Memurlar ayrı ayrı hekimlerden olmak şartı ile toplamda 40 gün rapor kullanabilir. Memurların tek seferde alabileceği rapor ise 10 günü geçemez. Raporda kontrol muayenesi belirtilirse aynı hekim, 20 güne kadar rapor verebilir.
Memur kaç defa rapor alabilir? Burada bir sınırlama yoktur. Toplamı 40 günü geçmemek şartıyla, memur istediği kadar tek hekim raporu alabilir. Uç bir örnekle, memur 40 seferde ve her biri bir günlük olmak üzere toplam 40 farklı tek hekim raporu bile alabilir.
Bu Yönetmelikler gereği; memurlara tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün rapor verilebilir. Raporda kontrol muayenesi öngörülmüş ise kontrol muayenesi sonrasında tek hekim tarafından en çok 10 gün daha rapor verilebilir. Bu şart altında memura tek hekim 10 + 10 = 20 gün rapor verebilmektedir.
Memur rapor üstüne rapor alabilir mi sorusu da sık sorulmaktadır. Memurlarında aynen yukarıda anlatıldığı gibi rapor bitmeden rapor alma hakları vardır.
İlgili görüşe göre memurun almış olduğu sağlık raporunda fenne aykırı olması yönünde bir müdahilliği varsa ve soruşturma sonucunda bu durum ispatlanabilirse memur hakkında disiplin soruşturması açılıp ceza verilebilecektir.
İlgili 19 soru bulundu
Peki, bu yasaya göre memurlar yılda kaç gün rapor alabilir? Memurlar ayrı ayrı hekimlerden olmak şartı ile toplamda 40 gün rapor kullanabilir. Memurların tek seferde alabileceği rapor ise 10 günü geçemez. Raporda kontrol muayenesi belirtilirse aynı hekim, 20 güne kadar rapor verebilir.
İstirahat raporları ve Refakat İzni konulu 31 sayılı genelgenin 11. Maddesinde; istirahat raporu memurun görev yaptığı biriminde izin vermeye yetkili kılınan birim amiri tarafından hastalık iznine çevrilmedikçe memur il dışına çıkmamalıdır '' hükmüne yer verilmiştir.
Raporun nasıl ve ne şekilde alınacağı da ilgili mevzuat esaslarına göre belirlenmiştir. Bu kapsamda bir hekim tarafından bir hastaya tek seferde en fazla 10 gün rapor verilebilir. Yine aynı şekilde tek hekim tarafından bir yıl içinde yazılacak raporların toplamı 40 günü geçemez.
İş yeri hekimi sigortalı olan kişiye bir defada en fazla iki gün rapor verebilmektedir. Tek bir hekim raporu ile kişiler en fazla 10 günlük rapor izni kullanabilmektedir. Bunun yanında eğer kontrol muayenesi de raporda detaylı olarak belirtilmiş ise 20 günü geçmeyecek şekilde daha uzun kullanılabilir.
Söz konusu hükümde memura tek hekim tarafından bir seferde verilebilecek rapor süresi belirlenmiş, bu raporda kontrol muayenesi öngörülmüş ise yine tek hekim tarafından verilebilecek rapor süresinin azami sınırı tespit edilerek tek hekim tarafından ard arda verilen toplam 20 günlük rapordan sonra alınacak raporların ...
Üstüne vurgulayarak söyleyelim ki rapor alan öğretmen olmaz raporlu olan ya da rapor verilen (düzenlenen) öğretmen olur. Bu rapor mevzuatta hastalık raporu olarak geçer ve doktor tarafından istirahati gerekli görülen hastalara verilir. Verilen hukuka uygun hastalık raporuna istinaden soruşturma açılamaz.
Devlet memurunun rapor alması durumunda maaş kesintisi söz konusu değildir. Devlet memuru polis, ebe, doktor ya da mühendis olabilir. Mesleklerin değişmesi rapor durumunda herhangi bir değişim oluşturmaz. Memur, kaza ya da hastalık sonucunda bir rapor aldığında maaşından bir kesinti yapılmaz.
Bunu güler yüzle ve makul bir bahane ile söylediğinizde rapor alma şansınız oldukça yüksektir. Doktorlar gerçekten yardımsever insanlardır ve canları bir şeye sıkılmamışsa sizi asla üzmezler. Rapor almanın yollarından biri hasta rolü yapmaktır, mesela karın ağrısından kıvranabilirsiniz, bayılma numarası yapabilirsiniz.
Üç hekim raporunda ise üç farklı uzman doktorun muayenesine ve bulgularına dayalı sonuçlar paylaşılmaktadır. Yine kişinin sağlık durumuna ve başvurusuna istinaden belirlenen bu üç uzman doktor tarafından yapılan tetkik ve muayene sonuçları, doktorlar tarafından imzalanan muayene formu ile heyete sunulmaktadır.
Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
İşçinin hastalığının iyileşme süreci 40 günden fazla ise heyet raporu alınır. Yıllık heyet raporunun süresi ise en fazla 6 ay olarak belirlenmiştir. Eğer çalışanın daha ciddi bir hayati tehlikesi bulunuyorsa heyet raporunun süresi biraz daha uzatılabilir.
Aile hekimi eğer rapor sonunda “kontrol” notu belirtmişse, işçinin rapor bitiminden sonra tekrar istirahat etmesi gerekiyorsa, vereceği rapor yine en fazla 10 günü geçemiyor. Bu duruma göre, aile hekimi tek seferde en fazla 10 gün olmak üzere toplamda en fazla 20 gün rapor verebiliyor.
– Raporda hekimin istirahat süresinin bitiminde sigortalının çalışacağını belirtmiş olması, rahatsızlığı devam eden sigortalının rapor bitiminde tekrar hekime gitmesine ve tekrar istirahat raporu almasına engel değildir.
Bu sorunun esasen cevabı çok basit, aynı ay içerisinde iki kez veya 5 kez sayı fark etmeksizin rapor almanın bir sakıncası olmadığını söyleyebiliriz.Burada dikkat edilmesi gereken üç temel şey var.
Rapor Alan İşçi İşten Çıkarma
Rapor alınarak gelinmeyen süre belirli bir süreyi aşması durumunda işveren İş Kanunu kapsamında iş sözleşmesini feshedebilmektedir. Sözleşme feshi için 6 hafta + ihbar süresi formülü uygulanmaktadır.
Çalışanın daha ciddi ya da iyileşme süreci uzun sağlık sorunları oluşmuşsa, aile hekimi ya da tek hekimin verdiği raporlar yeterli gelmeyebilir. Bu durumda daha uzun süreli rapor olabilmek için birden fazla hekimin onayı gerekmektedir. Bu raporlar ise heyet raporlarıdır.
Devlet memurunun hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır.
Memurlar zaman zaman mesai günü görevde olması gerektiği zaman diliminde memuriyet mahalli dışından hastalık raporları alabilmekte ancak bu raporlar mevzuat gereği geçersiz sayılmakta ve ilgili memur görevine çağrılmaktadır.
Danıştay sekizinci dairesi memurların amirinden izin almadan il dışına çıkması durumunda disiplin cezası alıp alamayacağına dair karar verdi. Memurun ikamet ettiği il dışına idaresinin yada doğrudan amirinin izni olmadan çıkmaları durumunda disiplin cezası almalarının hukuka uygun olmadığına karar verdi.
Memuriyet mahalli dışında sağlık raporu almak
“Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanuni izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri