İşlem sırasında genellikle hastaya sedasyon veya anestezi uygulaması gerekmez.
İşlem sonrasında hastanın hastaneye yatması gerekmez, ancak kendine gelmesi için bir saat civarı hastanede beklemesi önerilir.
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanmaktadır. Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir.
Gastroskopi (endoskopi) işlemi hafif uyutularak yapıldığı için hasta işlem sırasında herhangi bir şey hissetmez, ağrı duymaz. Bu nedenle hastaların bu işlemden korkmalarını gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Gastroskopi (endoskopi) işlemi son derece güvenilir bir işlemdir.
Bu işlem sırasında hastaya uyutarak anestezi uygulanır, böylece acı veya rahatsızlık hissi ortadan kalkar. Endoskop, genellikle ağız, burun, anüs veya idrar yolu gibi doğal bir açıklık veya küçük bir kesikten (cerrahi endoskopi) vücuda sokuluyor.
İlgili 38 soru bulundu
Endoskopiden korkuyorum. Ne yapmalıyım? En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz.
Oysa bizimde uyguladığımız üzere uyutularak yapılan endoskopide hasta hiçbir şey fark etmemekte, sadece uyumaktadır.Bu uykunun verdiği rahatlık sayesinde hekim hiçbir sorun yaşamadan gırtlaktan aşağıya geçebilmektedir.Yani uyutularak yapılan endoskopide cihazı yutma kabusu yoktur.
Endoskopi işlemi sırasında hangi giysileri tercih edebilirim? İşlem öncesinde ve sonrasında bol giysiler giyebilirsiniz, işlem sırasında ise tıbbi bir önlük tercih edebilirsiniz. Endoskopi ne kadar sürer? İşlem süresi olası durumların haricinde 10-30 dakika arasında değişir.
Üst sindirim sistemi organlarının görüntülendiği gastroskopi işlemi yaklaşık 3-5 dakika, kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi işlemi ise yaklaşık 15-20 dakika sürer.
Endoskopi sonrasında domates çorbası, laktozsuz ve az yağsız süt tüketilmesi, meyve sularına şeker konulmaması önerilmektedir. Bununla birlikte taze veya kuru meyvelerden komposto yapılması sindirime çok yardımcı olur. Kahve ve hazır meyve suları gibi içeceklerin tüketiminde de çok dikkatli olunması gerekmektedir.
Endoskopi işlemi sırasında verilen sedasyon ve anestezi kişide dikkat dağınıklığına ya da bilinç bulanıklığına yol açabileceği için yanınızda size refakat edecek biriyle gelmeniz iyi olacaktır.
Bu nedenle özellikle alt sindirim sistemine yapılacak olan endoskopi uygulamaları anestezi sonrası ayılma süresi ile birlikte 1 saati aşabilir. Üst sindirim sistemi endoskopileri ise hastanın genel sağlık durumuna göre yaklaşık 30-40 dakika içerisinde sonlandırılır.
İşlemin süresi hastaya göre değişmekle birlikte genellikle 5-10 dakika arasında değişmektedir. Ayrıca endoskopi sırasında şüpheli görünen alanlardan biyopsi alınabilir, yine midede bakteri (Helicobacter pylori) varlığını araştırmak için biyopsiler alınabilir.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Özel hastanelerde ve muayenelerde endoskopi için alınan fark uygulayan doktorun yetkinlik seviyesine göre (Uzman Dr. – Doçent Dr. – Profesör Dr. gibi) değişiklik gösterebilmektedir. Endoskopi fiyatları 1500 – 6000 tl arasında değişebilmektedir.
Genellikle doktorlar, endoskopi sonrasında en az 2 saat yiyecek ve içecek tüketimini yasaklar. Bu sürenin sonunda da en az 24 saat alınan besinlere dikkat edilmelidir.
Endoskopik Biyopsi (Mide Biyopsisi) Sonuçları Ne Zaman Çıkar? Genellikle 2-4 gün içerisinde sonuçlar elde edilir. Fakat doktor daha detaylı testlere gereksinim duyuyorsa kesin sonuçların elde edilmesi 7-10 gün arasında bir zaman alabilir.
Endoskopi sonrasında beslenme için öncelikle hastanın en az 2 saat kadar beklemesi gerekir. Bu süre içinde lokal anestezinin etkisinin geçmesinin beklenmesi gerekir. Su ya da sulu yemek de dahil olmak üzere hiçbir besinin bu sürede tüketilmemesi çok önemlidir.
Gastrointestinal sistem hastalıkları tespitinde mide dokusundan alınan parçaların patoloji laboratuvarına gönderilmesine endoskopi biyopsi adı verilir. Mide biyopsisi olarak da bilinen bu işlem ile hastalıkların tanısı gerçekleşir. Bu hastalıklar ülser, mide kanseri, gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarıdır.
Endoskopik işlem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı için endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür. Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir.
KORKULACAK KADAR ZOR DEĞİL
Dr. Bozkurt, “Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir. Endoskopik uygulamalar sadece görüntüleme ve tanı için değil, tedavi aracı olarak da kullanılabilir.
En çok merak edilen konular içerisinde endoskopinin nasıl uygulandığı geliyor. Bu yöntem genel olarak birçok hastada bayıltma veya uyutma üzerinden gerçekleştirilir. Yani genel anestezi altında yapılır ve hasta bayıltılır.
Hasta tam anestezi şartları oluşturulmadan uyku haline yakın bir sınıra getirmek için uyku durumunu taklit edecek bir ilaç verilir. Uyku halini taklit eden bu basit anestezi sonrasında esneyebilen ve hareket kabiliyeti olabilen bir endoskop (flexbl endoscop) yardımıyla burundan girilir. Bu işlem hastaya sıkıntı vermez.
Kapsül endoskopi ince bağırsak hastalıklarını araştırmak için geliştirilmiş bir görüntüleme yöntemidir. Üst endoskopi ile yemek borusu, mide ve ince bağırsakların ilk kısmı olan on iki parmak bağırsağına bakılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri