Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde; Siyah kot; “İmar planında gösterilen yolun doğal zeminini ifade eder.” şeklinde tanımlanırken, Kırmızı kot ise; “İmar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır halini ifade eder.
Merhaba . Orka kapsamındaki mahallenin kadastro tarihi 1981.Şekilde pembe renkli alanlar o tarihte kadastro yapılarken vatandaşlara zilyetlikten yazılan parseller.Dışını kırmızı renkle çevreleyen saha ise Tapulama Harici (Orman) olarak bırakılan saha.
Kırmızı alan oyun başladıktan sonra haritada rastgele beliren bir tehlike bölgesidir. Belli bir süre sonra alan bombalanır ve oyuncu vurulursa büyük hasar alır.
Ana taşınmaz bilgileri ile bağımsız bölüm bilgilerinin görüntülendiği aşamalarda sorgulanan malik bilgilerinin bulunduğu satır kırmızı renk ile belirtilmektedir. Bu modül ile kadastro müdürlüklerinde . ncz veya shp. formatında tutulan verilerin tapu mahallesi/köyü bazında aktarımı yapılmaktadır.
Arsanın imara açık olup olmadığını nasıl anlarız? İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
İlgili 28 soru bulundu
Yüzde 40 İmar Ne Demek? “yüzde 40 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %40, yani 0,40'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %40'ı kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 400 m2'yi geçmemelidir.
E-Devlet ana ekranında yer alan arama kutusuna imar durumu yazarak, imar sorgulaması yapmak istediğiniz belediyenin ya da ilçenin ismini girerek, sorgulama yapabilirsiniz. Burada da yine adres ve ada-parsel bilgileri girmeniz gerekmektedir.
Tapu Senedinin pembe ve mavi renklerde olması tapu senedinin hangi amaçla verildiğini gösterir. Tapu, bir arsanın ya da inşaatın, yapılmış bir mülkün bağımsız bölümlerinin maliklerini gösteren Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilmiş, geçerli resmi belgeye verilen addır.
e-Plan otomasyon uygulaması ile imar durum belgelerine; il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve plan bilgilerini girerek ulaşmak mümkündür. Detaylı bilgi için; https://e-plan.gov.tr/imar adresine gerekli bilgileri doldurarak ulaşabilirsiniz.
Belli bir ölçekteki büyük harita, plan ve modeli oluşturan ayrı parçalardan her birine pafta adı verilmektedir. Bu parçaların her biri büyük haritayı meydana getirir. Arazilerin ve arsaların tek bir pafta içerisinde gösterilmesi mümkün değildir. Bu sebeple haritası düzenlenecek olan alan paftalara bölünür.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde; Siyah kot; “İmar planında gösterilen yolun doğal zeminini ifade eder.” şeklinde tanımlanırken, Kırmızı kot ise; “İmar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır halini ifade eder.
Kırmızı alan: Bu grup, öncelikli acil hastaları ilgilendirmektedir. Kırmızı alan birimi, hayati tehlike taşıyan ağır yaralanma ya da ağır hastalık geçirme durumları ile ilgilenmektedir. Kırmızı alana dahil edilen hastalar en acil durumu gerektiren sınıfta yer almaktadır.
Yeşil alanlar; kamu yararı gözetilerek oluşturulmuş açık alanlardır. Yeşil alan çeşitleri de dinlenme ve oyun alanları şeklinde ayrılır. Ortak kullanıma açık olan bu alanlar, doğal bir süreç içerisinde kendiliğinden oluşabileceği gibi peyzaj uygulamaları ile de yapılabilir.
Tarla ise; Tarıma elverişli olan, sınırlı ve belirli toprak parçası olarak tanımlanıyor. Arsa; İmar uygulaması olan ve üstüne bina yapılabilen, tarım yapılmayan, parsellenmiş, belediye sınırları içinde kalan toprak parçası olarak ifade ediliyor.
“yüzde 5 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %05, yani 0,05'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %05'i kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 50 m2'yi geçmemelidir.
Bu alan orman vasfını yitirdiği taktirde malikler tekrar hak sahibi olmaktadır. Bu hak sahiplerine tapularını hukuk kurallarında adlarına satın alma işlemi yapmaktayız.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Arsa alırken tapu üzerinde haciz ve ipotek gibi herhangi bir şerhin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca arsanın tek kişiye ait mi yoksa hisseli mi olduğunun bilgisinin alınması gerekmektedir.
Bu suretle maledilen arazi ve arsalar belediye veya özel idare tarafından satılamaz ve başka bir maksat için kullanılamaz. Bu hususta tapu kütüğünün beyanlar hanesine gerekli şerh konur.
Pembe renkli tapular, söz konusu mülkün projesinde onaylı bağımsız bölümleri olduğunu, kullanım alanlarının ve hisselerinin tespit edildiğini ifade ediyor.
3) Satılık arsa yapılaşmaya açık mı? Yeşil alan, hastane, dini tesis, okul, hastane, park vb. olarak ayrılmış arazilere inşaat yapılamaz. İnşaat yapabilmek için arsanın imar planına göre konut, sanayi, ticaret, turizm bölgelerinde olması gerekir.
Türkiye'de mülk satın almadan sonra verilen tapunun pembe ve mavi olmak üzere iki rengi vardır. Mülkiyet hakkını anlamak açısından hangi renk tapunun hangi nitelikteki mülk için kullanıldığını bilmek önemlidir.
Gabari, bir yapının maksimum yükseklik limitini belirtir demiştik. Bu durumda 'gabari 6.50', inşaatın maksimum yüksekliğinin 6.50 metre olabileceğini gösterir.
TARLAYA EV YAPMA İZNİ NEREDEN ALINIR? Tarlaya ev yapmak için söz konusu tarlanın bulunduğu belediyeye başvurmanız gerekiyor. İmar izni maliyeti için gereken bilgiler belediyeden alabiliriniz. Ayrıca arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulanması gerekiyor.
Köylerde imar gerektirmeyen yerlerde, tarlanızın üzerine ev yapmak için imar ruhsatına gerek yoktur. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekir. Ayrıca köy ihtiyar heyetinden izin alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri