D vitamini testleri; devlet hastanesi, özel hastane ve birçok sağlık kuruluşunda yapılabilir.
Vitamin D test genellikle SGK ve BAĞKUR kurumlarının ödediği tahlillerden birisidir. Ancak özel hastane ve özel sağlık merkezlerinde ise D vitamini testi ücretleri değişkenlik gösterebilir.
5- Acil servislerde ise sadece çocuk ana ve yan dal uzmanları, iç hastalıkları ana ve yan dalları uzmanları, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, ortopedi ve travmatoloji uzmanları, nöroloji uzmanlarınca D vitamini tetkik isteminde bulunulabilecek.
Vitamin D testi fiyatı özel hastane ve laboratuvarlarda 250 TL – 450 TL arasında yapılmaktadır.
İç Hastalıkları (Dahiliye) uzman doktorların yönlendirmesiyle hastanın kolundaki bir damardan girilerek kan alınır. Bu kanda D vitamini değeri bulunur.
İlgili 32 soru bulundu
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, D vitamini tetkiklerinin aşırı şekilde artması nedeniyle bazı kısıtlamalara gitti. Şuanda Aile Hekimleri Sağlık Ocağı'nda D vitamini testi yapmamaktadır.
Günümüzde çok sık tercih edilen bu testi hem özel hem de devlet hastanelerinde yaptırmanız mümkündür. Basit bir kan numunesi ile yapılan bir test olduğundan kan numunesi vererek hastanelerde, aile hekimliklerinde ya da laboratuarlarda yaptırmak mümkündür.
SUT Ek4-E madde 13/31 de kolekalsiferol (Vitamin D3 )mono preparatları ''yalnızca ruhsatlı endikasyonlarında reçetelenmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır'' denilmektedir.
Güneş ışığı aslında vücudun ana D vitamini kaynağıdır. Ayrıca test önce aç olmak daha sağlıklı olsa da bu şart bir durum değildir.
Bu çalışmaların ışığında; 25(OH)D düzeyi 20 ng/mL'den düşük ise D vitamini eksikliği, 21 ile 29 ng/mL arasında ise D vitamini yetersizliği, 30 ng/mL'den yüksek ise yeterli düzey (tercih edilen aralık 40-60 ng/mL) ve 150 ng/mL'den yüksek ise D vitamini intoksikasyonu olarak kabul edilmektedir (6,10).
B12 testi hem sağlık ocağı hem de özel ve devlet hastanelerinde yaptırılabilir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Günlük D vitamini ihtiyacı yasa ve kişiye göre değişir. Bu nedenle günlük takviye mutlaka doktor önerisiyle ve doktor kontrolünde olmalı. Yine D vitamini alırken günlük kalsiyum alımının da optimal düzeyde olması gerekir. D vitamini mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Günde 25 nanomol D vitamini takviyesi eczaneden reçetesiz alınıp kullanılabilir. Bunun üzerindeki dozlar ender durumlarda bulantı ve kusma gibi yan etkilere neden olabilir. Henüz kesin sonuca varılmış olmasa da aşırı D vitamininin kalp ve damar hastalıklarına yol açabileceği yönünde iddialar da var.
Yükleme olarak 8 hafta boyunca haftada bir kez 5OOOO lU vitamin D verildikten sonra günde 1500-2000 IU idame ile devam edilmelidir. Tedavi başlandıktan 3-6 hafta sonra serum 25 (OH) D düzeyi ölçülmelidir.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
D vitamini kan tahlilindeki adı 25-hidroksikolekalsiferol, 25-hidroksi-Vitamin D ve 1,25-dihidroksi Vitamin D'dir. D vitamini eksikliğini belirlemek vücuttaki düzeylerin uygunluğunu izlemek adına gereklidir.
D vitamini testi olarak daha çok kandaki 25 OH D vitamin düzeyi ölçülür. D vitamininin kandaki düzeyi 30 ng/ml olmalıdır. 20-30 ng/ml arasındaki değerler D vitamini yetersizliği, 20 ng/ml nin altındaki değerlerde D vitamini yetmezliği olarak tanımlanır.
En İyi D Vitamini Markaları
Vitabiotics, Solgar, Nature's Bounty gibi dünyaca ünlü ve güvenilirliğiyle ön plana çıkan markaların yer aldığı online mağazada; markaların özel ve patentli formüllere sahip ürünleri yer alıyor.
D vitamini eksikliğinin tedavisi: Günlük 7000-10000 I.U. doza eşdeğer şekilde 2 günde 1 adet DEVİT-3 20.000 I.U. yumuşak kapsül doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır.
D2 bitkisel kaynaklardan elde edilip reçeteyle satın alınır, D3 ise hayvansal ürünlerde bulunur ve D3 formu reçetesiz alınabilir. D3, D2'ye kıyasla daha kolay emilir ve etkisi daha uzun süre devam eder. D vitamini eksikliği kaç günde düzelir sorusuna cevaben, ortalama 8 haftalık bir süreç gerekir.
Örneğin bağışıklık sistemi için oldukça önemli olan D vitamini eksikliğiniz var diyelim ve tedavi sürecindesiniz. e-Nabız sayesinde hekiminiz ya da siz daha önceki D vitamini seviyenizi e-Nabız'dan kontrol edebilir ve bu doğrultuda tedavide ne aşamada olduğunuzu öğrenebilirsiniz.
D vitamini eksikliğinde yorgunluk, vücut ve kemik ağrıları, depresyon, ellerde veya ayaklarda karıncalanma, saç dökülmesi, baş ağrısı ve uykusuzluk gibi belirtiler ortaya çıkar. Uzun süreli ve aşırı D vitamini eksikliğinde kemik yoğunluğu kaybı, kemik erimesi ve kırık oluşumu da görülebilir.
D Vitamini Eksikliği Tedavisi
D vitamini eksikliği tedavisinde vitamin takviyesi kullanmanın yanı sıra besinlerin d vitamini yönünden zengin olanlarını tüketmek fayda sağlamaktadır. Somon, ton balığı, yeşil yapraklı sebzeler, süt ürünleri ve yumurta tüketimi d vitamini eksikliği tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri