Terlemek vücudun verdiği bir tepkidir ve zayıflamak ile bir ilgisi yoktur.
Olmaları gerekenden daha kilolu insanların vücutları ısı kaybına karşı daha iyi yalıtılmıştır ve vücutlarının yüzey alanı/hacim oranları daha küçüktür. Bu yüzden kilolu kişiler vücutlarında açığa çıkan metabolik ısıyı atarken hayli zorlanır.
Kadınlarda özellikle menopoz sonrası aşırı terleme görülebilirken, aşırı kilo, alkol ya da uyuşturucu kullanımı, baharatlı yiyecekler, kafein gibi etkenler de terlemeyi artırabilmektedir.
Aşırı kilolular ve obezler ise normal insanlara göre daha çok terler. 1. Enfeksiyona bağlı ateşli hastalıklar sonucunda vücut ısıyı ayarlamaya çalışırken aşırı terleme bir sonuç olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle bademcik iltihabı ile zatürre ve tifo terlemenin nedenleri arasındadır.
Bazı insanlar diğerlerine göre daha fazla terler. Örneğin fazla kilolu olanlar normal aktiviteleri için bile, normal kilolulara göre daha fazla efor harcar ve daha fazla terler. Aşırı terleme bazı ilaçlardan da kaynaklanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Terlemek kilo verdirmez. Terledikten sonra azalan kilo, vücudun su ve bazı mineralleri atmasından kaynaklanır. Geçici olarak verilen bu kilo, kısa sürede geri alınacaktır.
Sıcak havalarda terlemek yalnızca havadan kaynaklı bir durumdur. Sıcak havalarda vücut ısısını düzenlemek için terler ve bunun zayıflamak ya da yağ yakmak ile bir ilgisi olmaz.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Aşırı terleme, vücutta bazı durumlara (enfeksiyon hastalıkları, kanser, diyabet, hipertiroidi, kalp hastalıkları, menopoz, obezite, bazı ilaçlar vs...) ikincil olarak görülebilir. Kişi, daha önce olmayan bir aşırı terleme durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Aşırı kilolu insanlar, zayıf insanlara göre daha çok terlerler çünkü vücutları daha fazla mineral depolar ve ter bezlerinin de fazlalıkları atmaları gerekir.
Durduk yere terlemek, şeker, tansiyon, kanama, kalp krizi, sıcak çarpması, nörolojik hastalıklar ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların belirtisidir. Aynı zamanda baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimine, aşırı alkollü içecek içmeye ve kafeine bağlı olarak da görülebilir.
Abdurrahman Şenyiğit, terlemenin vücudun savunma mekanizması olduğunu, toksinleri dışarıya attığı için de sağlıklı kalmayı sağladığını söyledi. Sıcak havalarda terleyen kişilerin güneş ve ısı çarpmasına daha az maruz kaldığını ifade eden Prof. Dr. Şenyiğit, terlemenin değil terlememenin tehlikeli olduğunu ifade etti.
Vücudumuzdaki sıvı çıkışı, idrar ve solunumun yanı sıra terleme yoluyla da gerçekleşir. Yapılan egzersizler sayesinde terleme yoluyla vücuttaki fazla sıvı atılabilir8. Ayrıca hareket halinde olmak, özellikle bacaklardaki ödem oluşumunu önleyebilir.
Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor. Bu nedenle spor yaparken nefes kontrolü oldukça önemli rol oynuyor.
Vücudunuzun Sıvı Dengesini Korur
Çok az terlemek vücudunuzda bazı maddelerin birikmesine neden olur. Çok fazla terlemek ise çok fazla sıvı kaybına sebebiyet verebilir. Düzenli ve dengeli terlemek vücudunuzdaki sıvının bir döngü içerisinde olmasını sağlar.
öncelikle terlemeyi önleyen pomad ve spreyler önerebilir. Bu tedaviden yarar görmeyen ve ileri derecede şikayeti olan hastalarda diğer tedavi yöntemleri uygulanır. Terlemeyi etkileyen birçok ilaç mevcuttur. Psikotrop (sedatif) ve antikolinerjik (atropin) gibi ilaçlar bir süreliğine faydalı olabilir.
– Genel terleme: (vücut, gövde terlemesi) için İç Hastalıkları ve Endokrinoloji bölümüne, – Gece (uykuda) terleme: için İç Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları bölümüne gidilebilir, – Çocuklarda terleme: için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne başvurulması gerekir.
Terleme sorunları için vücutta terlenen yerlere göre farklı farklı bölümlere gidilir. Terleme sebebiyle gidilen bölümler aşağıda belirtilmiştir. - Yüz, koltuk altı, ayak terlemesi ameliyatsız tedavi için Dermatoloji bölümüne gidilir.
Stres aşırı terlemeyi tetikliyor
Kimi durumlarda ise altta yatan herhangi bir hastalık bulunmaz. Terleme, stres ve utanma gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda aşırı terleme genellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında görülmektedir.
Gece terlemesinde harcanan suyu bedene geri dönüştürmek için gün içinde fazla miktarda su içilmesi gerekmektedir. Eğer gece terlemesi ile birlikte; nedensiz kilo azalması, ağrılar, ateşlenme, kronik ve kanlı öksürme, ishal veya karında ağrı meydana geliyorsa kişinin en kısa sürede bir uzmana başvurması gerekir.
Aşırı sırt terlemesi şikayetiniz, hayat kalitenizi kötü etkiliyorsa doktorunuz ağızdan alınan glikopirolat gibi ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar vücutta ter üretimini durdururlar. Reçeteli olarak verilen antiperspirant ürünler de doktorunuzun tavsiyeleri arasında yer alabilir.
Özellikle göbek bölgesindeki yağ hücreleri, vücudun her yerinde dokuları tahriş eden kimyasallar salgılayabilir. Bu durum, artrit, kalp hastalığı, kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır. %10 kilo vererek bu maddelerin miktarını azaltabilir ve ciddi bir hastalığa yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
Terleme; sıcaklık, nem, yaş, cinsiyet, genetik gibi etmenlerden etkilenir. Buradaki amaç vücudu serinletmektir. Teknik olarak yağ yakılmaz, ya da erimez. Bu durumda da daha fazla terleyen biri daha zayıf olacaktır diye bir durum söz konusu değildir.
Sağlıklı bir kilo kaybı haftada 0.5 kg-1 kg arasında olmalıdır. Yani ayda ortalama 2-4 kilo vermelisiniz. %10'luk bir kilo kaybının gerçekleşmesi için ise kabul edilebilir süre 6-12 aydır. Kilo yönetimi tedaviniz sırasında etkin bir tedavi için sıkı bir takip gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri