Vergi Dışı Gelirler(Örnekler: Döner Sermaye Karları, KİT'lerden Sağlanan Gelirler, Gayrimenkul Kiraları, Para Cezaları vb.) Sermaye Gelirleri (Örnek: Gayrimenkul Satış gelirleri) Özel Gelirler ve Alınan Bağış ve Yardımlar (Örnek: Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri)
1. vergiler, 2. harçlar, 3. resimler, 4. şerefiyeler-harcamalara katılma payları, 5. para ve vergi cezaları, 6. fonlar, 7. maliye-para politikası tedbirlerinden doğan gelirler, 8. mali tekeller, 9. parafiskal gelirler-vergi benzerleri, 10. cebri-zorunlu borçlanmalar. bölümünü vergi gelirleri oluşturur.
Kamu gelirleri içerisinde en önemli gelir kaynağının ise vergi gelirleri olduğu bilinmektedir. Günümüzde maliye politikası amaçlarına ulaşmada kullanılan en önemli kamu gelirleri politikası aracı olarak vergiler gelmektedir.
Dolaylı vergiler içinde KDV önemli bir yer tutuyor. 2022 yılı bütçe gerçekleşmeleri Hazine ve Maliye Bakanlığınca “Aralık Ayı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşme Raporu” ile açıklandı. Buna göre 2022 yılı vergi gelirleri 2 trilyon 353 milyar TL olarak gerçekleşti.
Kamu Gelirlerinin Çeşitleri: Kamu gelirleri vergi, harç, resim, şerefiye, parafiskal gelir, borçlanma, mülk ve teşebbüs geliri ve para cezalarından oluşmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Vergi Dışı Gelirler(Örnekler: Döner Sermaye Karları, KİT'lerden Sağlanan Gelirler, Gayrimenkul Kiraları, Para Cezaları vb.) Sermaye Gelirleri (Örnek: Gayrimenkul Satış gelirleri) Özel Gelirler ve Alınan Bağış ve Yardımlar (Örnek: Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri)
Devletin, kamu ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yerine getirmek mecburiyetinde olduğu kamu hizmetleri için yaptığı giderleri karşılamak için gelir elde etmesi gerekmektedir. İhtiyaç duyulan bu gelirin büyük bir kısmı, vergi adıyla anılan mali yükümlülüklerden temin edilmektedir.
Devletin temel gelir kaynağını vergileme yetkisine dayanarak elde ettiği ve cebri gelir olarak adlandırılan vergi gelirleri oluşturmaktadır. Mülk ve teşebbüs gelirleri ve borçlanma ise cebre dayanmayan kamu gelirlerine örnek verilebilir.
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
- Seçme ve seçilme hakkının kullanılmasını sağlamak. - Kişi dokunulmazlık hakkının eksiksiz bir şekilde sağlamak. - Ülkenin bölünmez bütünlüğünün sağlanması ve bunun için sınırları korumak.
Gerçek Kamu Gelirleri (Mülk gelirleri, hizmet satışları gelirleri, vergi, vergi benzeri gelirler) Gerçek Olmayan Kamu Gelirleri (Hazine imkanlarından sağlanan gelirlerle, borçlanmalar yoluyla elde edilen gelirler) Bu gelirler, gelecekte gerçek kamu gelirleri ile ödenmek üzere elde edilmiş gelirlerdir.
Türkiye'nin milli geliri (GSYH)
Türkiye'nin milli geliri 1980'de 96,6 milyar dolar iken dünya ekonomisin büyüklüğü 11,24 trilyon dolardı. 2021'de Türkiye'nin GSYH'si 806,8 milyar dolara dünya ekonomisinin büyüklüğü ise 96,29 trilyon dolara kadar çıktı.
Kamu Gelirlerinin Yöneldikleri Amaçlar: Kamu gelirleri iki ayrı amaca sahip olabilirler: - Mali (fiskal) amaç: kamu harcamalarının finansmanı için gelir sağlama amacıdır. - Mali olmayan (ekstra fiskal) amaç: kamu gelirleri kamu harcamalarının finansmanı için gelir sağlama amacının ötesindeki bir amaçla (insanları bazı ...
Belçika yüzde 52,6 ile OECD üyeleri içinde çalışanların en fazla vergi ödediği ülke.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Devlete kaynak yaratarak, yatırım ve harcamalarını karşılanmasını sağlar. Büyümeye katkıda bulunarak, gelir ve servet paylaşımını düzenler. Devletin sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik gibi temel hizmetleri ve altyapı hizmetlerinin gerçekleşmesini sağlar.
Ücretlilerin Gelir Vergisi Oranları: Ücretlilerin gelir vergisinde elde edilen kümülatif gelire göre artan oranlı bir vergi sistemi belirlenmiştir. Bu oranlar %15, %20, %27, %35 ve %40 olarak her yıl açıklanan kazanç dilimlerine uygulanmaktadır.
Türkiye'de gelir üzerinden alınan vergiler; gelir vergisi ve kurumlar vergisidir.
Gelir vergisi, gelir üzerinden ödenen bir vergi türüdür. Gerçek kişiler yani hukukta hak edinebilen ve yetki kullanabilen kurumlaşmış kişilerin gelirleri, gelir vergisine tabidir. Gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içerisinde elde ettiği kazanç ve iratların (gelir getiren mülk) safi tutarıdır.
Vergi çeşitleri kodlarına göre sıralanır ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın güncel listesine göre 200'ü aşkın vergi türü vardır. Başlıca vergi çeşitleri ise 7 tanedir ve en bilinenler arasında bu 7 vergi bulunur. Listede ilk sırada 0001 kodlu gelir vergisi ya da 'yıllık gelir vergisi' bulunur.
Gelir vergisine tabi gelir unsurları; ticarî kazanç, ziraî kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan oluşmaktadır.
4) Gelir Elde Edilmiş Olmalıdır
Vergiyi doğuran olay meydana gelmedikçe, yükümlü ile vergi konusu arasında bir ilişkinin kurulmuş olması mümkün değildir. Gelirin elde edilmesi, kişinin onun üzerinde fiili, hukuki ve ekonomik tasarrufunun gerçekleşmiş olması demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri