Örneğin, perakende sektöründe; satış, kâr, satılan malın maliyeti, stok, insan kaynakları, genel yönetim giderleri, pazarlama giderleri, nakit akışı, yatırım, finansman ve Ar Ge bütçeleri bu bütünün en önemli parçalarıdır. Yani birbiriyle ilişkili birçok bütçenin tümü işletmenin genel bütçesini oluşturur.
Bütçede bulunması gereken 4 temel unsur vardır. “4T” olarak adlandırabileceğimiz bu unsurlar (vasıflar) Tahmin, Tahdit, Tasdik ve Tevzin'dir. TAHMĠN: Bütçe, devletin geleceğe ait gelir ve gider tahminlerini gösterir.
Bunlar; personel giderleri, sosyal güvenlik ve devlet primi giderleri, mal ve hizmet alım giderleri, faiz giderleri, cari transferler, sermaye giderleri, sermaye transferleri, borç verme ve yedek ödenek kalemleri.
- Klasik Bütçe Fonksiyonları: • Mali ve İktisadi Fonksiyon, • Siyasi Fonksiyon, • Hukuki Fonksiyon, • Kontrol Fonksiyonu ve • Denetim Fonksiyonudur.
İlgili 19 soru bulundu
1050 sayılı Kanunda bütçe türleri; 1- Genel Bütçe, 2- Katma Bütçe, 3- Özel Bütçe ve bunlara bağlı döner sermaye bütçesi, şeklinde düzenlenmiş ve söz konusu Kanunda öngörülmemiş olmasına rağmen uygulamada fon bütçeleri de tesis edilmiştir.
1. vergiler, 2. harçlar, 3. resimler, 4. şerefiyeler-harcamalara katılma payları, 5. para ve vergi cezaları, 6. fonlar, 7. maliye-para politikası tedbirlerinden doğan gelirler, 8. mali tekeller, 9. parafiskal gelirler-vergi benzerleri, 10. cebri-zorunlu borçlanmalar.
Bütçe süresi proje süresine göre ayarlanır. Projenin gelir ve gider kalemleri ayrıntısıyla planlanır ve harcama planı buna göre yapılır. Dönem Bütçeleri: Yıllık, , çeyreklik, altı aylık gibi belirli bir dönem için hazırlanan bütçelere dönem bütçeleri denir. Dönem bütçeleri 1 aylık hatta daha kısa süreli bile olabilir.
Hanehalkı Bütçe Araştırması'nın 2022 yılı sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı %22,8 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları alırken, ikinci sırayı %22,4 ile konut ve kira harcamaları, üçüncü sırayı ise %21,3 ile ulaştırma harcamaları aldı.
5018 sayılı Kanunda yapılan değişiklik çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı, merkezî yönetim bütçe kanun teklifini hazırlar ve bu amaçla ilgili kamu idareleri arasındaki koordinasyonu sağlar.
Bütçe (eski Fransızca: bougette sözcüğünden), devletin, bir kuruluşun, bir aile veya bir kimsenin gelecekteki belirli bir süre için tasarladığı gelir ve giderlerinin tümüdür. Devlet, satış, gider, üretim, genel yönetim gibi bütçe türleri vardır.
a.
Klasik bütçelerin başlangıç noktası geçmiş yılların bütçe rakamlarıdır. Söz konusu rakamların yeni gelişmelere göre ayarlanarak bir takım düzeltmelerin yapılması neticesinde elde edilen bütçelere geleneksel veya klasik bütçeler denir.
Kamu giderleri (İng. Public expenditure) veya Devlet masrafları, Hükümet ve diğer kamu tüzel kişilerinin, kamu yararına çalışmalarını finanse etmek üzere yaptıkları harcamalardır. Kamu giderleri ağırlıklı olarak eğitim, sağlık, adalet, ulaşım ve altyapı gibi alanlarda kullanılır.
Birincil açık = Kamu Gelirleri – (Kamu harcamaları – Faiz Ödemeleri) şeklinde formüle edilebilir.
2000'li yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Türkiye'de halen uygulanmakta olan bütçe sistemidir. 2003 yılında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye'de de stratejik planlamaya dayalı performans esaslı bütçe sistemine geçilmiştir.
Bütçenin tanımını irdeleyecek olursak TDK'ya göre bütçe; Devlet ve öteki kuruluş veya toplulukların belirli bir dönem içindeki gelir ve giderlerinin oranlama niceliklerini önceden belirleyen, onaylayan ve bu işlemlerin yapılmasına izin veren kanun veya karardır.
Kamu kesimi söz konusu olduğunda şöyle bir bütçe denklemi yazabiliriz: Bütçe Dengesi = Bütçe Gelirleri (vergi gelirleri + diğer gelirler) – Bütçe giderleri (faiz dışı giderler + faiz giderleri) Faiz dışı giderler de personel giderleri, yatırım giderleri, diğer cari giderler olarak sıralanabilir.
Kuralın çalışma sistemi şu şekildedir; gelirin %50'si sabit giderler denilen ihtiyaçlara, %30'u bilinçli bir şekilde oluşturulan istekler listesine, %20'si hedef konulan birikimler için tasarrufa ayrılmaktadır. Örneğin aylık gelir 5000 TL ise bunun %50 kısmı yani 2500 TL'si sabit giderler için harcanacaktır.
Özetle, aylık gelirinizi hesaplarken vergi ve masraflardan arındırılmış tutarı dikkate almalısınız ve ona göre bütçe düzenlemesi yapmalısınız. 50/30/20 kuralına göre, aylık gelirinizin yüzde 50'sini ihtiyaçlarınıza ayırmalısınız.
· Finansman bütçesi, nakit bütçesi ve yatırım bütçesi, finansal etkinliklere ilişkin bütçelerdir. · Durağan bütçe ve esnek bütçe, teknik yapıları açısından bütçelerdir. · Geleneksel bütçe ve sıfır tabanlı bütçe, başlangıç rakamlarına göre bütçelerdir. Genel bütçe ve bölüm bütçesi, kapsam açısından bütçelerdir.
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
Devletin temel gelir kaynağını vergileme yetkisine dayanarak elde ettiği ve cebri gelir olarak adlandırılan vergi gelirleri oluşturmaktadır. Mülk ve teşebbüs gelirleri ve borçlanma ise cebre dayanmayan kamu gelirlerine örnek verilebilir.
Devletin, kamu ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yerine getirmek mecburiyetinde olduğu kamu hizmetleri için yaptığı giderleri karşılamak için gelir elde etmesi gerekmektedir. İhtiyaç duyulan bu gelirin büyük bir kısmı, vergi adıyla anılan mali yükümlülüklerden temin edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri