Memur çocukları 25 yaşını dolduruncaya kadar gelir testi yaptırmadan, öğrenimleri olmasa bile, ebeveynleri üzerinden, sağlık yardımı alabilmektedirler.
2) Erkek çocuklarına öğrenci olsa da olmasa da 25 yaşına kadar, 3) Kız çocuklarına çalışmadıkları ve evli olmadıkları sürece yaş şartı aranmaksızın ölünceye kadar ve, 4) Memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için ödenir.
18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış veevli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devamedecektir.
Ülkemizde yaşayan her kişi, zorunlu olarak, genel sağlık sigortalısı olarak tescil edileceğinden, bunların 18 yaş altı çocukları da 'bakmakla yükümlü oldukları çocuk' olarak sağlık yardımlarından faydalandırılacak. 30 gün ve prim borcu aranmaksızın 18 yaşın altındaki tüm çocuklara sağlık hizmeti verilmeye devam edecek.
01.10.2008 tarihinden önce bekar kız çocuğu evlenene kadar babası üzerinden sağlık yardımı alabiliyorken, 01.10.2008 tarihinden sonra öğrenim durumuna göre en fazla 25 yaşına kadar sağlık yardımı alabilecektir.
İlgili 23 soru bulundu
Bu işlemler SGK tarafından herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın yapılmaktadır. * 18 yaş üstünde olan gençlerden anne veya babası genel sağlık sigortalısı olanlar lise öğrenimi için 20 yaş, üniversite öğrenimi için 25 yaşına kadar genel sağlık sigortasından faydalanmaya devam ederler.
İkinci bölümde yer alan “kanunen bakmakla yükümlü” ifadesi; eş ile 18 yaşından küçük özürlünün anne ve/veya babasını kapsamaktadır. Bu durumda evli olan veya 18 yaşından küçük olup anne ve/veya babası bulunan özürlü ikinci bölüm kapsamında değerlendirilemeyecektir.
18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise eğitimini sürmeleri halinde 20 yaşına kadar; üniversite öğrencisi olmaları durumunda 25 yaşına kadar anne veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecek.
Lise ve dengi öğrenimden mezun olan gençlerimiz mezun oldukları tarihten sonra 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorken mezun olan gençlerimiz ise mezun oldukları tarihten sonra 25 yaşını geçmemek üzere iki yıl süre ile primleri Devlet tarafından karşılanmak suretiyle genel sağlık sigortasından yararlanma hakları ...
Yani anne üzerinden 25 yaşın tamamlandığı tarihe kadar yararlanabilir. Ayrıca mezuniyet tarihinden itibaren de iki yıl süre ile sgk üniversite öğrencisi 25 yaşı aşmamak kaydı ile anne üzerinden devam eder.
“ 18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin; Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
Seçme ve seçilme hakkı bulunuyor. İşgüzar, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "gençten kasıt, Medeni Kanun anlamında 18 yaşından küçüklerdir" dedi. 18 yaşını geçmiş kişilerin, kadın ya da erkek, aynı evde bulunmaları konusunda ise, kanun gereği ailelerin bile müdahale hakkı bulunmuyor.
18 yaş altındaki bireyler genellikle kendi başlarına bağımsız sigorta poliçeleri satın alamazlar veya oluşturamazlar. Ancak, ebeveynler veya yasal veliler, çocukları adına sigorta poliçeleri düzenleyebilirler. Bu sigorta türü ise sağlık, yaşam, araç veya diğer sigorta türleri için geçerli olabilir.
657 sayılı Kanunun aile yardımı ödeneğini düzenleyen ilgili maddelerinde 25 yaşını doldurmayan çocukları askere giden memurlara aile yardımı ödeneği verilmesini engelleyen bir husus bulunmamaktadır.
Bu ek giderleri dengelemek için çocuk parası vardır. Her aileye, kazancının ne kadar olduğundan bağımsız olarak çocuk parası verilir. Bunun amacı, doğumundan itibaren bir çocuğun temel bakımını güvenceye almaktır. Çocuk parası, çocuk en az 18 ve en fazla da 25 yaşını doldurana kadar ödenir.
Güncellenen katsayılar dikkate alınarak hesaplanan ve 01.07.2023 – 31.12.2023 döneminde uygulanacak olan gelir vergisinden istisna edilecek aylık çocuk yardımı tutarları aşağıdaki gibidir: 0-6 yaş grubunda bulunanlar için 254,90 TL. 6 yaş üzeri için 127,45 TL.
Yüksek öğrenim görenler 25 yaşına kadar yararlanabiliyor
Kısa bir özetle eğer 18 yaşına girmiş ve liseyi bitirmiş şu sıralar üniversiteye girmeye hazırlanıyorsanız acil durumlarda sorun yaşamamak için SGK Merkez Müdürlüklerine aktivasyon başvurusu yapmanız gerekir.
Ancak hiç çalışmayan birinin sigorta primi olmadan emekli olması mümkün değildir. Daha önce sigorta priminiz olmayabilir. Ancak isteğe bağlı sigorta primi ödemesi ile kolaylıkla emekli olmak mümkündür. Primlerin düzenli olarak ödenmesi elbette bu noktada oldukça önemlidir.
Bu yaz liseden veya üniversiteden mezun olan gençler, herhangi bir işe giremese de iki yıl boyunca GSS primi ödemeden sağlık hizmeti alabilecekler. Böylece bir işe girinceye kadar iki yıl zaman kazanacaklar. İki yıllık ücretsiz tedavi hakkından yararlanabilmek için yaş sınırının aşılmaması gerekir.
4- 5434 sayılı yasa kapsamında memur olanların kız çocukları ise, 1 Ekim 2008'den önce doğmuş olmak ve evlenmemek şartıyla, 25 yaşına kadar başka hiçbir şarta bağlı olmadan anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma haklarına sahiptirler.
Memur çocukları ile SSK ve Bağ-Kur'luların çocukları arasında ayrım yapılmaktadır. SSK'lı Bağ-Kur'lular ile bunların emeklilerinin çocuklarına okumaları durumunda en fazla 25 yaşına kadar sağlık yardımı veren SGK, memurların kızlarına ise evleninceye kadar yaşına bakılmaksızın sağlık yardımı yapıyor.
Genel sağlık sigortasının 18 yaşını dolduran her birey için zorunlu olduğu ifade edilse de aslında 18 yaş altı kişiler için zorunlu olduğunu söyleyebiliriz ancak sorumluluk çocuklara ait değildir.
Hatta kardeşler için aynı ağacın dallarıdır, denilir. Kız kardeş ise ailenin en değerli parçasıdır. Öncelikle erkek kardeşlere emanettir. Bütün bunlara baktığımızda erkeğin muhtaç durumda olan kız kardeşine bakması insani olduğu kadar dinî de bir vazifedir.
Bu sebeple kişi, kan bağıyla bağlı olup kendileri ile evlenmesinin câiz olmadığı hısımlarına, yakınlık sırasına göre muhtaç olduklarında nafaka ödemekle yükümlüdür (Serahsî, el-Mebsût, 5/208). Buna göre erkeğin muhtaç durumda olan kız kardeşine bakması gerekir.
Devlet Memurları Anne ve Babasının Sağlık Sorunları Sebebiyle Tayin İsteminde Bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri