Vergi politikasının ana hedefi ise, devlete ve kamu teşebbüslerine ekonomik ve sosyal hedeflere uygun olarak ekonomik istikrarı bozmaksızın ve adil ölçüler içerisinde kaynak toplama olanağının sağlanmasıdır .
Vergilemenin mali amacı, devletin gelir elde etme amacıdır. Mali olmayan amaçları ise, iktisadi istikrarı sağlamak, iktisadi büyüme ve kalkınmayı sağlamak, gelir dağılımını adil hale getirmek ve kaynak tahsisinde etkinliği sağlamak şeklinde belirtilebilir.
Vergi, devletin kamusal görevlerini yerine getirebilmek için ihtiyacı olan finans kaynaklarını karşılamak üzere, kanunlara uygun olarak ve hiçbir karşılık belirtmeksizin vatandaşlardan tahsil ettiği parasal yükümlülüktür.
Verginin fiskal amacı, kamu harcamalarının finansmanı için gelir sağlamaktır. Kamu gelirleri ile ulaşılmak istenen en birincil gayedir. Birçok vergi uygulamasında amaç, kamu harcamaları için finansman tedarik etmektir.
Devlet aldığı vergiler ile harcamalarını finansmanını yapar ve gelir dağılımını kontrol eder. Vergi gelirleri vergi daireleri yardımı ile takip edilir. Türkiye'de ödenen vergiler 200'ü aşkındır. Başlıca vergi türü dediğimizde ise 7'si en çok bilinen olarak karşımıza çıkar.
İlgili 39 soru bulundu
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi‟nindir (TBMM). Bu yetki devredilemez. Dolayısıyla vergi ve benzeri mali yükümlülükler, yalnızca TBMM tarafından konulur, değiĢtirilir veya kaldırılır.
Vergi, devlet tarafından, gelir oluşturmak amacıyla, yasalara dayanılarak, karşılıksız ve gerektiğinde zorla alınan parasal bir yüktür. Vergiler, devlet gelirlerinin çok önemli bölümünü oluşturur. Güvenlik, eğitim, adalet, altyapı, ekonomik refah, sosyal güvenlik gibi temel kamu harcamalarına kaynak oluşturur.
Kurumsal vergi rekortmeni
Kurumlar vergisi beyan eden mükellef listesinde ise ilk sıranın sahibi tahakkuk ettirilen 11 milyar 51 milyon 920 bin 642 lira vergiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası oldu.
Türkiye en düşük vergi yüküne sahip Meksika, Şili, Güney Kore, ABD ve İsviçre gibi ülkelerin ardından sekizinci sırada yer almaktadır. OECD kriterine göre Türkiye'nin %29,3 olan vergi yükü oranı OECD ortalaması olan %34,2'nin altında kalmaktadır.
Vergilendirmenin İşlevleri nelerdir? Devlete kaynak yaratarak, yatırım ve harcamalarını karşılanmasını sağlar. Büyümeye katkıda bulunarak, gelir ve servet paylaşımını düzenler. Devletin sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik gibi temel hizmetleri ve altyapı hizmetlerinin gerçekleşmesini sağlar.
Vergi, devletin kamu giderlerini karşılamak için toplumu oluşturan gerçek ve tüzel kişilerden iktisadi güçlerine göre karşılıksız ve zorunlu olarak kamuya aktardığı ekonomik birim ya da değerlerdir (2).
Vergi çeşitleri kodlarına göre sıralanır ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın güncel listesine göre 200'ü aşkın vergi türü vardır. Başlıca vergi çeşitleri ise 7 tanedir ve en bilinenler arasında bu 7 vergi bulunur. Listede ilk sırada 0001 kodlu gelir vergisi ya da 'yıllık gelir vergisi' bulunur.
Vergiyi doğuran olay kavramı, Türk Vergi Sisteminin usule ilişkin esasları düzenleyen 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 19. Maddesinde “Vergi alacağı, vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmüllü ile doğar.
Vergi avantajı nedir sorusunu; vergi kanunlarındaki yasal düzenlemelerden yararlanarak mükelleflerin ödemesi gereken vergi miktarını azaltması veya vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulması şeklinde tanımlayabiliriz.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
Vergi toplama maliyeti devlet bütçesinden bu amaçla yapılan harcamalar ile mükelleflerin vergi hizmetleri ve danışmanlığı, muhasebe ve mali hizmetler, denetim ve benzeri konularda yaptıkları harcamaların toplamından oluşur.
Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Bakanlar Kuruluna (Cumhurbaşkanına) verilebilir.
Vergi Dışı Gelirler(Örnekler: Döner Sermaye Karları, KİT'lerden Sağlanan Gelirler, Gayrimenkul Kiraları, Para Cezaları vb.) Sermaye Gelirleri (Örnek: Gayrimenkul Satış gelirleri) Özel Gelirler ve Alınan Bağış ve Yardımlar (Örnek: Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri)
Vergiler-1 devlet bütçesi içindeki yeri
bölümünü vergi gelirleri oluşturur. Bu nedenle vergiler en önemli kamu geliri türü kabul edilir.
Dolaylı vergiler içinde KDV önemli bir yer tutuyor. 2022 yılı bütçe gerçekleşmeleri Hazine ve Maliye Bakanlığınca “Aralık Ayı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşme Raporu” ile açıklandı. Buna göre 2022 yılı vergi gelirleri 2 trilyon 353 milyar TL olarak gerçekleşti.
Vergi; devletlerin, vatandaşlarından ve şirketlerden yasayla belirtilen şekline uygun olarak kamu hizmetleri karşılığında topladığı ücrettir. Bu ödemeler kamu kurumlarında sunulan hizmetlerin karşılanması ve döngüsel olarak devlet hizmetlerinin işlemesi için talep edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri