Evlilik izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesine istinaden kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün verilir. Bu süre resmi nikah tarihinden veya nikah düğün farklı olması halinde memurun tercihi göz önünde bulundurulup ya nikah ya da düğün tarihinden itibaren başlatılır.
Kamu sektöründe çalışan memurlara evlilik izni, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104/B hükmünde, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi durumunda 7 günlük izin hakkı tanınmıştır.
Evlilik iznini talep edecek olan işçinin öncelikle nikah tarihi alması gerekmektedir. Nikah tarihini gösterir belgenin işverene ibrazı gerekir. İznin kullanılması için nikah tarihi veya düğün tarihi esas alınabilecektir. Bu tarihlerin hemen sonrasında 3 gün olarak belirlenen evlilik izni kullanılabilecektir.
Evlilik izni kullanmak isteyen memur veya işçinin öncelikle nikah gününü belirlemesi gerekir. Ancak gün belirlendikten sonra evlilik izin süresi kendiliğinden işlemeye başlamaz. İşçi veya memur; işveren ya da kurum amirine dilekçe vererek evlilik iznini talep edebilir.
Başka bir deyişle “Evlilik izni hangi gün başlar?” sorusunun cevabı yine işçi ve işverenin inisiyatifine bağlıdır demek mümkün. Bu izin türü işçi evlendikten hemen sonra kullanılabildiği gibi evlendikten sonra işçinin tercih ettiği bir süre diliminde de kullanılabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Öncelikle evlilik izninin nikahtan önce kullanılamadığını söyleyelim. Evlilik izni kullanımında nikah için gün alınması gerekiyor. Evlilik izni, evliliğin gerçekleştiği süreçte kullanılabildiği gibi nikahtan sonraki bir tarihte de kullanılabiliyor. Evlilik izni yalnızca bir kez kullanılabilecek bir hak değildir.
Hukukumuzda düğün yapmak için kimseden izin almaya gerek yoktur.
Ayrıca bu izinler için iş günü değil normal gün hesabı yapılır. Yani haftasonu veya resmi tatile denk gelen günler izne eklenmez, izin süresinden sayılır. Evlilik İzni İstenildiği Zaman Kullanılabilir mi? → Bu konuda İş Kanunu herhangi bir düzenleme getirmemektedir.
Düğün izni gibi farklı adlarla da anılan evlilik izni, bir çalışanın evlenmesi durumunda kullanabileceği yasal mazeret iznidir. Ayrıca yasa, düğün iznini “ücretli izin” kategorisine almıştır. Yani işveren tarafından izin nedeniyle maaş kesintisi yapılamaz.
MEMUR YAKININA 12 MAAŞ İKRAMİYE
Evlenme ikramiyesi adı altında 12 aylık tutarında ödeme yapılırken, dul eş için de ödeme imkanı bulunuyor. Kız çocuklarının yanı sıra dul memur eşe de evlenmesi halinde 12 aylık çeyiz ikramiyesi ödeniyor.
Mazeret izni olarak kabul edilen evlilik (düğün) izni nikah yapılmadan önce kullanılamaz. Yani evlilik (düğün) izni nikahla birlikte başlamaktadır. Nikah için gün alınmış olması, evlilik (düğün) izni talep etmek için gerekli ve yeterli iken nikah için gün alınmasından önce evlilik izni kullanabilmek mümkün değildir.
İş Yasası'na göre evlilik halinde 3 günlük ücretli mazeret izni hakkı var. Ancak bu izin sadece resmi nikâh halinde kullanılabilen bir izin. İş Yasası, bunun dışında söz, nişan, kına, düğün gibi haller için ayrıca bir izin öngörmüyor. Dolayısıyla bu durumlarda işçinin ya yıllık izin ya ücretsiz izin alması gerekiyor.
Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır. Bu doğrultuda doğum izni süresi hesabında gebelik 40 hafta olarak ele alındığından kadın işçi gebeliğinin 32. haftasını tamamlaması itibariyle doğum iznine ayrılabilmektedir.
Soru: Memur için evlendiği zaman evlilik bildiriminde bulunması yönünde kanuni bir zorunluluk var mıdır? Cevap: Mevcut mevzuatta memurun sadece evlendiğini belirtmek için bildirimde bulunmasını gerektiren bir düzenleme bulunmamaktadır.
İzin Tipi satırında, “Yıllık İzin”, “Evlenme İzni”, “Ölüm İzni”, “Yeni İş Arama İzni”, kayıtlarında Eksik gün uygulansın kutucuğunu işaretlemiyoruz. Belirtilen bu izin tiplerindeki kayıtlar, Puantaj ekranında Ücretli izin satırında görülecektir.
Ülkemizde annelik izni gibi babaların da doğum sonrası için izin hakkı var. 4857 sayılı iş kanununa göre çalışan erkek, eşi doğum yaptığında babalık izni kullanabilir. Buna, babalık izni denir. Yasal olarak babalık izni 5 gündür. Söz konusu 5 günlük babalık izni, kişinin maaşından düşülmez.
Ancak “gün” denildiği için işçinin hafta tatiline ya da diğer tatil günlerine denk gelen evlilik izninden bu günlerin düşülmeyeceğini iddia etmek olanaklı görünmüyor. Örneğin kendi hafta tatili pazar günü olan ve cumartesi günü evlenen bir işçinin, evlilik izni cumartesi, pazar ve pazartesi günlerini kapsar.
İşçiler için Düğün İzni
Fakat burada önemle vurgulamak gerekir ki söz konusu bu izin sadece işçinin kendisi içindir. Buna göre ilgili kişi bu izni çocuğu, kardeşi vs. kendisinden başka birisinin evlenmesi halinde talep edemez.
Evlilik izni hafta sonuna denk gelirse ne olur? İlgili kanunda evlilik izni için belirlenen gün sayısı "iş günü" olarak değil, sadece "gün" şeklinde geçiyor. Bu nedenle evlilik tarihinin hafta sonu veya resmi tatile denk gelmesi durumunda işverenin ek izin verme zorunluluğu yok.
İşverenden veya kurum amirinden düğün izni talep edecek işçi veya memur için nikâh günü almış olmak gerekli ve yeterlidir. Bu işlemden sonra ise işverenden veya kurum amirinden dilekçe ile nikâh tarihi de belirtilerek evlilik izni istenebilir.
3. Kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde verilen evlilik izni 7 güne çıkarılmıştır. 4. Sözleşmeli personelin eşinin veya çocuğunun ölmesi; kendisinin veya eşinin ana, baba veya kardeşinin ölmesi halinde 10 gün ücretli mazeret izni (ölüm izni) verilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan memur, kendi isteği üzerine 10 gün babalık izni kullanabiliyor. - "Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün mazeret izni… verilir.”
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Memurlar için babalık izni kaç gün olacağı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m. 104/B de düzenlenmiş olup; babalık izni 10 gün olarak belirlenmiştir. Memurun talep etmesi halinde babalık iznini kullanabilir.
Bu genelgede artık çiftlerin, izin belgesine gerek olmadan, müracaatlarını herhangi bir evlendirme memurluğuna yapabileceği belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri