MEB tarafından ödendiği doğrudur ancak sınırsız da olsa ödenir kısmı doğru değildir. MEB 2 yıl önce okul bazlu bütçeleme sistemine geçiş yapmıştır. Okulların kapalı alanları öğrenci sayıları gibi kıstaslarla bir temel oluşturulup hesaplama yapılarak okul adına harcaması için ilçe milli eğitime bütçe yollanır.
Okullar, velilerin bağışları, okulu yaptıran varlıklı yurttaşların yardımları ve okul-aile birliğinin çabalarıyla gelir elde etmeye çalışıyor. Okullara yapılan bağış miktarı ve bağış yapan kişi sayısı ise okul türüne göre değişiklik gösteriyor. Buna göre her okul ve okul türü eşit oranda bağış alamıyor.
İslam dininin ibadet mekanı camiler, bir kamu hizmeti vermektedir. Devlet, tüm resmi kurumların elektrik, su, ısıtma, soğutma gibi genel giderlerini karşılamaktadır. Türkiye genelinde camilerin aydınlatma giderleri, ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Ülkemizde camilerin elektrik faturaları devlet tarafından ödenmektedir. Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve dernekler tarafından ödenmektedir.
Dr. Ahmet Onay, Türkiye genelindeki camilerin yüzde 78'inin giderlerinin doğrudan cemaat tarafından karşılandığını söyledi. Ayrıca yüzde 15'i cami derneklerince, yüzde 1'i de vakıflar tarafından karşılanıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Buna ek olarak Milli Eğitim Bakanlığı okul aile birliği yönetmeliği kapsamında 15 maddede yer alan ifadelere göre velilerin hiçbir şekilde bağış yapmaya zorunlu tutulamayacağı da yer alır. Okul kayıt dönemi içerisinde hiçbir şekilde bağış ya da yardım adı altında velilerden ücret talep edilemez.
Devlet okullarında eğitim için para da ödenmemektedir. Okul yöneticilerinin bağış adı altında istedikleri kayıt paraları kanuna aykırıdır ve haklarında yasal işlem başlatılmalıdır.
Kayıt ücreti, "bağış" adı altında kayıt sırasında veriliyor. Devletin verdiği kısıtlı bütçeyle eğitim-öğretim için ek faaliyet yapamayan, tek bir temizlik görevlisinin yetersiz geldiği okullarda, okul-aile birliği bu bağışlarla ders dışı sosyal faaliyetler organize ediyor, daha fazla temizlik görevlisi istihdam ediyor.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Türkiye'nin hiçbir noktasında; ister tam gün isterse yarım gün eğitim yapsın, hiçbir ad altında okul öncesi eğitimden kesinlikle ücret alınmayacak. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içerisinde bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz." dedi.
MEB Duyurdu: Devlet Okullarında Resmen Aidat Alınacak!
ORTAÖĞRENİM EĞİTİM YARDIMI HİZMETİ
Vakıflar Genel Müdürlüğünce, vakfiyelerde yer alan hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve örgün ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan öğrencilere eğitim yardımı verilmektedir.
Okullarımıza velilerimizin yaptıkları gönüllü bağışlar haricinde; okul idarecileri veya okul aile birliği yöneticileri tarafından, hiçbir velimizden rızası dışında kayıt ücreti veya bağış talep edilmeyecektir.
MEB, okullara kayıtta velilerden fatura, sözleşme gibi mevzuatta yeri olmayan belgelerin talep edilmemesi gerektiği bildirdi.
Açık Öğretim Lisesi 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı 1. Dönem İlk Kayıt ve Kayıt Yenileme işlemleri 15 Eylül 2023 - 16 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacak. İlk kayıt ve kayıt yenileme sınav ücreti olarak 160 lira yatırılacak.
Özel okullara yapılan zamdan sonra veliler, çocuklarının kayıtlarını özel okullardan almaya, devlet okullarına vermeye başladı. Devlet okulları da velilerden bağış adı altında ücret almadan kayıt yapmıyor.
Aynı okulun ilköğretim kısmı için verilen ödenek, kırtasiye giderleri için 6 bin 900 TL, temizlik giderleri için ise 25 bin 800 TL. Bu okula verilen toplam yıllık ödenek 34 bin 700 TL.
Okuldan istenen temizlik parası yasal değil, zorunluluk yok" dedi. Okullara yeterli kaynağın ayrılması gerektiğini söyleyen Bekir Avan şunları söyledi:"Velilerden bu paranın toplanmaması konusunda bakanlığı uyarıyoruz. Öğrenci başına 130 TL her okula kaynak vermeli.
Okulların/Kurumların adına düzenlemiş olan e-faturalar, “Harcama Yönetimi” menüsü altında “e-Fatura İşlemleri” alt menüsünde yer alan “Gelen Kutusu” bölümü içerisinde yer almaktadır.
B. Eğitim Hizmetleri: Maliye İdaresi eğitim hizmetlerine ilişkin faturaların da eğitim alan kişi adına düzenlenmesini istemektedir. Bu nedenle özel okullar faturalarını öğrenci adına düzenlemekte ve çoğu zaman faturada veli ismine de yer vermektedirler.
Dolayısı ile çocuğunuzu istediğiniz bir okula göndermenin yolu ikametinizi o okula yakın bir adrese taşımaktır. Adresi başka bir il yada ilçede olan bir kişinin istenen bir okula kayıt olması konusunda MEB yetkililerinin yada okul idaresinin dışarıdan müdahalesi söz konusu olamamaktadır.
Okul Aile Birliği Üyeleri ve Başkanı Maaş Alır Mı? Okul aile birliği üyeleri ve seçilen başkan herhangi bir maaş veya ek ücret almamaktadır. Okul aile birliği öncelikle okul ile veli arasındaki kopukluğu gidermek amacıyla toplanır ve herhangi bir gelir kaygısı bulunmaz.
Yönetim kurulunun görev süresi bir yıldır. Yönetim kurulu başkan ve üyeleri en fazla üç defa seçilebilir. Başkan ve yönetim kurulu üyeleri aynı anda birden fazla birlik yönetiminde görev alamazlar.
Okul Aile Birliği, Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinden oluşur. Yönetim Kurulu 7 asil, 6 yedek üyeden, Bunlar okul müdürü, müdür yardımcısı, öğretmenler arasından seçilen bir asil bir yedek üye ve veliler arasından seçilen 4 asil 4 yedek üyeden oluşur.
Bir dilekçe ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen başvurulur. Ayrıca e devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. ”https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru” üzerinden “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yapılabilmektedir.
5500 TL öğrenci yardımı, Türkiye'de örgün eğitimde okuyan tüm öğrencilere verilmektedir. Bu nedenle, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite fark etmeksizin, tüm öğrenciler bu yardımdan faydalanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri