye başlar.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
İlgili 43 soru bulundu
Özellikle yemeklerde bol koyu yeşil salatalar veya pişmiş sebze yemeği bulundurabilirsiniz. Yemeklerinize bol soğan ve sarımsak ilave edin. Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Örneğin ısırgan otu çayı anne sütü oluşumu arttırırken, rezene çayı annenin gaz problemine çözüm olur, papatya ve anason çayı ise annenin rahat uyumasına yardımcı olur. Günde 2-3 fincan bitki çayı içilmesinin bir sakıncası yoktur.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir.
Anne ya da bebekte gaz problemi yaşandığında nane, anason, muskat, rezene, kekik gibi baharatlar mucizevi bir etki yaratır. Muskat: Rendeleyerek çay kaşığının ucuyla anne sütüne karıştırarak günde iki kez bebeğinize vermeniz bebeğinizin hem rahat uyumasını hem de gaz sancısı çekmemesini sağlar.
Yoğurt: Günde en az 2-3 porsiyon yoğurt tüketin.
Bu yoğurtlar, anne sütünün probiyotik içeriğine katkıda bulunur. Probiyotik içeriği yüksek olan anne sütü bebeğinizi hastalıklardan korur, güçlü bir bağışıklığa sahip olmasını sağlar.
- Antioksidan bakımından zengindir, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. - Bağırsakta yaşayan yararlı bakterilerin korunmasını sağlar. - Sindirilemeyen bazı besinlerin parçalanmasına yardımcı olur. - Yüksek kan şekerini düzenler.
Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koydu.
1) Günde yarım göbek yemek kaydıyla, marul süt arttırır. Ayrıca marul kilo da yapmadığından, doya doya yiyebilirsiniz. ( ot ye, süt ver…??) 2) Havuç salatası da, marul kadar olmasa da, süt yapma konusunda fena değildir. Ayrıca da vitamin küpüdür.
Süt üretimini arttıracak belirli yiyecekler yoktur, ancak süt üretimini arttırmaya yardımcı olacak şeyler vardır. Bebeğinizin nasıl yediği sizin ne yediğinize bağlıdır. Süt üretimini arttırmanın en iyi yolu sık emzirmek, bol miktarda sıvı tüketmek, yeterli kaloriyi almak ve dinlenmektir.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
ANNE SÜTÜ AZLIĞININ BELİRTİLERİ
– Bebeğinizin katı dışkılamasının sayısı az, koyu renk ve kıvamda olması sütünüzün az olduğunu ifade eder. Bebeğiniz günde 5 defa katı dışkı yapıyor ve hardal renginde oluyorsa sütünüz yeterli demektir.
Maden suları içerisinde doğal mineraller bulunur. Sodalarda ise koruyucu ya da tatlandırıcı maddeler bulunur. İçeriğindeki mineraller sayesinde vücut dengesini sağlayan maden suyu böylelikle anne sütünü de arttırmaya yardımcı olur.
Laktasyona destek olan havuç, süt kalitesini artıran A vitamini ve östrojen hormonuna benzeyen ve bitki bazlı bir kimyasal olan fitoöstrojen içerir. Fitoöstrojen süt üretimini artırırken östrojen süt kanallarını geliştirir. Havuç, aynı zamanda emzirme döneminde daha fazla ihtiyaç haline gelen beta karoteni de karşılar.
Eşzamanlı olarak, meme kompresyonunu kullanın veya bebek beslenirken doğrudan topak üzerine ılık kompres uygulayın. 3. Sıcak bir duş alın: Etkilenen göğsünüzü sıcak bir duşun altındayken masaj yapın veya etkilenen göğsünüzü ılık suya yaslayarak masaj yapın.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: "Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri