Gölge öğretmen olmak için mutlaka lisans mezunu olmak ve eğitim fakültesini bitirmiş olmak gerekmektedir. Gölge öğretmen olmak için yapılan kamu personeli seçme sınavından da yeterli puanı alarak atanmayı beklemek gerekmektedir. Gölge öğretmen atamaları milli eğitim bakanlığı tarafından yapılmaktadır.
Kimler gölge öğretmen olmalı? Gölge öğretmen olacak kişinin uygun bir eğitim almış olması, özel gereksinimli çocukla bütünleştirilmiş ortamlarda tüm gün boyunca çalışmak üzere yetiştirilmiş olması gereklidir. Uygun bir eğitim sürecinden geçmemiş kişilerin gölge öğretmen olarak çalışması ile sistem amacına ulaşamaz.
Gölge öğretmen ücreti 11.500 TL - 16.200 TL arasındadır.
Bunun yanı sıra gölge öğretmen olmak için okunabilecek bölümler; Psikoloji, Çocuk Gelişimi ve Özel Eğitim gibi bölümlerdir. Bu bölümlerden mezun olan kişiler çeşitli eğitimlerden geçerek gölge öğretmen olmaya hak kazanırlar. Bunun yanı sıra beden eğitimi öğretmenleri de gölge öğretmen olarak görev alabilirler.
Ailelerin ücretsiz olarak yararlandığı gölge öğretmenin görevleri arasında okuldaki ders, teneffüs, oyun ve etkinliklerde öğrencilere eşlik ederek, becerilerinin gelişmesini hızlandırmak ve çocuğun eğitim ortamına entegre olmasına yardımcı olmak bulunuyor.
İlgili 26 soru bulundu
Maaşı aileler ödüyor
Milli Eğitim Bakanlığı'nın gölge öğretmen konusunda velilere maddi bir desteği yok. Gölge öğretmenin ücretini aileler kendi imkanlarıyla ödüyor. Aileler, gölge öğretmen yöntemin yasalaşmasını ve ücretlerinin devlet tarafından karşılanmasını istiyor.
Ücretli öğretmen olmak için Milli Eğitim Müdürlükleri'ne başvuru yapılıyor. Aynı zamanda e-devlet üzerinden de başvuru yapmak mümkün. Ücretli öğretmenlik yapmak isteyenler farklı ilçeler için birden fazla başvuru yapabiliyor. Ücretli öğretmenlik için Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girme zorunluluğu bulunmuyor.
Gölge Öğretmenlik Kursları
Almaları gereken eğitimi uzaktan eğitim şeklinde tamamlayan ve sonrasında yapılan ölçme ve değerlendirme sınavlarına katılan kursiyerler, başarılı olmaları halinde gölge öğretmen sertifikası alırlar.
Yönetmelikte, karşılığı olmasa da zaten derslere girdikleri için eğitim teşkilatında, 'Gölge Öğretmen' diye tanınıyorlardı. Bakan Ziya Selçuk'un onayıyla, uygulama 81 ilde başladı. Kolaylaştırıcı kişiler, düzenlemeyle okullarda bulunabilecek ve öğretmenle aynı anda tüm gün derslere girebilecek.
Bu şartlar arasında Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) zorunluluğu yoktur. Ancak Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi gibi dört yıllık eğitim veren bölümlerden mezun olma şartı vardır.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan düzenlemeye göre, daha önce derslere yalnız girmek zorunda olan otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler, derslere artık halk arasında 'gölge öğretmen' olarak bilinen kolaylaştırıcı ile birlikte girebilecek.
Gölge öğretmen olmak için mutlaka lisans mezunu olmak ve eğitim fakültesini bitirmiş olmak gerekmektedir. Gölge öğretmen olmak için yapılan kamu personeli seçme sınavından da yeterli puanı alarak atanmayı beklemek gerekmektedir. Gölge öğretmen atamaları milli eğitim bakanlığı tarafından yapılmaktadır.
Gölge öğretmenlik büyük bir sabır, merhamet, şefkat, bilgi ve donanımı gerektiriyor. Kişide aranılan bu nitelikler çocukların özgüven kazanmasına, sosyal rolünü öğrenmesinde etkili rol oynuyor. Zira çocuk gölge öğretmenine alışmadığı, sevmediği sürece gelişme kaydetmek çok zor.
Özel çocuklara okul yıllarında rehberlik eden, öğrencilerin akademik, sosyal ve öz bakım becerilerini okul ortamında desteklemesini sağlayan 'gölge abla' olarak adlandırılan eğitmenler, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı yazı kapsamında okulda bulundurulabilecek.
Dört yıllık eğitim fakültesi ya da fen edebiyat fakültesi mezunu olmak. Formasyon eğitimi almış olmak. Kamuda öğretmenlik için bir KPSS P121'den yeterli puanı almak. Bir yıllık zorunlu mesleki stajı tamamlamış olmak.
Gölge öğretmen, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitim sürecinde öğretmenlere yardımcı olan bir kişidir. Genellikle öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre belirlenirler ve öğrencilerin öğrenme süreçlerindeki engelleri aşmalarına yardımcı olurlar.
Ergoterapia Gelişimsel Destek ve Danışmanlık Merkezi' nde verilen gölge abi veya abla hizmeti, özel gereksinimli, sosyal problemleri veya yönlendirilmesi gereken bireylere abilik/ablalık yapan bireyleri kapsamaktadır.
Mevcut yasa. yönetmelik ve diğer mevzuata göre velinin öğretmen seçme; hatta, e-adres'e göre okullara kayıtlar başladıktan sonra okul seçme hakkı (özel okul hariç) dahi yoktur. Reddi hakim yapabilirsiniz, hekim seçme hakınız vardır, ancak eğitim öğretim adalete ve sağlığa benzemez.
Engelli bireylerin öz bakım becerilerini geliştirmelerinde ve karşılaştıkları sorunları çözmede yardımcı olur, Engelli bireylerin aileleriyle etik kurallar çerçevesinde iletişim kurar, Engelli bireyler için hazırlanmış bireyselleştirilmiş eğitim programlarını hazırlayıp uygulayabilirler.
USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ ;
Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılan 40 saatlik Usta Öğreticilik kursuna katılabilirler. Kursu başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik belgesi verilir.
UZMAN VE BAŞÖĞRETMENLİK SERTİFİKALARI e-Devlet ÜZERİNDEN ALINABİLECEK. Millî Eğitim Bakanlığınca 16 Aralık 2022'de kesin sonuçları ilan edilen uzman öğretmen ve başöğretmenlik sınav sonuçlarına göre sertifika almaya hak kazananlar, sertifikalarını e-Devlet üzerinden alabilecek.
Evlilik, tayin, atama vb. gibi durumlarda öğretmenler ve memurlar bu belge ile başvuru ve işlem yapmaktadırlar. Bu nedenle de talep edebilmektedirler. E Devlet Kapısı uygulaması üzerinden kolaylık ile temin edilebilir.
Ücretli öğretmen maaşı ortalama olarak 8.830 TL civarındadır.
Son yıllarda en çok ücretli öğretmene ihtiyaç duyulan branş "Okul Öncesi Öğretmenliği"dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri