Sarımsakların orta kısmındaki dişler yumuşadıkları zaman hazır olmuş demektir ve bunu bir bıçak ile kontrol edebilirsiniz. Biraz daha karamelize bir aroma isterseniz renkleri doygun bir sarı olana kadar kavurmaya devam da edebilirsiniz ancak sarımsakları her 10 dakikada bir kontrol etmeyi de unutmayın.
Sarımsakları soyup yıkayalım, güveç kabının içine yerleştirelim. Üzerine istediğiniz miktarda tuz ve pul biber serpiştirin (damak zevkinize göre, ben 1 tatlı kaşığı koydum). Üzerine 1 yemek kaşığı tereyağ koyup önceden ısıtılmış 180 derecede fırına yaklaşık 15dk pişirin.
Günde 6 diş kavrulmuş sarımsak yiyin çünkü oldukça faydalı. Bir bütün sarımsağı alın ve keskin bir bıçak yardımıyla baş kısmını güzelce kesin. Sonra yine bütün halinde bir kabın içine alın ve doğru fırına verin. Üzeri renk alıp içi yumuşamaya başlayıncaya kadar pişirin ve işte bu kadar.
Doğranan sarımsaklar fırın tepsisi üzerine serilen yağlı kağıt üzerine alınır. Sarımsakları fırın tepsisine sererken dikkat edilmesi gereken nokta üst üste gelmemelerini sağlamaktır. Üst üste gelen sarımsaklar iyice pişmeyebilir. 200 dereceye getirilen fırına atılan sarımsaklar iyice kuruyuncaya kadar kavrulur.
SARIMSAK NASIL KÖZLENİR? Sarımsaklar ayıklanıp yıkandıktan sonra folyo ya da yağlı kağıdın serildiği fırın tepsisine konur ve 200 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirilir.
İlgili 25 soru bulundu
- Vücut içerisinde biriken ağır metallerin atılmasına yardımcı olur. - Kemikleri güçlendirir ve kemik erimesinin önüne geçer. - Yüksek besin içeriği ile halsizliği ortadan kaldırır. - Hücreleri temizleyerek hücrelerin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur.
Sarımsaklar yağlı kağıda sarılır. Üzerine alüminyum folyo sarılarak önceden ısıtılmış fırında 1 saat pişirin.
Allinaz enzimi ısı ile görevini kaybedeceğinden sarımsağın sağlığa yararlı etkilerinin korunması için ezilip çiğ yenilmesi önerilir. Pişirmek kaçınılmaz olduğunda ise kaybı biraz olsun önlemek için ezilmiş sarımsağı en az 10 dakika kadar bekletip daha sonra pişirilmek üzere yemeğe eklenmesi önerilir.
▶️Yapılışı: »Taze sarımsağı verevlemesine kesin. » İnce doğradığınız yeşil soğanlar ile beraber sızma zeytinyağında az tuz ile rengi değişene ve pişene kadar kavurun. » Bu haliyle de ya da yumurta kırarak da yiyebilirsiniz.
Ağız Gargarası Kullanın
Nane aromalı ağız çalkalama suyu gibi güçlü bir koku, kendiliğinden geçinceye kadar bu kokuyu bastırmaya yardımcı olabilir. Sarımsaklı bir yemek yedikten sonra, kokuyu hemen bastırmak için ağzınızı ağız bakım suyu ile çalkalayın.
Sarımsak yüksek bileşenlere sahip olduğundan dolayı tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Buradan hareketle günde 1 ya da 2 diş sarımsak yutulması önerilmektedir.
Sağlıklı bir birey günde 2 diş çiğ sarımsak yenilebilir.
Yemeklere aroma katan sarımsağın, sindirim sisteminden tutunda bağışıklık sistemine kadar birçok hastalığa faydası vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda günde 6 diş közlenmiş sarımsak yemenin 24 saat içerisinde vücudumuzda birçok olumlu değişikliği meydana getirdiği gözlemlenmiştir.
Sarımsak vücut için faydalı ama tansiyon düşürmek için kullanmanın hiçbir etkisi olmadığı ve bunu yanlış olduğu ifade ediliyor. Sarımsak ve limonun kan basıncı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını ifade eden uzmanlar tedavi amacıyla kullanılamayacağını belirtiyor.
Kalp sorunlarını ortadan kaldırıyor. Damarları temizleyici etkisiyle tansiyonu düzenliyor. En önemli faydalarından biri de vücuda ağır metallerin girmesini engelliyor olmasıdır. Her ne kadar koksa da etkisi kanıtlanan mucize besin olarak nitelendirilen közlenmiş sarımsağı tüketmenizde her gün tüketmenizde fayda var.
Bu durumun en önemli sebebi sarımsakta karbonhidrat miktarının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple sarımsağın pişirilerek tüketilmesi ısı ile sarımsağın yoğunlaşması karbonhidrat miktarını azaltmakta ve sonuç olarak gaz yapması engellenmektedir.
Adım. Önceden ısıtılmış 200-220 derece fırında, 30-35 dakika kadar pişirin. Fırından çıktığında kabuk kısımları içerisinde eriyip yumuşayan sarımsak püresini sıcak ekmek dilimleri üzerine sürüp servis edin.
Eti tencereden alıp, aynı tencereye zeytinyağı, piyazlık doğranmış soğan ve kıyılmış sarımsağı katıp kavurun. Doğranmış biberleri ilave edin ve 2 dakika daha kavurun. Daha sonra kabukları soyulup küp doğranmış domatesi ekleyin. Birkaç kez çevirdikten sonra eti katın ve kısık ateşte et yumuşayana dek pişirin.
Sac tavada olsa ben pişirirken ağzını kapatıyorum ki buharında yumuşasın diye. 5 dk. çevirdikten sonra soğanı, sarımsağı ve biberi ekliyoruz. Biraz kavurduktan sonra domatesleri ekliyoruz. Yağı az oldu derseniz üzerine ekleyebilirsiniz. Etler pişmemişse kenardan azar azar su ekleyebilirsiniz.
Kişiler sağlıklı olduğu için sarımsağı fazla tüketmek isteyebilirler ama fazla tüketim başta mide olmak üzere sağlık üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Çok fazla sarımsak tüketildiğinde mide hastalıkları tetiklenebilir. Gastrit ve reflü problemleri yaşanabilir. Bunun yanı sıra midede yanma ve ağrı meydana gelir.
SARIMSAĞIN ZARARLARI
Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
Kan dolaşımını hızlandırması sayesinde düzenli olarak sarımsak tüketen erkeklerde cinsel organlara ulaşan kan miktarı artar ve cinsel güç arttırılır. Buna ek olarak sperm sayısı ve kalitesi de arttırıldığından bebek planlayan çiftlerin düzenli olarak sarımsak tüketmesi önerilmektedir.
Bütün sarımsağın başını biraz kesin (resimde görünüyor), folyoya sarıp 200 derece fırında yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen sarımsakların üzerine zeytin yağı gezdirin. Et yemeklerinin yanında, sos, ezme, tost, sandviç gibi tariflerde kullanın.
Sarımsak dilimlenerek, rendelenerek ya da bütün hâlinde yemeklere ve soslara eklenebilir. Bunun yanı sıra sarımsaktan turşu da yapılarak tüketilebilir. Günümüzde sarımsağın en çok pişmiş hâli tüketilir. Bunun sebebi de çiğ hâlinde yendiğinde ağızda kalan koku olmasından kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri