Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Boğaz mukozası tahriş olduğu dönemlerde bu tuzlu suyla ya da sirkeli suyla gargara yapmak boğaz mukozasındaki tahrişi artırır. Bundan dolayı hastanın hem seyrini ağırlaştırır hem de iyileştirmeyi geciktirir. Bundan kaynaklı olarak da kişinin bu sirkeli su ya da tuzlu su gargarasını yapmasını önermiyoruz” dedi.
1 bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi, bir tatlı kaşığı limon suyu, bir çay kaşığı bal ekleyin. İyice karıştırarak günde 2-3 bardak tüketin. Diğer bir yöntem ise boğaz ağrısıyla birlikte öksürüğü de kesmesiyle bilinen şu karışım: Su olmadan 4 yemek kaşığı elma sirkesiyle 4 yemek kaşığı balı karıştırın.
İltihap atma özelliği olan üzüm sirkesi, boğaz ağrısına neden olan hücrelerin temizlenmesini ve iyileşmesini sağlar. Boğaz ağrısı için sabah birkaç kaşık üzüm sirkesi içmeniz önerilir.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Evet, tuzlu su veya antiseptik bir gargara boğaz ağrısını hafifletebilir. Bu, boğazdaki mikropları öldürmeye ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
1) Elma Sirkesi
Elma sirkesi ile iltihapları temizlemek adına; her sabah 1 su bardağı suyun içine 1 kaşık elma sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi ile salata da hazırlayıp vücudun iltihaplara karşı daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer ödem, ağrı, iltihap ya da ağırlık hissediyorsanız elma sirkesini suya ekleyip içme zamanınız gelmiştir. Elma sirkesi içerek toksinlerden doğal şekilde vücudunuzu arındırmış olacaksınız. Bu şekilde kendinizi daha iyi hissederken sağlıklı bir bedene de kavuşacaksınız.
Bademcik İltihabı Teşhisi Nasıl Konur? Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir.
Elma sirkesi oldukça asidiktir. Sık sık veya çok miktarda içerseniz boğazınızı tahriş edebilir. Elma sirkesi, diüretikler ve insülin dahil olmak üzere belirli takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilir.
Sirkeli su patojenlerin etkisiz hâle getirilmesine yardımcı olabilir. Yaraların temizlenmesinde; mantar, uçuk ve enfeksiyon durumunda tedaviye ek olarak sirkeli sudan yararlanılması mümkündür. Sirkeli su gıdalar için etkili bir koruyucu olarak kabul edilir.
Elma sirkesindeki dost bakteriler, enfeksiyonlardan korunarak bağışıklık sistemini güçlü kılar. Ayrıca sağlıklı bakteriler, hastalandığınızda da çabuk iyileşmenizi sağlar. Elma sirkesinin vücudumuzdaki patojenlerle savaşabileceği düşünülür.
Sıcak ve soğuk gıdaların tüketimi: Boğazda yer alan dokuların iltihap nedeniyle şişmesini önlemek için sıvı ağırlıklı olmak üzere sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.
Akut Tonsillit: Akut tonsillitte belirtiler yaklaşık olarak 3 ila 4 gün sürer. Ancak bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir. Rekürren Tonsillit: Bir kişinin yılda birçok kez akut bademcik iltihabı geçirmesi durumudur. Kronik Tonsillit: Akut tonsillitten daha uzun sürer.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Aloe veya mentol gibi yatıştırıcı maddeler de içeren reçetesiz ilaçları denemek isteyebilirsiniz. Çok düşük dozda aspirin içeren doğal ürünleri denemek isteyebilirsiniz. Üst solunum yolu enfeksiyonunun neden olduğu iltihaplı dokulara uygulandığında boğaz ağrısı semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.
Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.
Uzmanlar dondurmanın su ile beraber tüketildiğinde boğaz enfeksiyonu sıklığının azaldığını belirtti. Kavurucu sıcaklarda serinlemek için en çok tercih edilen şüphesiz ki dondurma olduğunu ifade eden uzmanlar, “Dondurma doğru şekilde tüketildiği takdirde herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
Bakteriyel enfeksiyonlar için doktorunuz antibiyotik grubu bir ilaç reçete edebilir. Bakteri kaynaklı boğaz iltihabı tedavisinde antibiyotik kullanımı semptomları azaltmaya ve beta enfeksiyonuna bağlı romatizmal ateş gibi komplikasyonların gelişmesini önlemeye yardımcı olur.
Bakteriyel enfeksiyonlarda yutma güçlüğü çok daha şiddetli ve uzun sürelidir. Genel durum daha belirgin olarak bozulmuştur, ateş genellikle 38.3 derecenin üzerinde ve dirençlidir. Muayene bulguları (kızarıklık, mukoza düzensizliği, farenks bantlarında şişlik gibi) daha belirgindir.
Antibiyotik tedavisine rağmen düzelmeyen boğaz enfeksiyonu varsa akla pfapa hastalığı gelmelidir. Boğaz ağrısı, ağız içerisinde aft, yüksek ateş, farenjit ve lenfadenit şeklinde seyreden hastalık genellikle yüksek ateşle başlayıp boğaz ağrısı, halsizlik şeklinde ortaya çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri