Kamu gelirleri, vergi gelirleri, vergi dışı gelirler ve borçlanma gelirlerinden oluşmaktadır. Kamu gelirleri içerisinde en önemli gelir kaynağının ise vergi gelirleri olduğu bilinmektedir.
Vergiler-1 devlet bütçesi içindeki yeri
bölümünü vergi gelirleri oluşturur. Bu nedenle vergiler en önemli kamu geliri türü kabul edilir.
Mülk ve teşebbüs gelirleri, arazi, bina, orman, maden gibi gayrimenkuller ile devletin ticari, sinai ve mali girişimlerinden sağladığı gelirleri kapsamaktadır.
Ancak devletin ve yetkili kuruluşların egemenlik gücüne dayanarak aldıkları vergi dışı başka gelir kaynakları söz konusudur. Bunlar; resim, harç, şerefiye, parafiskal gelirler, para basımından doğan gelirler, bağışlar, para ve vergi cezalarının her biri kamu ekonomisi gelirleri kapsamındadır.
Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe gelirleri 2023'te 2022 yılına göre yüzde 86,1 artarak 5 trilyon 210 milyar 488 milyon lira, giderleri de yüzde 123,8 yükselerek 6 trilyon 585 milyar 456 milyon lira olarak gerçekleşti.
İlgili 45 soru bulundu
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
Listede yer alan bilgilere göre, ilk sırada Estonya gelirken bu ülkeyi sırasıyla Letonya, Yeni Zelanda, İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve Lüksemburg izliyor. İsrail 8., Litvanya 9. ve Avustralya 10. sırada bulunuyor.
Devlet geliri sadece merkezi yönetim bütçesine giren kamu gelirleridir. Devlet geliriyle en büyük kamu tüzel kişisi olan devletin elde ettiği gelirler kastedilir. Kamu yararı için çalışan kuruluşların ve yerel yönetimlerin gelirleri ise bu kavramın dışında tutulur.
Gerçek Kamu Gelirleri (Mülk gelirleri, hizmet satışları gelirleri, vergi, vergi benzeri gelirler) Gerçek Olmayan Kamu Gelirleri (Hazine imkanlarından sağlanan gelirlerle, borçlanmalar yoluyla elde edilen gelirler) Bu gelirler, gelecekte gerçek kamu gelirleri ile ödenmek üzere elde edilmiş gelirlerdir.
Kamu kaynakları: Borçlanma suretiyle elde edilen imkanlar dahil kamuya ait gelirler, taşınır ve taşınmazlar, hesaplarda bulunan para, alacak ve haklar ile her türlü değerlerdir.
Özellikle tekstil, otomotiv ve inşaat malzemeleri gibi sektörlerdeki ürünler dünya pazarlarında talep görür. Sonuç olarak, Türkiye'nin en büyük gelir kaynağı, turizm, inşaat, tarım, tekstil, sanayi, enerji ve dış ticaret gibi birçok sektörün bir araya gelmesiyle oluşur.
Kamu giderleri (İng. Public expenditure) veya Devlet masrafları, Hükümet ve diğer kamu tüzel kişilerinin, kamu yararına çalışmalarını finanse etmek üzere yaptıkları harcamalardır. Kamu giderleri ağırlıklı olarak eğitim, sağlık, adalet, ulaşım ve altyapı gibi alanlarda kullanılır.
a) Sermaye gelirleri olarak nitelendirilen faiz, kar payı, kira vb. gelirler ile emek gelirleri olarak nitelendirilen aylık, ücret, serbest meslek kazancı ve sosyal güvenlik katkıları gibi gelirler farklı oranlarda vergilendirilmektedir.
Toplam gelir içerisinde en yüksek payı, %46,2 ile bir önceki yıla göre 0,9 puan azalan maaş ve ücret geliri aldı. İkinci sırayı %21,0 ile önceki yıla göre 3,5 puan artan müteşebbis geliri alırken üçüncü sırayı %20,2 ile önceki yıla göre 3,7 puanlık azalış gösteren sosyal transfer geliri oluşturdu.
Vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, fiyat (ücret gelirleri), taşınmaz mal gelirleri yerel yönetimlerin en önemli öz gelir kaynaklarıdır. Ceza gelirleri, faiz gelirleri, özel kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan yardımlar da yerel yönetimlerin diğer öz gelir kaynakları arasında sayılabilir.
Devletin sattığı ya da kiraladığı gayrimenkullerden elde ettiği gelirlere mülk gelirleri denir. Teşebbüs gelirleri ise devletin sermayesinin tümüne ya da büyük kısmına sahip olduğu iktisadi teşebbüslerinin özel kişiler gibi ticari ve sınai faaliyette bulunması sonucunda elde edilen kamu geliri türüdür.
Birçok gelişmekte olan ülke, artan kamu harcamaları ve temel ihtiyaçlarını finanse etmek için vergi gelirlerini artırmaktadır. Bununla birlikte bütçe açıklarının ile borçlanmanın artması ve kamu harcamalarının etkinsiz kullanımı da vergi gelirlerinin artmasına neden olabilmektedir.
Mamelek (patrimuan) gelirler, karşılığı olan kamu gelirleri arasın- dadır. Mamelek gelirler, devletin kamu ve özel hukuk kişisi statüsüne sa- hip olduğu taşınır ve taşınmaz malların haklarının işletilmesinden elde edilen gelirlerdir.
2.1.Vergilerin Amaçları ve Nitelikleri
Vergilemenin mali amacı, devletin gelir elde etme amacıdır. Mali olmayan amaçları ise, iktisadi istikrarı sağlamak, iktisadi büyüme ve kalkınmayı sağlamak, gelir dağılımını adil hale getirmek ve kaynak tahsisinde etkinliği sağlamak şeklinde belirtilebilir.
5018 sayılı Kanunda yapılan değişiklik çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı, merkezî yönetim bütçe kanun teklifini hazırlar ve bu amaçla ilgili kamu idareleri arasındaki koordinasyonu sağlar.
13 bin 110 dolar kişi başı milli gelir, 1 trilyon 118 milyar dolar milli gelir ile Türkiye'miz yatırım, istihdam, üretim, ihracat rotasında kalkınma yolculuğuna devam ediyor."
Türkiye'nin 2022 yılı vergi rekortmenleri listesinde ilk sırada Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar yer alırken kendisine 564 milyon 124 bin 318 lira vergi tahakkuk edildi.
İtalya, İngiltere, İspanya, Yunanistan, Hollanda, İsveç, Portekiz, Lüksemburg, Romanya, Polonya, Letonya, Litvanya, Slovakya, İrlanda, Macaristan, Estonya, Çekya, Güney Kıbrıs, Bulgaristan ve Hırvatistan veri almıyor.
Cayman Adaları, Atlantik Okyanusu ile Karayip Denizi arasında yer alan tropik bir ada ülkesidir. Listedeki diğer ülkeler gibi, Cayman Adaları'nda da kişisel gelir vergisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri