Kamuda mimar, mühendis, biyolog, teknik personel gibi görevlerde bulunan kişiler gerekli şartları yerine getirdikten sonra kendi kurumunda İş Güvenliği Uzmanı olarak faaliyet gösterebilir.
OSGB İş yerinin tehlike sınıfına ve çalışan sayısına bağlı olarak kendi bünyesindeki iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanını, gerekiyorsa diğer sağlık personelini bakanlığın sistemine girerek işyeri SGK sicil numarası üzerinden atamaktadır.
Memurluktan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığına Geçiş
Sınav sonucu alınacak İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Sertifikası ile ancak üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan devlet memurları, kurumlarından alacakları izin neticesinde belirli saatlerde İSG uzmanı olarak çalışabiliyorlar.
Dolayısı ile kamu kurum ve kuruluşlarında işin ve işyerinin yönetiminde görev alan kamu görevlileri İSG uygulamaları bakımından işveren gibi değerlendirilmektedir.
5- Görev verilen personel, her saat için, 200*maaş katsayısı üzerinden ilave ödeme alacaktır. Bu ödemeen sadece damga vergisi kesilecektir. Bu ödemeler ayda 80 saati geçemeyecektir. Buna göre 80 saat İSG uzmanı olarak görev verilen bir memur, 80*200* 0,076998= 1.231 lira alabilecektir.
İlgili 16 soru bulundu
A Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Maaşları
En düşük maaş oranı ise genellikle 19.200 TL civarındadır.
İşletme, iktisat, kamu yönetimi vb. bölüm mezunları iş güvenliği eğitimleri ile hayallerindeki mesleğe kavuşmak ister. Fakat kamu yönetimi mezunu iş güvenliği uzmanı olabilir mi sorusuna maalesef olumsuz cevap vermek zorundayız.
uygulanmaz: a) Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri. b) Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri. c) Ev hizmetleri.
Cevap: 7252 sayılı Kanun ile 633l sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma yükümlülüğü kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde 01/07/2020'den 31/12/2023'e ötelenmiştir.
Birçok araştırmada iş sağlığı ve güvenliği önü açık meslek dallarından birisi kabul edilmektedir.
Bu nedenle, kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli personel çalıştırılanların, iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz ve gerekli belgeye sahip olmaları halinde, iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü'nün yetkilendirdiği Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen eğitim programına katılıp, Genel Müdürlükçe yapılacak olan sınavlarda başarılı olanlara İş Güvenliği Uzmanı belgesi verilir.
Kamu kurumlarında iş güvenliği uzmanı yer alıyor. Ancak dışarıdan bir atamayla alınmıyor.
C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği atama puanları da, belirtilen seviyelerde olmaktadır. En az 70 puan alan adaylar, kamuda istedikleri pozisyonlara başvuru yapabilirler. Ancak yapılan araştırmalar neticesinde 85 üzeri puan alan kişilerin atandığı, kamuda görev yaptığı bilinmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı 2021 Atama Puanları
2020 puanlarında 85 üzerinde puanlar ile devlet kadrolarında görev yapıldığı bilinmektedir. Buna göre özellikle iş sağlığı ve güvenliği uzmanları için kişilerin gerekli araştırmaları yapmasında da yarar vardır.
“Mühendislik, Mimarlık fakültesi mezunları, fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya biyoloji bölümü mezunları, teknik Öğretmenlikler ve iş sağlığı güvenliği ön lisans programı mezunları” iş güvenliği uzmanı olabilirler.
İş güvenliği uzmanları sözleşmede belirtilen süre kadar işyerinde hizmet sunar. Birden fazla işyeri ile kısmi süreli iş sözleşmesi yapıldığı takdirde bu işyerleri arasında yolda geçen süreler haftalık kanuni çalışma süresinden sayılmaz. İş güvenliği uzmanları tam gün çalıştığı işyeri dışında fazla çalışma yapamaz.
Bu program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, inşaat projelerinde, üniversite ve okullarda, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler.
İş Güvenliği Uzmanı Kimler Olabilir? İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerine; mühendis, mimar, teknik öğretmen, fen ya da fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya ve biyoloji lisans mezunları ile meslek yüksek okullarının 2 ve 4 yıllık iş sağlığı ve güvenliği programından mezun olanlar katılabilmektedir.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişilerin iki şartı yerine getirmesi gerekmektedir. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak kişi İş Sağlığı ve Güvenliği yüksek lisans mezunu olmalı ya da ilk olarak C sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 3 yıl çalışmalıdır.
2023 yılı itibari ile 1030 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşları 14130 TL'dir. En düşük C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşı 11400 TL iken, en yüksek C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşı 26450 TL'dir.
B sınıfı uzman belgesiyle en az 4 sene fiilen görev yapan yaptığını belgeleyen kişiler A sınıfı eğitimi alıp sınavında başarılı olmalıdır.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişi ilk olarak B sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 4 yıl görev almalıdır. 4 yıl eğitimin sonunda ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavı başarılı olarak geçtikten sonra A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri