Yoğurt mayalama aşamasında dikkat edilmesi gerekenlerden bir tanesi de kap seçimidir. Yoğurt mayalama kabı seçiminde dikkat edilmelidir. Genel olarak çelik, toprak ya da paslanma yapmayan metal bir kapta mayalanma sağlanmalıdır. Mayalama işlemi için plastik kap tercih edilmemelidir.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Doğru ısı mayalama işlemi için son derece önemlidir. 3 Metal kaşık kullanmak: Yoğurt yaparken kesinlikle metal kaşık kullanmayın. Metal kaşık yoğurdun içindeki faydalı bakterilere zarar verir. Bu yüzden tahta kaşık kullanmanız gerekiyor.
Yoğurt mayalamakta kullanacağınız kabın yapısı da son derece büyük öneme sahiptir. Plastik ve cam kaplar tercih etmemelisiniz çünkü bu kaplar ısı seviyesini koruyamayacağından dolayı yoğurdunuzun kıvamında problemlere neden olabilir. Emaye ya da çelik kaplar kullanmak, yoğurt mayalama için ideal bir seçim olacaktır.
Bakır bakraçlarda yoğurt mayalamak, saklamak ve kullanmak hem sağlığa faydalıdır, hem de yoğurda lezzet katar.Bakır bakraçlarda bakırın ısıyı eşit şekilde muhafaza ettiğinden yoğurt daha keskin olacaktır.Böylelikle yoğurdunuz gevşek bir kıvamda olmayacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Aliminyum,emaye tencere kullanılması durumunda gevşek yapıda bir yoğurt elde edilir.Bunun nedeni aliminyum ve emaye malzemenin ısı iletim katsayısının çok yüksek olması süt serum protenlerinin aşırı ve kısa sürede yapı değiştirmesine neden olur ki bu yoğurtta gevşek yapıya neden olur.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Yoğurt mayalamakta kullanacağınız kabın yapısı da son derece büyük öneme sahiptir. Plastik ve cam kaplar tercih etmemelisiniz çünkü bu kaplar ısı seviyesini koruyamayacağından dolayı yoğurdunuzun kıvamında problemlere neden olabilir. Emaye ya da çelik kaplar kullanmak, yoğurt mayalama için ideal bir seçim olacaktır.
Yoğurdun içindeki asit ise daha fazla plastik malzemenin üretildiği maddeleri de eriterek, çözüyor ve bu da yoğurdun içine geçiyor. Yoğurtta bu daha kolay çözülür. O bakımdan kesinlikle yoğurt mayalamak için plastik malzeme kullanılmamalı.”
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Mayalamadan önce ön mayalama işlemi yapmıyorsunuz
Bu şekilde hazırladığınız maya tüm süte eşit oranda dağılacak ve sütünüzün mayayı tutup kolaylıkla yoğurda dönüşmesini sağlayacaktır. Direkt konan mayalar sütün içerisinde eşit miktarda dağılma göstermeyebiliyor, bu da yoğurdun tutmamasına neden olabiliyor.
Bu nedenle taşırken dikkat edilir. - Yoğurdu alırken metal, gümüş veya plastik kaşık kullanmayınız. O yapıda malzemeler yoğurdu sulandırabilir. Tahta kaşık değdirerek yoğurt kullanmanız tavsiye edilir.
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Yoğurdu mayalarken sütün içerisine koyulan maya miktarı önemli. Az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi olmasına sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yeterli.
Bilmeniz gerekenleri cevaplıyoruz. Tutmayan yoğurdunuzu tekrar mayalayabilirsiniz. Hanımların yaşayabileceği bu soruna karşın tutmayan yoğurdunuz ne yapacağınızı ilk paragrafta anlatmıştık. Dolayısıyla tutmayan yoğurdunuzu tekrar mayalayabilir ve kullanabilirsiniz.
Önlemler: 1-İnkübasyon ( Mayalama dönemi ) ısı ve süresine dikkat edin. Mayaladığınız yoğurdu 5 saatten fazla mümkün ise mayalanma sıcaklığında ( 43-45 °C ) tutmayın.Normal şartlarda yoğurt 4-5 saatte tutar. Tutmuş yoğurdu kısa bir süre sonra buzdolabına koyun ve 24 saat kullanmadan üzeri kapalı şekilde bekletin.
1 tahta kaşığı yoğurdumuzu direkt tencereye koyalım bir iki karıştıralım içinde erisin. Sonra kapatalım 3-4 saat kadar bekletelim kontrol edip buzdolabına kaldıralım. Bir gün beklesin kaşık değdirmeyin.
Süt güvece konulur. 3 yemek kaşığı yoğurt, şeker ve tuz bir kasede ılık olan sütle hafif karıştırılarak güveçteki yoğurda eklenir. Her tarafına gelecek şekilde karıştırılır. Şeker mayanın aktiflesmesi için, tuz ise ekşimemesi için.
Fermantasyonunu tamamlayamayan yoğurt süner ve salyamsı bir yapı ortaya çıkar. Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu cam biz kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri