Devlet hastahenelerinde hasta başına düşen muayene süreleri 10-15 dakikaya kadar düştü. Özel bir klinikte ortalama 40 dakika süren bir pskiyatri muayenesi ise en iyi ihtimalle 20 dakikada yapılıyor.
Bir psikolojik danışmanlık veya terapi seansı genellikle 45-60 dakika arasında sürer. Ancak bu süre, terapistin yaklaşımına, danışanın ihtiyaçlarına ve terapinin türüne göre değişebilir.
“Ortalama muayene 40 ile 50 dakika olmalı”
Ancak ortalama bir psikiyatri muayenesi 45-50 dakika sürer.”
Psikologlar,özel kliniklerde ve devlet hastanelerinde görev alırlar. Devlet hastanesinde görev alan bir psikolog ile görüşmeniz için herhangi bir ücret talep edilmez.
Bilindiği üzere devlet hastanelerinde ücretsiz psikolog hizmeti sunan psikologlar bulunmaktadır. Ancak randevu kayıt sisteminden direkt olarak görüşme talebinde bulunamayız. Ek olarak Alo182 ile de psikolog randevu talebi oluşturabiliriz.
İlgili 35 soru bulundu
Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerine, tanısı uygun kronik psikiyatrik rahatsızlığı olan kişiler veya yakınları bizzat giderek ya da telefonla başvurabilirler. Toplum Ruh Sağlığı Merkezine uygunluğunuzu, takip olduğunuz hekiminize sorabilirsiniz.
Psikiyatristler, insan fizyolojisine daha hâkim olurlar. Bu nedenle sorunlara medikal çözümler üretmeyi tercih ederler. Başka bir deyişle ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar. Psikologlar ise insanın ruhsal, düşünsel ve davranışsal durumlarına daha çok hâkim olurlar.
Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir. Sicile işlenme durumu, psikiyatri polikliniklerinden veya psikiyatri hastanelerinden alınan rapor veya yatış kararı sonrası gerçekleşir.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 150 TL'den başlıyor ve 2800 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 671.50₺ (2022 yılında 398.25 TL) olarak hesaplanmaktadır.
Türkiye'de psikolog seansları ortalama 50 dakika sürmektedir. Yurt dışında da durum farklı değildir. Size sunulan ücretlendirme 50 dakikalık süre için verilir. Siz isterseniz süreyi önceden haber vermek koşuluyla daha da uzatabilirsiniz.
Seanslar genellikle 50-60 dakika sürer. Yaşadığınız sorunun kronikliği ve yaşamınızı etkileme derecesi 18-24 seanslık bir program gerektirebilir. Süresi sınırlı bir terapi modeli de olsa, 4,5 ila 8 ay süresince haftada bir seans şeklinde yapmak en yararlısıdır.
Travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlar, hastaların % 50'sinin iyileşme hissetmesi için yaklaşık 15-20 seans sürer. Bilişsel Davranışçı Terapi ile tedavi edilen bazı hastaların yaklaşık 10-20 seanstan sonra daha iyi hissettiklerini belirtmişlerdir.
Psikologlar hastanede nasıl çalışır sorusu psikologların hastanelerde; bireysel görüşmeler, aile görüşmeleri, çift görüşmeleri, çocuk/ergen görüşmeleri yaptıkları yönünde cevaplanabilir. Ayrıca hastane psikologlar için projektif-objektif testler yapabildikleri bir alan da sayılabilir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tüm İstanbullulara ücretsiz olarak sunduğu Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim hizmetlerinden yararlanmak için ise ALO 153'e başvurabilirler.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Bütün psikologlar eğitim hayatları boyunca etik ilkeleri benimseyerek mesleğe ilk adımları atarlar. Bunları göz önünde bulundurarak, terapistine güvenebilir, her şeyi anlatabilir ve anlattıklarınızı başkalarına anlatmayacağı konusunda içiniz rahat olabilir.
“Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez.
Sicile işlenen bir durum yoktur. Psikolojik tedavi almak ayıp değildir, suç değildir.
Psikoloğa gitmek her hangi bir meslek grubuna engel niteliği taşımadığı gibi askerliğe ve polisliğe de engel bir duruma sebep olmamaktadır. Ancak uzun süreli bir psikolojik rahatsızlık durumu varsa mülakat süreçlerinde elemeye sebep olabilir.
önce psikiyatrist teşhis koyar ve gerekli görürse ilaç verip bir psikolog ile görüşmenizi isteyebilir. ilaç kullanımı, terapi ile işlenecek konular için zihninizi belli bir düzleme getirmeye yardımcı olur. sonra psikoloğa gidilir ve terapi başlar.
Öfke kontrol sorunu yaşayan kişinin mutlaka bir psikiyatriste baş vurması gerekir.
Ruhsal dünyanın patlaması sonucu da Panik Atak oluşur. Bu nedenle de Panik Atak alanında uzman bir psikolog ve aynı zaman da psikanalitik psikoterapi çalışan bir psikoterapiste başvurulmalıdır.
Yani şizofreni hastalığının tedavi süreci; biyolojik, fizyolojik ve sosyal değişkenlerin karmaşık etkileşimiyle şekillenmektedir. Burada psikologlara düşen görev, hastaların ve hasta yakınlarının sosyal uyum sürecini takip etmek, psikososyal destek vermek ve rehabilitasyon alanında görev almaktır.
Stres ve kaygı ile baş etmek, kendisini daha iyi tanımak isteyen herkes psikoloğa başvurabilir. Bunda bir sakınca yahut problemli bir durum yoktur. Yardım almak, doğal ve gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri