Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve özel görüntüleme merkezlerinde çekim işlemi yapılmaktadır.
İstanbul, Ankara'daki LIV Hastanesi dışında, grubun Ulus, Samsun ve İstinye Üniversitesi Bahçeşeh'te son teknoloji ürünü 3 hastanesi bulunmaktadır.
PET/CT işlemi sonuçları bir günde çıkmaktadır ama bu durum hastanenin yoğunluğa göre değişebilir.
PET/CT Çekimi
Onkoloji hastalarının genel durum ve metastaz kontrolünde uygulanan PET/CT görüntüleme yöntemi için anlaşmalı kurumlarda ücretsiz çekim işlem yılda 1 kez yapılacaktır.
FDG enjekte edildikten 1 saat sonra PET/CT görüntülemeye başlanır. PET/CT uygulamalarının büyük çoğunluğu onkoloji alanındadır.
İlgili 34 soru bulundu
Tüm PET tarama işlemi yaklaşık iki saat sürer. Vücudun enjekte edilen radyoaktif izleyiciyi emmesi 60 dakika kadar sürebilir. Bu süre zarfında kişinin sessizce oturması ve hareketlerinizi sınırlaması gerekir. Gerçek PET taraması ise yaklaşık 30 dakika sürer.
Onkolojik hastalıklarda, kanserin erken teşhisi, tedavi planlaması, evrelenmesi, nükslerinin saptanması, metastazların belirlenmesi, radyoterapi tedavisinin planlanması ve tedavi başarısının değerlendirilmesi aşamalarında PET-CT cihazından faydalanılır.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin 1.9.3 maddesinde ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri belirlenmiştir. Bu maddenin (ç) bendinde kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri) ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri içerisinde yer almaktadır.
“Evde sağlık hizmeti alan kanser hastalarının, 'muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip' işlem bedellerini karşılıyoruz. Yol, gündelik ve refakatçi giderlerini SUT kapsamında karşılıyoruz. Kanser hastalarına kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmeti sunuyoruz.
Pozitron Emisyon Tomografisi (PET-CT) ve Bilgisayarlı Tomografi'nin (CT) ile birleştirilmesi ile ortaya çıkmış olan bu özel teknoloji tüm kanser türlerinde kullanılabiliyor.
PET/CT Taraması Neden Yapılır? PET/BT taraması, vücut bölgelerindeki kimyasal aktiviteyi tetkik etmenin etkili yoludur. Bazı kanserler, kalp hastalığı ve beyin bozuklukları da dahil olmak üzere, çeşitli rahatsızlıkların belirlenmesine yardımcı olabilir.
Örneğin bir PET-CT'de kanserin metastazlarının bulunduğu ya da uzak organlara yayılmadığının doğru tespiti, hastanın tüm tedavi planını %30 oranında etkiliyor.
PET-CT çekimi için en az 6-8 saatlik açlık gerekir. Çekimden önceki günler zorlayıcı fiziksel aktiviteden uzak durmanız önerilir. Ayrıca şeker hastasıysanız şeker ilaçlarınıza devam etmeniz ve işlem sabahı kan şekerinizin 200 mg/dL altında olması önemlidir.
Pet-CT ve Pet-BT arasında herhangi bir fark yoktur. Biri İngilizce diğeri ise Türkçe olarak yazım şeklidir. Bilgisayarlı tomografinin kısaltılmış hali olan BT, İngilizcedeki karşılığı computed tomographydir.
Yaklaşık 30 dakika süren PET CT tarama testi sırasında hastalar herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. İşlemden sonra hastaların bol bol su içmeyi ihmal etmemesi gerekir. Sıvı alımı vücuda enjekte edilen radyoaktif maddenin vücuttan atılması için şarttır.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Kanser hastalarına kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmeti sunuyoruz. İlk teşhis tarihinden itibaren kurumumuza başvuruda bulunan kanser hastalarına, 10 yıl sigortalı çalışması, 1800 gün sigorta primi olması, çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybetmesi durumunda kanser türüne göre 18 aya kadar malullük aylığı bağlıyoruz.
Kanserle yaşayan bireylerin kanser tedavisinde (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri) sosyal güvence sorgulanmaksızın sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanma hakkı vardır. Kanser tedavisi, cerrahisi ve ilacına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesi kaldırılmıştır.
Tedaviye devam edilmesi hâlinde malullük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılmaktadır. Kanserli hastalar malullük şartları oluşmuşsa malullük sigortasından yararlanabilmektedirler.
Özel hastanelerde ücret alınmayan durumlar da bulunmaktadır. Özellikle acil sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi, kanser tedavisi (Radyoterapi, kemoterapi, Radyo izotop tedavileri gibi), yeni doğan sağlık hizmetleri ve doku, organ ve kök hücre nakilleri gibi tedavilerde ücret alınmamaktadır.
Yönetmelik kapsamında özel hastanelerin acil servislerine başvuranlardan ücret talep edilmemektedir. Bazı sağlık problemleri mevcut ise ödeme yapmalarını gerektiren bir durum yoktur. Bunun yanı sıra ambulans talebinde bulunduklarında da ücret talep edilmemektedir.
Başvurular hastaların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılır.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
PET tomografi riskleri arasında radyasyona maruz kalma durumu vardır. Pet tomografi taraması radyoaktif madde içerdiği için, herkes için uygun değildir. Pet tomografi hamile kadınlar için uygun değildir. çünkü radyoaktif materyal fetüsü veya bebeği etkileyebilir.
2. PET/BT çekimleri için açlık gerekmektedir. Bu nedenle, randevu saatinden en az 4 saat önce hafif bir yemek yenmeli veya "şekersiz gıdalarla" kahvaltı yapılmalıdır. Açlık süresince yalnızca az miktarda su içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri