1-Devlet memurları muhtarlık görevinde bulunamazlar. 2-Muhtarlık seçimlerine katılabilmek için devlet memurlarının istifa etmeleri gerekmektedir. 3-İstifa etmeleri halinde muhtarlık seçimlerine katılmaları muhtar olmaları mümkün bulunmaktadır.
Öte yandan; 2839 sayılı Kanunun 18. maddesinde; aday adayı olabilmek için belirli bir tarihte “görevden ayrılma isteğinde bulunma” koşulu getirilmiş, bu koşulun istifa şeklinde ayrılma ile sınırlı olduğu, emeklilik suretiyle daha sonra vaki olacak ayrılmalarda bu tarihin aranamayacağı yolunda bir hükme yer ...
En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, bu Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla, muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir.
3 – (18) yaşını bitirmiş olmak, 4 – Hırsızlık, kaçakcılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve sahte kağıtları bilerek kullanmak, inancı kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlardan biri ile veya ağır hapis cezasiyle hükümlü veyahut kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak, lazımdır.
Muhtar Ne Kadar Maaş Alır? Muhtar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhtar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 11.700 TL civarındadır.
İlgili 38 soru bulundu
CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 25 yıl, 54 yaş ve 5.675 günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. Askerliğiniz 01.02.1993 tarihinden önce olduğu için, sadece 3 ayını borçlanırsanız giriş tarihiniz 01.11.1992 olur ve 53 yaşınızın dolduğu 25.06.2022 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.
Sonuç: Tüzükte Belirtilmeyen Meslekler İçin Ek İş Yapma Yasağı Yoktur. Bu maddeler, muhtar seçilebilecek kişilerin mesleklerine sınırlamalar getirmekte ve muhtarlık sıfatının devam etmesi için gereken şartları belirtmektedir. Ancak, tüzükte belirtilmeyen meslekler için ek iş yapma yasağı bulunmamaktadır.
Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.
B) Görevden Uzaklaştırma: Anayasanın 127'nci maddesinin dördüncü fıkrasına göre haklarında görevleriyle ilgili bir suçtan ötürü kovuşturma veya soruşturma açılan Köy Muhtarını içişleri Bakanı geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir.
1 - Hükümet tarafından bildirilecek kanunları, nizamları köy içinde ilan etmek ve halka anlatmak ve kanunlar, nizamlar, talimatlar, emirler ile kendisine verilecek işleri görmek; 2 - Köyün sınırı içinde dirlik ve düzenliği korumak (asayişi korumak);
Muhtarlar il genel meclisi ve belediye meclis toplantılarına katılabilecek ve bu toplantılarda söz hakkına sahip olacak. Muhtarlar yılda 30 gün izin kullanabilecek. Kadın muhtarlara doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle ödeneği kesilmeksizin analık izni verilecek.
Muhtar seçiminde siyasi partiler aday gösteremezler. Türkiye'de muhtarların görev süresi 5 yıldır. Muhtar köy tüzel kişiliğini temsil eder. Muhtar köye ilişkin kararlarını 4 azasıyla birlikte alır.
Anılan Maddede “kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri,” yer alan hüküm çerçevesinde istifa etmeyen devlet memurlarının muhtarlık seçimlerine katılmaları mümkün bulunmamaktadır.
Madde 2 – Mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti, bir muhtar ile dört azadan teşekkül eder. Heyetin dört yedek azası vardır.
Bütün bu mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, kamu işçilerinin muhtar olmalarının önünde hiçbir engel yoktur. Muhtarların sosyal güvenlik statülerinin tespit edildiği Kanun ve SGK Genelgesi'nde kamu işçileri için ayrı bir hüküm söz konusu değildir.
Usulüne uygun yazılı dilekçe ile çekilme isteğinde bulunan (istifa eden) memurun yeniden memuriyete dönebilmesi için 97'inci maddeye göre en az 6 ay geçmesi gerekirken, çekilmiş sayılan (müstafi) memur için bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.
2972 sayılı Mahalli İdarelerin Seçimi Hakkında Kanunun; Adaylık ve Seçilme Yeterliliği başlıklı 31 inci maddesinin 2 nci fıkrasında, (değişik 02.03.1984 - 2986/3) muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyeliğine seçilebilmek için en az 6 aydan beri o mahalle veya köyde oturma şartı getirilmiştir.
Köy muhtarı ve yapacağı işte köy muhtarıyla birlik olanlar, köy işlerinde fenalıkları anlaşılırsa Devlet memuru gibi yargılanırlar ve ceza görürler. Köy muhtarına köy işlerini gördükleri zaman karşı gelen ve kötü söyleyenler devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görürler. Muhtar yazılarını köy kâtibine yazdırır.
Köy ve Mahalle Muhtarlarını şikayet etmek için Kaymakamlığa başvurmanız gerekmektedir. Kaymakamlığa yazılı şikayette bulunmanız hâlinde gerekli işlemler yapılır, lüzum görülürse Muhtar hakkında soruşturma açılıp disiplin cezası verilir ve yapılan işlemler sonucundan tarafınıza yazılı bilgi verilir.
İl merkezine bağlı köylerde vali, ilçelere bağlı köylerde kaymakamlar, muhtarın köy işlerini ve kanunlarla verilen diğer görevlerini yapmadığını görürlerse muhtara yazılı ihtarda bulunurlar. Buna rağmen iş görmiyen muhtar, yetkili idare kurulu karariyle görevinden uzaklaştırılır.
Muhtar köy veya mahallelerde yürütme sorumluluğunu üstlenmiş memurlardır. Muhtar seçim yoluyla kazandığı ve sorumlu olduğu muhitte görevini düzenli şekilde yapar. Halkın seçmiş olduğu muhtar mahalleli ya da köy ahalisini dinler, ihtiyaçlarına göre ortak çaba ile icraatlar gerçekleştirir.
Ayrıca bu görevler yasalar ile belirlenmiştir. Seçilerek görev başına getirilen muhtarlar devlet memuru statüsünde görev yapmaktadır. Muhtar belirlemiş olduğu ihtiyar ile seçime katılmaktadır. İdari birimler arasında en küçük birim ise muhtarlık birimidir.
Mahalle bir yerel yönetim kuruluşu olmamasına rağmen, Mahalle Muhtarlığı ve İhtiyar heyetinin seçimi 2972 sayılı “Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanuna” göre yapılmaktadır.
Adres değişikliği bildirimleri;
Form-5 ve nakil ilmühaberi kaldırılmış olup ayrıca muhtara bildirimde bulunulmaz. Müstakil konut sahipleri, apartman , bina ve site yöneticileri gelen ve gidenleri Form-C belgesi ile muhtara bildirmek zorundadırlar.
Yerel yönetimlerde ise (belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği) seçilme yaşı 2018 yılında 18 olarak tespit edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri