Trabzon'da yaşam pahalılığı, Türkiye'nin diğer şehirlerine göre göreceli olarak düşüktür. Ancak, son yıllardaki ekonomik büyüme ve turizmdeki artış, yaşam maliyetlerinde bir miktar artışa neden olmuştur. Hayatın pahalı ya da ucuz olması, birçok faktöre bağlıdır.
Trabzon, pahalı bir şehir olarak nitelendirilebilir. Trabzon'un cazibesi ve turistik potansiyeli, gayrimenkul sektörünü de etkilemiştir. Özellikle şehir merkezindeki konut fiyatları oldukça yüksektir. Bu durum, Trabzon'u bir ev sahibi olmak isteyenler için ulaşması zor bir noktaya getirmiştir.
Şehirde çok çeşitli olanaklar bulunmasıyla bir yabancı olarak yaşamanız, iş kurmanız veya ev sahibi olmanız kolay olacaktır. Trabzon'da emlak diğer büyük şehirlere oranla çok daha uygun fiyatlıdır. Uygun fiyatlara rağmen diğer büyük şehirlerdeki lüks ve olanaklar burada da bulunmaktadır.
Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele (HEGEM) Vakfının yayınladığı “Türkiye'nin Suç-Sosyal ve Risk Haritası"na göre Trabzon en güvenli üç il arasında yer aldı.
İlgili 22 soru bulundu
Hem doğal güzellikleri hem de 4000 yıllık tarihi hazineleriyle çok zengin bir şehir olan Trabzon, keşfedilmesi gereken pek çok büyüleyici hazineye sahip. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük 2. şehri olan Trabzon, aynı zamanda Türkiye'nin en popüler yayla turizmi merkezlerinden biri.
Tarım arazisinin % 59'unda bölgenin önemli geçim kaynağı fındık ve çay üretilmektedir. Hububat, mısır ve fasulye ekimine % 28.99, tütün ve patates üretimine %10 ve sebze-yem bitkileri üretimine %2.50'lik tarım arazisi ayrılmaktadır. 858.687 olan İl nüfusunun 436.078'i köylerde yaşamaktadır.
Şehrin, nüfusu en yüksek ilçesi Ortahisar, en düşük ilçesi de Dernekpazarı'dır. Yüzölçümü en geniş ilçesi Maçka, en düşüğü ise Çarşıbaşı'dır.
Trabzon İmparatorluğu'nda nüfusun büyük çoğunluğunu da kadim zamanlardan beri bölgede ikamet eden Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum imparatorlukla çağdaş tarihçilerin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu "Tzaniti (Lazistan) Krallığı" olarak anılmıştır.
18 ilçeye sahip olan Trabzon'un 2022 yılı TUİK verilerine göre nüfusu 818.023'tür. Kadın nüfusu 411.962, erkek nüfus 406.061 kişidir. 4.685 km² yüzölçümüne sahip olan Trabzon, km² 'ye düşen 175 kişi ile nüfus yoğunluğu bakımından 81 il arasından 13. sırada yer almaktadır.
Trabzon isminin, Tirab/ar'm Ülkesi "manasına gelen “Trab” ve "Zon” isimlerinden kaynaklandığını ortaya koyan bilgiler hiç de az değildir. Söz konusu “Trab” Orta Asyalı Türk boyunun adıdır. Zon ise bir yer ekidir. Türk boyu, mekanlaştıktan sonra bu yeni mekanın adı “Trabzon” olmuştur.
Trabzon'da yaşam pahalılığı, Türkiye'nin diğer şehirlerine göre göreceli olarak düşüktür. Ancak, son yıllardaki ekonomik büyüme ve turizmdeki artış, yaşam maliyetlerinde bir miktar artışa neden olmuştur. Hayatın pahalı ya da ucuz olması, birçok faktöre bağlıdır.
Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması, Karaagac hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Kenti gezmek için en uygun zamanların yaz ve sonbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. İlkbaharda genelde daha şiddetli yağmurlar görünür. Denizden içerilere doğru girdikçe yani daha iç ilçelerde hava sıcaklığı biraz daha soğuk olabilir.
Trabzon plajları arasında, Doğu Karadeniz sahil şeridinde yer alan, Akçaabat'a bağlı Daracık Plajı'da yaz sezonunun çokça tercih edilen mekanları arasında yer alıyor. Trabzon'da suyu temiz, denize girilebilir onayıyla hizmet veren Daracık Plajı'nda günlük gereksinimlerinizi karşılayabileceğiniz imkanlar bulunmakta.
Ülkemizin önemli yerleşimlerinden biri olan Trabzon'a öğrenci olarak geldiyseniz eşsiz bir doğaya sahip olan bu ilde yapacak şey bulacaksınız. Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Avrasya Üniversitesi Türkiye'de ki önemli üniversitelerdendir. Trabzon'a ilk kez gelen öğrenciler kara ve hava yolu ile ulaşım sağlayabilirler.
Yemyeşil ormanları, coşkun kobalt mavisi denizi, ticaret ağı yoğun limanı ve kültürel pek çok mirasa ev sahipliğiyle Karadeniz Bölgesi'nin cazibe merkezlerinden birisi olan Trabzon, ziyaretçilerine sunabileceği birçok meşhur lezzete sahip.
Pepeçura. Rengi ile özellikle çocukların gözdesi olan pepeçura tatlısı, siyah üzüm mevsiminde Trabzon mutfaklarında en sık pişirilen tatlılardan biri.
Organik olarak fındık, çay ve bal üretimi yapılmaktadır. Henüz çok yaygınlaşmayan organik tarımda üretim miktarları ilimizde Fındıkta 1506 ha., çayda 17,3 ha. alanda, bal üretiminde ise 300 kovan düzeyindedir. Trabzon ılıman iklim özelliği bakımından bir çok meyve türünün yetiştirilmesine uygundur.
Trabzon şehri, köklü tarihi geçmişi ve doğasıyla Karadeniz bölgesinde öne çıkan turistik şehirler arasındadır. Trabzon şehri, özellikle son zamanlarda emlak yatırımcıları için de kaliteli bir yaşam tarzı sunan, modern bir yatırım merkezine dönüştü..
Trabzon hangi bölgede diye soracak olursanız Karadeniz Bölgesi sınırları içinde yer alıyor. Yüzölçümü olarak 4. 685 km olan şehir doğal güzellikleri ile dikkat çekiyor. Türkiye'nin en kalabalık yirmi yedinci şehri olan Trabzon, Karadeniz sahili ile Doğu Karadeniz Dağları arasında enine doğru genişliğe sahip bir şehir.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri