Deve Tabanı Çiçeği - Monstera için Saksı ve Saksı Değişimi Bu bitki hava akımını ve drenajı sevdiği için drenaj delikleri olan herhangi bir saksı tercih edebilirsiniz. Bitki gelişimi devam ettikçe gövdenin tırmanabilmesi için yosun destek çubuğu - yosun destek sopası kullanabilirsiniz.
Deve Tabanı Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır? Saksı değişimi ilkbahar aylarında yapılır, sağlıklı bir büyüme için yılda bir kere saksı değişimi yapmak yeterlidir.
Deve tabanı bitkisinin toprağı kumlu normal bahçe toprağı ya da torflu topraklardan olmalıdır. Ekildiği saksıdaki toprağın elle bastırılmak suretiyle sıkıştırılmasından hoşlanmaz. Köklerinin sıkışmasından da hoşlanmayan bu bitkinin toprakları aralıklı olmalı ve saksısı da geniş olmalıdır.
Deve tabanı bitkisi gün ışığı aldığı ortamlarda daha hızlı gelişim gösterir. Düzenli ve kireçsiz bir su ile sulama yapmanız önerilir.
Devetabanı bakımı konusunda mutlaka özen göstermeniz gereken noktalar şöyle: Devetabanı bitkisi için torflu, yani organik madde bakımından zengin ve kumlu bahçe toprakları seçmelisiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Saksı altları mutlaka delik olmalı! Aksi halde Monsteranızı kısa bir zaman içerisinde kök çürümesinden kaybedebilirsiniz! Deve Tabanı bitkinizin yaprakları aşağı doğru sarkmaya başladıysa sulamayla ilgili bir problem olduğunun göstergesidir.
Monstera haftada ya da 3-4 günde 1 kez sulanabilir. Sulama aralığı mevsime göre değişiklik gösterebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus toprağın kuruluğudur. Eğer yüzeydeki toprak kurumuşsa bitkinizi sulayabilirsiniz.
Devetabanı bitkisinin hava kökleri alan için fazla asi olursa onları düzeltebilirsiniz. Ancak tekrar saksıya koymanız önerilir. Diğer ev bitkilerinin aksine, onun kökleri yüzeylere zarar vermez. Saplar ve yapraklar budamaya genelde iyi yanıt verir ve çoğaltma için kullanılabilirler.
Devetabanı çiçeği çoğaltmak için hava köklerini keserek suya koyabilirsiniz. Bu işlem uzun sürdüğü için sabırla beklemek önemlidir. Devetabanı yapraktan çoğaltma yapılarak da artırılabilir. Genellikle bitkilerin yaprakları düştüğünde ya da kırıldığında onu küçük bir saksı içindeki toprağa bastırarak ekebilirsiniz.
Deve tabanı köklendirme için toprağa herhangi bir yaprağı ekebilirsiniz. Bunun için ufak bir yaprağı alın ve yeni saksı içine yerleştirin. Birkaç hafta boyunca düzenli olarak toprağı sulayın. Eğer ortalama 3 hafta sonra kökler toprağa tutunduysa; çoğaltma işleminiz başarılı geçmiştir diyebilirsiniz.
Devetabanı çiçeği doğal bir idrar söktürücüdür, bundan dolayı özellikle idrar yolunu temizlemek için bu bitkiyi tercih edebilirsiniz. Yaraları geçirmek için devetabanı bitkisi kullanılabilir. Mantar, mayasıl, çıban veya sedef gibi cilt ve deri hastalıkları için yapraklarından merhem yapılabilir.
Deveb Tabanı
Deve Tabanı çok ışığı sevmez ve direkt güneş ışığı almayan noktalarda da rahatlıkla serpilebilir. Bu bitki havadaki bazı zararlı materyalleri de süzerek havayı temizlemeye yardımcı olur.
Deve Tabanı Bitkisinin Özellikleri Nelerdir? Deve tabanı çiçeğinin karakteristik şekillere sahip yaprakları, yaklaşık 50 cm kadar uzayabilir. Tek gövde üzerinden birkaç tane yaprak bulunur. Çiçek sepeti görünümü ile bakımı doğru bir şekilde yapıldığı zaman, yaz mevsiminde içinizi ferahlatacak çiçekler açabilir.
Bitkiniz İçin Faydalı Bilgiler
Düşük bakım ihtiyacı olan deve tabanı bitkisi, bulunduğu alanda yaprakları ve gövdesi desteklenmesi durumunda 5 metreye kadar uzayabilmektedir. Konum çok karanlık ayarlanmışsa, karakteristik olan "yaprak delikleri" çok iyi görünmeyecektir.
Yaprak içe ve yukarı doğru kıvrılıyorsa, yetersiz sulama, nem eksikliği veya bitki zararlısı problemi olabilir. Kıvrılma yaprağın dibine doğruysa ve yapraklar kendini bırakmış gibiyse o zaman aşırı sıcak veya yetersiz sulama diye düşünebiliriz.
Saksı toprakları içerisinde %50 torf, %30 kompost veya bunun yerine sıra organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 perlit ve vermiküt karışımı olmalıdır. Saksı altlarında delik olsa bile fazla su bitkileriniz için zararlı olabilir.
En çok bilineni ve ev bitkisi olarak yetiştirileni Monstera Deliciosa adı verilen Deve Tabanı bitkisidir. Bir tür sarmaşık olan Deve Tabanı, sıcak iklimlerde ağaç gövdelerine sarılarak 20 metreye kadar uzayabilir. Yapraklarının boyutu 90 cm uzunluk ve 75 cm genişliğe ulaşabilir.
Su Gereksinimi
Monsteralar, genel olarak kuraklığa dayanıklı olduğundan onları sürekli sulamalıyım stresini size yaşatmayan bitkilerdendir. Monstera bitkisini sulama da ana kural, her zaman az ve sık sulama çok sulamadan daha iyidir.
Terleme yolu ile yapraklarda su damlalarının oluşması, fazla miktarlarda veya sık sulama yapıldığını gösterir. Sulama düzeninde küçük oynamalar yaparak, bitkinin mevcut ortam şartlarına en iyi uyum sağlayacağı sulama düzenini bulmalısınız.
Kuruyan yapraklar kesilerek uzaklaştırılır. Ancak havadan nem alabilme özelliğine sahip olan hava köklerinin kesilmesi yanlış bir uygulama olacaktır.
Öncelikle köklere en yakın olan yaprağı keserek belirli bir süre boyunca suda bekletmeniz gerekir. Suda bekletme süresi ortama göre farklılık gösterse de filizlendiği an bekleme süresi dolmuş demektir. Filizlenme işlemi gerçekleştikten sonra deve tabanı yaprağını ufak bir saksıya ekerek büyütmeye başlayabilirsiniz.
Ancak fotosentez organları kuvvetli olmayan bitkilerde, bitkinin yeni kök oluşturacak enerjiyi karşılayamayacağı için, kök budaması bitkinin ölümüne sebep olabilir.
Az sulama yapıldığında bitki yeterli suyu alamazsa yaprak döker. Sararan yapraklarda ise bitki yeni yapraklar vermeye başlamışsa yaşlı yaprakların sararması normal bir durumdur. Deve tabanı yağmur ormanları bitkisi olduğu için nem oranını yüksek tutmanız gerekmektedir.
Tropikal bir bitki olması sebebi ile sıcaklığı seven Deve tabanı kış aylarında yaklaşık 15-18 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Sıcaklığın tek haneli rakamlara düşmesi bitki için bir tehdit oluşturacaktır. Bitkiye ilkbahar ve sonbahar ortasında kalan sürede ayda 2 kez kompost gübre verilebilir.
Büyük yaprakları ile terleme miktarı yüksek seviyede olan bu bitkinin bütünüyle duş aldırılamadığı durumlarda yapraklarının nemli bir bezle silinmesi veya yapraklarına uygun bir püskürtme şişesiyle su püskürtmek de bitkinin görünen yüzeyleri için gerekli nemi sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri