Devlet Memurluğundan Çekilme Devlet memurluğundan çekilme Devlet Memurları Kanunu'nun 94. maddesinin ilk cümlesinde düzenlenmiştir. Buna göre Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir.
Daire - Karar: 2013/439). 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin E fıkrasının (g) bendinde; “memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak” fiili, disiplin hukuku açısından devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektirmektedir.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
Görüldüğü üzere devlet memurluğundan çıkarma cezasını, amirin isteği üzerine memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu verecektir. Disiplin kurulunun farklı bir ceza verme yetkisi yoktur. Tesis edilen işlemi ya onaylar ya da reddeder.
Verilen hapis cezasının bir yıl veya daha fazla olması memuriyete engel durumu için yeterlidir. Ancak bir kişinin aynı eylemi kapsamında veyahut farklı zamanlardaki eylemleri kapsamında almış olduğu cezaların toplanması suretiyle memuriyete engel hâlinin olup olmadığı değerlendirilemez.
İlgili 34 soru bulundu
36 Bu suçlar; zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar olarak Devlet Memurları Kanununda sayılmıştır.
güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmak” şeklinde memuriyete engel olarak sayılan ismen sayılan suçlardır32.
Kademe İlerlemesinin Durdurulması: Memurun kavgaya karışması, kademe ilerlemesinin durdurulmasına neden olabilir. Bu durumda memur, belirli bir süre boyunca mevcut kademesinde sabitlenecek ve maaşında artış olmayacaktır.
Bakanlık müfettişleri görevden uzaklaştırma kararı alma yetkisine sahiptir. İllerde valiler il idaresine bağlı olan bütün memur ve amirleri görevden alabilir. İlçelerde ise kaymakamlar yasal koşullar sağlanması halinde emrindeki her memuru görevden uzaklaştırabilmektedir.
Devlet Memurluğundan Çekilme
Buna göre Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Bu yola olağan prosedür ile çekilme denilmekte olup memurun yazılı başvuru ile çekilme isteğinde bulunması ile neticelenir.
Yukarda yapılan açıklamalara göre istifa ile sona eren memuriyet dönemi için kıdem tazminatına hak kazanılması söz konusu olmaz.
Yargı yolu hakkının kaybedilmemesi için aşağıdaki yollar izlenebilir: Devlet memurluğundan çıkarma cezasına karşı itiraz yolu bulunmadığından kararın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde dava açılabilir.
İşverenlerin çalışanlarını işten çıkarmalarının belirli nedenleri vardır. Bu nedenler arasında düşük çalışan performansı, işyeri hırsızlığı, disiplinsiz çalışan davranışları, işverenler tarafından işyerinin kapatılması ve çalışanların sağlık nedenleriyle çalışmaya devam edemeyecekleri durumlar sayılabilir.
Mazeretsiz 1 veya 2 gün göreve gitmeyen memur: Bu gruptaki memurlar, aylıktan kesme disiplin cezasıyla karşılaşırlar. Aylıktan kesme cezası, memurun brüt aylığından 8'de 1 ile 30'da 1 arasında kesinti yapılmasıdır.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
Devlet memurlarının, görevi sırasında amirine karşı sözle saygısızlık göstermesi, 657 sayılı Kanun'un 125'inci madde düzenlemesi gereği aylıktan kesme disiplin cezasını gerektirir. Aylıktan kesme disiplin cezası ise memurun, brüt aylık ücretinden 1/8 – 1/30 arasında kesinti yapılmasıdır.
Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
Disiplin suçları disiplin cezası verilmesini gerektirir. Memurun göreve sarhoş gelmesi neticesinde verilecek ceza 657 sayılı Kanun md. 125/D-a'da düzenlenmiştir. İlgili maddede, memurun göreve sarhoş gelmesi durumunda kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği ifade edilmiştir.
→Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Özetle cinsel taciz suçundan bir yıl veya daha fazla hapis cezası alan kişi, memuriyete engel bir durum ile karşı karşıya kalacaktır. Ancak hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi halinde memuriyete engel bir durumla karşılaşılmayacaktır.
627 sayılı Devlet memurluğu kanununda zina diye bir suç kavramı bulunmamaktadır. Zina olayı hiçbir şekilde devlet memuriyetine engel değildir.
Görevi kötüye kullanma burada sayılan suçlardan değildir. Dolayısıyla görevi kötüye kullanma suçundan ötürü 1 yılın altında ceza hükmü verilirse memuriyete engel bir durum yoktur. Ancak 1 yıl veya üzerinde bir hapis hükmü söz konusu olursa kişi memuriyetten ihraç edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri