Devlet, toplumların siyasal örgüt biçimidir. Devlet, ayrıca bu devlet örgütlerinin de tümünü ifade eder. Başka bir anlatımla devlet en büyük tüzel kişiliktir. Devlet, bir toprak parçası üzerinde ve toprağa bağlı olarak siyasal örgütlü bir ulusun veya uluslar topluluğunun oluşturduğu tüzel varlık şeklinde tarif edilir.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. Devlet Toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal,hukuki, ekonomik ve sosyal kurumları ile teşkilatlanmış millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlıklardır.
Belirli bir toprağı olan, kanunlara göre bir hükümet idaresinde teşkilatlanmış, bağımsız topluluklara denir. Dışarıya karşı halkın menfaatini korumak, içeride refahını sağlamak, güvenliği korumak devletin vazifesidir. Devletin üç ana elemanı, halk, ülke ve egemenliktir.
Devlet, toplumların siyasal örgüt biçimidir. Devlet, ayrıca bu devlet örgütlerinin de tümünü ifade eder. Başka bir anlatımla devlet en büyük tüzel kişiliktir. Devlet, bir toprak parçası üzerinde ve toprağa bağlı olarak siyasal örgütlü bir ulusun veya uluslar topluluğunun oluşturduğu tüzel varlık şeklinde tarif edilir.
Devlet, toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlıktır. Devlet siyasal bir birliktir.
İlgili 21 soru bulundu
Devletin üniter niteliği
Türkiye Devleti, üniter bir devlettir; yani kendi bünyesinde farklı kanunların geçerli olduğu farklı yönetim bölgeleri yoktur. "Federatif" yapılar yoktur. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetkisi tüm Türkiye topraklarını kapsar ve her Türk vatandaşı bu topraklar üzerinde eşit muamele görür.
Devletin, yukarıda verilen tanımından da anlaşılacağı gibi, üç unsuru olduğu kabul edilmektedir. Bunlar ülke, millet (insan topluluğu) ve egemenliktir (Üç Öğe Kuramı). Ancak Türk Genel Kamu Hukuku Doktrininde bu üç unsura ek olarak “kişilik (devletin hukuki kişiliği)” unsuru da eklenmektedir.
e-Devlet, e-Devlet Kapısı, veya Dijital Türkiye, devlet hizmetlerinin kullanıcı ihtiyaçları göz önüne alınarak elektronik ortamda, güvenli, kesintisiz ve hızlı olarak ortak bir nokta üzerinden vatandaşa doğru bilgiye ulaştırılmasını amaçlayan web tabanlı bir sistemdir.
e-Devlet Kapısı'nın kurulması ve yönetilmesi görevi T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olup, sistemin geliştirilmesi ve işletilmesi Türksat A.Ş. tarafından yapılmaktadır.
E-Devlet Kapısı 18 Aralık 2008 tarihinde Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştır. E-Devlet Kapısı'nda çeşitli kamu hizmetleri hakkında vatandaşlar ve iş dünyası için bilgilendirmelerin yanı sıra ilk adımda 22 kamu hizmetinin çevrimiçi sunumu da yapılmaktadır.
E-Devlet portalı üzerinden vatandaşlar SGK dökümü, sabıka kaydı, öğrenci belgesi, miras sorgulama, IMEI sorgulama ve KYK başvurusu gibi çeşitli işlemleri gerçekleştirebiliyor. E-Devlet'e giriş yapmak için e-Devlet Kapısı Devletin Kısayolu | www.türkiye.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bunlar; halk, özgürlük, ülke ve kanundur. Halk, boyların bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bağımsızlık, Türklerin büyük önem verdiği bir unsurdur ve bunun için mutlak bir devlet yapısı gereklidir.
Buna göre ülke, devletin subjektif unsuru değil, devlet iktidarının sınırlarını tespit eden objektif bir unsurdur. Maddi ve coğrafi alanı ifade eder. Ülke ve devlet arasında (dominium- hakimiyet) ilişkisi yoktur. Devlet ülkesinde (imperium-emretme) hakkına sahiptir.
Devlet (Grekçe: Πολιτεία, Politeía), Sokrates'in sağlıklı ve mutlu bir toplum hayatı için düşündüğü devlet modelini anlatan Platon'un bir eseridir. Günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması açısından önemlidir. Aynı zamanda mutluluk felsefesi üzerine yazılmış bir metindir.
Kurtuluş Savaşı'nı kazanmış ve Osmanlı Devleti'ni lağvetmiş olan TBMM, Lozan'dan sonra 29 Ekim 1923'te cumhuriyeti ilan etmişti. Bu tarih, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir.
Yönetim sistemleri veya siyasal sistemler, herhangi bir devletin, mikrodevletin ve mikroulusun yönetimi için, hükmetme (özellikle yasama ve yürütme) gücünün kimin veya kimlerin elinde bulunacağını belirleyerek oluşan ve farklılaşan devlet iktidarı türlerini ifade eder.
Devletler olmasaydı, devletler arasında yürütülen kirli pazarlıklar, kirli savaşlar, kirli rekabetler de olmazdı, dünya kaynaklarını fütursuzca kullanmazdık, yöneticiler güya kendi devletlerinin yaşaması için geriye kalan tüm insanlığı yok sayamazlardı.
Dünyadaki ülke sayısı, gözlemci ülke statüsünde bulunan Vatikan ve Filistin de dahil olmak üzere 208'dir. Avrupa kıtasında 64, Asya kıtasında ise 53 ülke yer alıyor. Dünyada sınırları içerisinde ülke bulunmayan tek kıta ise Antarktika'dır.
Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre ise dünya üzerinde toplam 208 ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerin 117 tanesi Asya ve Avrupa kıtalarında bulunmaktadır.
Devlet, yasal bir yapıya sahip bir hükümetin yönettiği ve idari ve adli süreçleri organize eden bir sistemdir. Millet ise, birbirine benzeyen ve benzer kültür ve değerlere sahip olan insanların oluşturduğu topluluktur.
1.Devlet sosyal consensus'a dayalı bir kurum olmalıdır. Devletin meşruiyeti için ilk ve temel koşul sosyal consensus'dur. Devletin gücünün kaynağı insanlardır. (Contractarian) Devlet olarak adlandırabiliriz.
Yani devletin varlık sebebi kişinin ve toplumun korunmasıdır. 10 Haziran'da bu konuda yazdığım bir yazıda aynen şöyle söylemiştim: "Devletin bir numaralı varoluş nedeni vatandaşlarını dış ve iç tehlikelerden korumaktır. Vatandaşlarının can ve mal güvenliğini teminat altına almaktır.
Türklerde devlete İl (el) adı verilirdi. İl aynı zamanda barış anlamında kullanılmıştır. Devleti yöneten hükümdar yönetme yetkisini Gök tanrı dan alır ve yaptığı tüm işlerden de Gök Tanrı ya karşı sorumludur.
Sistem üzerinde alt-üst soy bilgisini öğrenme, SSK hizmet dökümü, SSK sorgulama, Giriş maaş sorgulama, İşsizlik ödeneği sorgulama ve daha birçok hizmetten yararlanabilirsiniz.
E-devlet kavramı, elektronik devletin kısaltmasıdır. Bu bağlamda e-devleti, “kamu hizmetlerinin hazırlanması ve vatandaşa sunulması sırasında bilgi ve iletişim teknolojisi (ICTs) kullanılması” biçiminde tanımlanabilir (Balcı, 2013: 320).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri