Kavun, karpuz, üzüm gibi meyveleri karıştırarak tüketmek ve meyvelerin yanında soğuk içecekler içmek mide ve barsak hareketlerini bozarak ishale neden oluyor. Yazın sıcak ortamda mikroplar daha çok çoğalıyor, besinleri serin yerlerde saklamak daha zorlaşıyor ve besin zehirlenmeleri ve ishaller sık görülüyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Soysal, yazın kavun, karpuz, üzüm gibi meyveleri karıştırarak tüketmenin ishale neden olduğunu söyledi.
Lif bakımından oldukça zengin birer meyve olan kavun ve karpuzu, ana ya da ara öğünlerin yanında tüketmemelisiniz. Öğlen ya da öğle arası tüketebileceğiniz kavun ve karpuzu ayrı olarak tüketmeli, yanında su içmemelisiniz. Yoğurt ve peynir gibi ürünleri nişastalı ürünler ile birlikte tüketmekten kaçınmalısınız.
İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller nedeniyle özellikle likopenin fazla olması nedeniyle aşırı tüketimi nedeniyle midede şişkinlik yapabilmektedir. Bunun haricinde ayrıca fazla tüketilmesi sindirim problemlerine yol açabilmektedir.
Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise; Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan sağlığımızın koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir.
İlgili 41 soru bulundu
Kavun-karpuz
Bu nedenle de glisemik indeksleri düşüktür. 200 gram karpuz ve kavunda 15-13 gram karbonhidrat bulunuyor. Diyabetli bir bireyin ara öğünde 200 gramdan fazla kavun ya da karpuz yememesi gerekiyor.
Karpuz ise yüzde 95'e yakın bir su içeriğine sahiptir, bu nedenle çok daha hafif bir meyvedir. A vitamini, karpuzun kavuna göre çok daha avantajlı olduğu kategorilerden biridir. Sahip olduğu 569 birim, kavunun içeriğinin 10 katıdır.
Karpuz gibi meyvelerden hemen sonra su içmek sindirim sisteminizin pH seviyesini bozabilir. Karpuz yedikten sonra çok fazla sıvı tüketmek ishale, şişkinliğe veya kusmaya neden olabilir. Bu durumları önlemek için meyve yemekten hemen sonra sudan kaçınmak en iyisidir.
Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekliyor.
Çok iyi bir lif kaynağı olarak bilinen karpuzun mideye faydaları çoktur. İçerisindeki lif mide ve bağırsak sistemini düzenler. Kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunları önler.
Kavun ve karpuz: Kavun ve karpuz tek başına tüketilmesi gereken meyveler. Özellikle de süt ürünler, yumurta, kızarmış yiyecekler, tahıllar ve nişastalar bu meyveler ile birlikte tüketilmemeli.
Karpuz-peyniri tek başına öğün olarak tüketmenin sakıncalarına değinen Yeşim Özcan, bu konuda "Karpuz, şeker oranı yüksek olduğundan insülin salgısını artırıp göbek çevresi yağlanmasına sebep olur. Peynirin fazla tüketilmesi de vücuda gereğinden fazla yağ ve tuz alınması, yani kilo anlamına gelebilir.
Karpuz zehirlenmesi nedir, neden olur? Belirtileri nelerdir? Karpuz yetiştirirken kullanılan azotlu gübrelerin yanlış kullanımı yüzünden karpuzdaki nitrat seviyeleri artabilir. İnsan bünyesine aşırı nitrat alımı ise toksik hale gelebilir ve fazla nitrat içeren karpuzun yenmesiyle besin zehirlenmesi yaşanabilir.
Kavun ve karpuz
Özellikle de süt ürünler, yumurta, kızarmış yiyecekler, tahıllar ve nişastalar bu meyveler ile birlikte tüketilmemelidir.
Meyveleri şekerli gıdalarla birlikte tüketmekten kaçınmalısınız. Örneğin; karpuz, kavun ile beraber bal, reçel, şerbet tüketmek vücudunuzun şeker dengesi için çok sakıncalıdır. Bunun yanı sıra balığın yanında incir, ayva ve kavun tüketmek kulunç, bahak ve baras gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Sindirim sorunu yaşayan kişilere aç karnına bol bol karpuz yemelerini öneriyoruz. Karpuz iyi bir bağırsak çalıştırıcı. Ayrıca büyük bir kısmının su olması sebebiyle yazın artan sıvı ihtiyacını gideriyor ve böbrekleri çalıştırarak idrarı düzenliyor."
Yazın en sevilen meyvelerinden karpuzun birçok faydası olduğunu belirten uzmanlar, maksimum fayda sağlamak için aç karnına ve çekirdekleriyle birlikte tüketilmesini öneriyor. Karpuz kan basıncı ve böbrek fonksiyonlarını düzenlerken, ayrıca kanserden de koruyor.
İşte gece yediğinizde faydasını daha fazla göreceğiniz o yiyecekler. KARPUZ Karpuzlar içi lif ve su dolu en önemli besinlerden birisidir. Yatmadan önce karpuz yemek dümdüz bir karna sahip olmasının yanında, bu besin maddesi, vücudunuzda fazla miktarda bulunan sıvıların giderilmesi için gerekli olan bir mineraldir.
Kalp Sağlığını Destekler
Potasyum, kan damarlarını gevşeterek kan akışını düzenlemeye yardım eder. B vitaminleri ve folat kaynağı olan kavunun, vücuttaki inflamasyona işaret eden homosistein düzeylerini düşürmede rol oynayabilir. Yeterli folat tüketimi, felç riskini düşürmeye de yardımcıdır.
Kavun: Kilo kaybında oldukça önemli bir meyve olan kavunun 200 gramında 60 kalori bulunuyor. Yüksek posa içeriği ile kan şekerinin düşmesini önleyen kavun, uzun süre tok kalmayı sağlıyor.
Karpuzun etinde sert veya gerçek çekirdeklerin bulunmamasının veya göreceli olarak bulunmamasının, bunun başlıca ayırt edici özelliği özelliği olması dolayısıyla, triploid hibrit karpuza genellikle “çekirdeksiz” karpuz denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri