Miyom ameliyatı devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde yapılabilir. Ameliyat genel anestezi altında ameliyathane ortamında yapılır. Açık miyom ameliyatında hastanede kalış süresi 1-2 gün iken, kapalı miyom ameliyatında hasta aynı gün taburcu edilebilir.
Miyom ameliyatı fiyatları 2023 yılı için ortalama 15.000 TL ile 30.000 TL arasında değişmektedir. Ameliyat fiyatı, ameliyatın yapıldığı hastane, ameliyatı yapan doktor ve ameliyatın yapıldığı şehire göre değişmektedir. Ameliyatın kapalı yöntem veya açık yöntem olarak yapılması da fiyatı etkileyen bir faktördür.
7 cm Miyom Tehlikeli midir? 7 cm miyom bulunduğu yere göre tehlikeli olabilir. Özellikle gebelik düşünen kadınlarda bebeğin yerleşeceği yere yakın olan 7 cm miyom veya daha büyüklerinde gebeliği engelleyebilir, kanama yapabilir ve düşüğe neden olabilir.
Miyomların alınmasını takiben cerrahi dikişler vasıtası ile rahim içi kas tabakalarının tekrar birleşmesini sağlar. Çoğu hasta bu açık miyom ameliyatını takiben 1-3 günlük bir süre zarfı boyunca hastanede müşahede altında tutulur.
Böylece durumlarda da miyomların mutlaka alınması şarttır. Tam da bu noktada miyomların boyutlarının da etkili olduğunu ifade edebiliriz. Ortalama olarak 6 ile 7 cm arasındaki miyomlar büyük miyom grubu içerisine girer. Bundan dolayı yaklaşık olarak 6-7 cm büyüklüğünden miyomların alınması gerekmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Ortalama 6-8 cm miyom, laparoskopik miyom ameliyatı ile yaklaşık olarak 1 saat içinde çıkarılabilmektedir. Submüköz miyomların histeroskopi ile çıkarılması yaklaşık 35-40 dk sürmektedir.
Sonuç olarak miyom ameliyatı doğru teknik ve tecrübeli cerrah tarafından gerçekleştirildiğinde riski az olan bir ameliyattır. Ameliyat öncesi doğru planlama yapılırsa, ameliyatta da doğru teknikler kullanılırsa miyom ameliyatının riski en aza indirgenebilir.
Burada ameliyat gününü belirlerken hasta ve doktorun uygun olduğu bir gün olması ve kanamanın kesilmiş olması yeterlidir. Adet bitiminden sonra 1 hafta içinde yapılması uygun olur.
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir. Miyom nerelerde ağrı yapar sorusuna bunu miyomun bulunduğu konum ağrının yayılımını belirler şeklinde cevap verebiliriz.
Büyük boyda olan miyomlarda daha fazla dejenerasyon olabilir. En fazla hiyalin dejenerasyon ve kırmızı dejenerasyon gebelik döneminde, kistik dejenerasyon ve malign kanserleşme eğilimi miyomlarda % 5-10 oranında görülür. Miyomlar iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok az olasılıkla kanserleşme eğilimi gösterebilir.
Östrojen hormonu, miyom oluşumunda veya gelişimde suçlanmaktadır. Bu nedenle, östrojen düzeyi yüksek olan kadınlarda, şişman (obez) ve kilolu hastalarda daha fazla miyom gözlenir. Ayrıca, miyomlarda ailesel bir yatkınlık da izlenmektedir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının miyom gelişimi üzerine etkisi yoktur.
Sık idrara çıkma, kabızlık, bel ve kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, uzun süren ağrılı adet kanamaları ve buna bağlı olarak kansızlık miyomların neden olabileceği başlıca şikayetlerdir. Diğer yandan, miyom rahmin içerisine doğru büyüyorsa, kanama ve gebe kalamama gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Kapalı Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kapalı miyom ameliyatı hasta konforu ve iyileşme süresi açısından oldukça önemlidir. Hasta ameliyatın ardından 1 gün sonra taburcu olabilir ve iyileşme süreci 2-4 hafta arasındadır.
Jinekologlar kadınların üreme sağlığını inceleyip muayene ederler.
Miyomların hormon ilaçlarıyla, açık veya kapalı cerrahi yöntemlerle tedavileri mümkündür. Bununla birlikte ameliyatsız miyom tedavisi yani miyom embolizasyonu miyom tedavisi için güvenli ve etkili bir tedavi olarak kabul edilmektedir.
Hasta genel anestezi yapılarak uyutulur ve ameliyat yaklaşık yarım saat sürer. Bu miyom ameliyatı tekniğinde karında bir kesi açılmaz, bunun yerine cerrahlar, vajinaya 'histeroskop' adı verilen bir cihazla ulaşır ve ardından enjekte edilen bir sıvı sayesinde rahim boşluğu genişletilir.
Evet. Ameliyattan sonra rahim dokusundan tekrar miyom çıkma olasılığı yaklaşık %20'dir. Ancak korkmanıza gerek yok. Tekrar miyom tekrar ameliyat demek değildir.
Genellikle kapalı cerrahi yöntemine başvurulsa da hastaya özgü bazı durumlar açık miyom ameliyatını gerekli kılabilir. Özellikle miyomun kötü huylu olduğu düşünülüyorsa, açık miyom ameliyatı tercih edilir.
İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca özellikle karın ağrısı dayanılmaz hale geliyor ve bacaklara vuran ağrı ile kişilerin normal yaşam konforu bozuluyor.
Miyom çıkartılması sırasında rahimde oluşabilecek bir zarar veya rahimin tamamen alınması genç hastaların gelecekte anne olma hayallerini de yok etmektedir. Ancak, miyom boyutu ne olursa olsun, sadece miyomun çıkartılması mümkündür. Miyom tedavisi için rahimin alınması gerekli DEĞİLDİR. (Rahim Koruyucu Miyom Ameliyat).
Öncelik ile miyomların kansere dönüşme riski oluştuğu durumlarda ameliyat ile alınırlar. Miyomlar ise yıl içerisinde 2 kata yakın şekilde büyür ise alınır. Çünkü o zaman miyomlarda kanser riski çok fazladır. Miyomlar genellikle kadınlarda 25 ile 45 yaşları arasında görülür.
Normal olarak kilo vermek ise bazı uzman kişiler göre rahimlerde ki miyomları azalmasında etkilidir. Çoğunlukla kadınlar miyomlar hemen fark edilmiyor.
Yine miyomlar büyüdükçe karında şişlik ve ağrıya neden olabilmektedirler. Bazı hastalar rahim büyüdüğü için karınlarında meydana gelen şişlikleri kilo aldıklarını düşünerek ihmal ederler ve doktora başvurmakta geç kalırlar.
Tüm miyomların cerrahi ile çıkarılmasına gerek yoktur. Eğer hastada ağrı, baskı hissi, düzensiz ve aşırı görülen adet kanaması gibi şikayetler görülmüyor ise bu hastaların düzenli kontrolleri yapılarak miyom boyutları takip edilir. Yakınmalara yol açan ve hızla büyüyen miyomlar cerrahi olarak çıkartılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri