Daha dar anlamda devletçilik ise, devletin ekonomik alanda doğrudan doğruya müdahalesini öngören sistemi ifade etmektedir. Devletin, ekonomik alanda görünümü, değerlendirilmesi, karma ekonomi şeklinde olmuştur.
Devletçilik, temel anlamıyla devletin ekonomik hayatın içine girmesidir. Ama bu yapılırken sosyalist model benimsenemez. Elinde sermayesi olan vatandaşlar, birkaç alan dışında, diledikleri biçimde üretime katılabilirler.
Atatürk'ün iktisadî anlayışı en genel haliyle; özel girişime dayalı ama özel girişimin yeterli olmadığı alanları devletin ulusal ekonomi temelinde canlandırması, yabancı sermayeye karşı olmayan ancak bunun da ulusal çıkar çerçevesinde değerlendirildiği bir iktisat siyaseti anlayışıdır.
Devletçilik, devletin ekonomiyi veya sosyal hayatı ya da her ikisini de belirli bir dereceye kadar kontrol etmesi gerektiği inancıdır. Bu anlamıyla devletçilik, anarşizmin tersidir. Devletçilik totalitarist, refah devleti, minarşizm, büyük devlet gibi çeşitli şekillerde olabilir.
Devletçi uygulamalara geçişin en önemli nedeni bir dönem önce uygulanan özel sektörün desteklenmesine dayalı kalkınma ve sanayileşme çabalarının sonuç vermemesi olmuştur. 1923-1932 döneminin başarısızlığına yol açan nedenler aynı zamanda devletçilik uygulamalarına geçişin de nedenlerini oluşturur.
İlgili 21 soru bulundu
Bu büyük krizden kurtulmak ve toparlanmak için 1930 yılında ilk kez devletçilik konusu gündeme gelir. 1932 yılından itibaren uygulanmaya başlayan devletçilik sistemi, devlet öncülüğünde sanayiye dayalı bir ekonomik gelişim hamlesi olarak ifade edilebilir.
Türkiye'de, 1929-1939 yılları arasında, dönemin içsel ve dışsal koşulları nedeniyle karşılaşılan ekonomik zorlukların üstesinden gelip, ekonomik bağımsızlığa ulaşmak için devletçilik etkin bir politika aracı olarak kullanılmıştır.
IMF'ye göre Türkiye üst-orta gelirli, karma piyasalı, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Ülke, dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü destinasyondur ve hem çok uluslu hem de ulusal firmalar tarafından kurulan 1.500'den fazla Ar-Ge merkezine sahiptir.
Devletçilik, zorunlu olarak müdahaleciliği gerekli kılar. Bu müdaha- lenin amacı, siyasi iktidarların politikası ile belirlenir, sınırları uygulanan devlet politikası ile ortaya çıkar. Türk devletçiliğinin esas hedefi, geri kal- mış bir ülkeyi süratle kalkındırmak, refah seviyesini artırmaktır.
Türkiye'de devletçilik, yeni kurulan Cumhuriyet'in kapitalist ser- maye birikiminin özel bir yolu olarak ortaya çıkmış ve 1920'lerin liberal po- litikalarına karşı bir tepki olarak doğmuş, çoğunlukla liberalizm kavramının karşıtı olarak kullanılmıştır.
Bu ilke (Devletçilik) 5 Şubat 1937 tarih ve 3115 sayılı kanunla anayasaya girmiştir. CHP Programındaki ifade de yukarıdakine ben- zemektedir ". 4. Atatürk devletin ekonomiye müdahaleleriyle birlikte, kişisel özgürlüklerin korunmasına büyük önem vermektedir.
Liberal Kemalizm, toplumsal alanda Atatürk'ün milliyetçilik anlayışını savunur.
8176372,00 TL fazla verdi. * 1927 yılında 1927 1 Dolar 1,94 TL. genelinde bir kalkınma hamlesi başlatıldı. *1929 yılında Dolar 2,08 lira.
Atatürk'ün devletçilik ilkesi, Türk toplumunu çağdaş ve modern bir düzene ulaştırabilmek için gerekli olan ekonominin güçlendirilmesi ve millî bir burjuva sınıfının oluşturulmasıdır. Devletçilik ilkesi, Atatürk'ün adlandırdığı üzere "ılımlı devletçilik"tir.
Ekonomik müdahalecilik (ekonomik devletçilik, devlet müdahalesi veya entervansiyonizm olarak da adlandırılır), piyasa başarısızlıklarını düzeltmek ve halkın genel refahını artırmak için hükûmetin piyasa sürecine müdahalesini destekleyen bir ekonomi politikasıdır.
Üretimleri geleceğe yönelik olarak planlanır. Hizmetler özel ekonomilere göre daha geniş, pahalı ve çeşitlidir. Devletin amacı insanların toplumsal ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaktır. Bunun için kaynakları ekonomik kullanır.
Devletçilik; ekonomik, kültürel ve sosyal kalkınmada devlete düşen görevlerdir.
1930'lu yıllarda ekonomik politikaya devletçilik ilkesinin hakim olduğu görülmektedir. Ancak bu devletçilik, milli ekonominin gerekleri, ülkenin hızla kalkınması ve sanayileşmesi ihtiyacıyla sınırlı olan ve özel teşebbüsün tam güvenlik ve istikrar içinde varlığını sürdürebilmesini de gerekli gören bir devletçiliktir.
Toplam gelir içerisinde en yüksek payı, %46,2 ile bir önceki yıla göre 0,9 puan azalan maaş ve ücret geliri aldı. İkinci sırayı %21,0 ile önceki yıla göre 3,5 puan artan müteşebbis geliri alırken üçüncü sırayı %20,2 ile önceki yıla göre 3,7 puanlık azalış gösteren sosyal transfer geliri oluşturdu.
Kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan bir ekonomik sistemdir. Serbest piyasa ekonomisi olarak 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Devletçilik uygulamasına yol açan ekonomik koşullar başlıca şunlardır; 1929 ekonomik krizinin olumsuz etkileri. Sanayi Teşvik Kanunu'na rağmen ülkede istenilen gelişmenin olmaması Artan nüfusun istihdam zorunluluğu.
Cumhuriyet'in ilanıyla yeni dönem başladı
29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle Türkiye ekonomisinde de yeni dönem başladı. Cumhuriyet'in ilk yıllarında devletle özel sektörün de üretime katkı verdiği bir ekonomik model izlendi. Türkiye, 1.
Türkiye'de 1980 öncesi dönemde, ithal ikameci bir sanayi politikası uygulanarak her yıl ortalama % 5 civarında bir ekonomik büyüme sağlanmıştır. Sanayileşmenin bazı göstergeleri vardır.
Cumhuriyet'in 100'üncü yılında Türkiye ekonomisi dünyanın en büyük 17. ekonomisi konumunda bulunuyor. Yıllıklandırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) 1 trilyon doları aştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri